Grafika: Nova.rs

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije koji su poginuli danas oko 9.10 časova prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke ovaj let počeli su na vojnom aerodromu "Batajnica", a tragično završili u njihovom rodnom selu.

Migom su upravljali Zvonko Vasiljević i Dejan Krsnik. Poleteo je nešto posle osam časova sa vojnog aerodroma „Batajnica“, potom su išli preko reke Save pa pored Rume i Sremske Mitrovice na Bogatić, pa planina Cer, preleteli su preko Gučeva, te su se srušili u selo Brasina kod Malog Zvronika.

Meštani kažu da je avion jutros nadletao selo, i u jednom momentu je leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća. Zatim se čula jaka eksplozija… Potom su svi istrčali napolje i zatekli delove vojnog aviona MIG-21 rasute u prečniku od nekoliko metara.

Poginuli piloti, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Prethodno, Vasiljevićevi roditelji razmenili su nekoliko reči sa lokalnim novinarom, kom su ispričali kako su izgledali njihovi poslednji razgovori.

„Pola sata pre leta, Zvonko me je pozvao rekao mi da izađem na terasu da će leteti iznad naših kuća. Čekala sam ga “kao ozebla sunce”, on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dete, i kao čovek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam“, rekla je Mara majka poginulog za medije.

Foto: Zvornikdanas.com

Njegov otac Dragan se nadovezao i rekao da mu je sin nebrojano puta rekao da ni po koju cenu, ne bi ostavio nekoga u avionu, a da se on sam katalputira.

Jedan meštanin je ispričao da je svemu prethodio čudan zvuk aviona.

“Bio sam kod kuće kada se iznenada začuo zvuk aviona, koji je doslovno mene i ženu isterao iz kuće. Videli smo avion kako nisko leti, kako se okreće u krug i kako u jednom trnutku pada na tlo. Usledila je snađna eksplozija, a potom se podigao gust crn dim. Seo sam u kola i uputio se u pravcu pada. Tamo sam zatekao i druge meštane, od kojih je jedan bio povređen jer se avion srušio gotovo ispred njega“, ispričao je jedan meštanin.

Mesto tragedije obišao je ministar Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, komandant RV i PVO Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade Brane Krnjajić. Dodaje se da je Mojsilović formirao Komisiju za ispitivanje vanrednog dogadjaja, dok je Žarković formirao stručnu komisiju za utvrdjivanje uzroka udesa. Telegrame saučešća porodicama poginulih pilota uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare