Foto: TANJUG / MIRA MITROVIC

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli su danas oko 9.10 časova prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke, potvrdilo je Ministarstvo odbrane.

  • Mig 21 srušio se u okolini Loznice
  • Potvrđeno da su poginula oba pilota
  • Povređen je i meštanin u čije dvorište je avion pao
  • Avion je poleteo sa aerodroma u Batajnici
  • Na licu mesta je bio ministar odbrane Aleksandar Vulin

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom pogibije dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO VS i poručio da je duboko potresen tragedijom.

„Duboko sam potresen vešću o smrti naših pilota, koji su živeli za Srbiju i koji su ceo svoj život posvetili služenju otadžbini. U ovoj tragediji, njihove porodice su izgubile svoje najmilije, naša vojska izuzetne patriote i profesionalce, a cela zemlja – heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti“, poručio je Vučić.

„Primite izraze mog najdubljeg saučešća i poštovanja“, navodi se u telegramu predsednika Srbije porodicama stradalih pilota.

Mesto pada aviona Mig 21
Foto: Google Earth

 

MoD potvrdilo pogibiju dva pilota u padu aviona kod Loznice, formirana komisija za istragu

Ministarstvo odbrane potvrdilo je pogibiju dvojice pilota u padu lovačkog aviona Mig-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika i dodalo da su formirane komisije za utvrdjivanje uzroka udesa. U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da će javnost biti obaveštena o imenima pilota nakon što budu obavešteni svi članovi njihovih porodica. Mesto tragedije obišao je ministar Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, komandant RV i PVO Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade Brane Krnjajić. Dodaje se da je Mojsilović formirao Komisiju za ispitivanje vanrednog dogadjaja, dok je Žarković formirao stručnu komisiju za utvrdjivanje uzroka udesa. Telegrame saučešća porodicama poginulih pilota uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

Milan Gujanica, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Bili su moji đaci“

Bivši pilot Boriša Mandić u  izjavi za naš portal objašnjava da su piloti koji su danas nastradali u u letelelici MIG -21 bili njegovi đaci i smatra da je njihova smrt „katastrofa nemerljivih razmera“.

“To su moji studenti, duboko želim i saučestvujem u bolu njihovih porodica. Biće vremena da se o svemu tome priča i da se izvuku pouke”, kaže Mandić.

Poručuje da treba sesti za sto i izvući pouke da se ovakve nesreće više ne bi ponavljale.

Porodica potvrdila smrt jednog pilota

Pilot Z.V, koji je upravljao avionom MIG 21, poginuo je kada se njegova letelica srušila u reonu Brasine, kod Malog Zvornika, potvrđeno je Tanjugu u porodici stradalog pilota.

Nesrećni pilot (43), inače, rodom je iz sela Donja Borina i, kako navode članovi njegove porodice, poginuo je malo pošto je nadleteo svoje selo i porodičnu kuću.

“Tragično je da pogine na ovakav način i to u neposrednoj blizini svoje rodne kuće. Mnogo smo se svi potresli. Bio je zaljubljenik u avione i vojsku, i stric mu je bio je pilot”, ispričali su za Nova.rs meštani sela u kom se dogodila nesreća.

Bivši pilot MIG 21: “Verovatno je otkazala stara tehnika”

Pilot u penziji Predrag Grandić smatra je uzrok pada vojnog aviona MIG 21 otkazivanje „vremešne“ tehnike koja je ugrađena u letelicu.

“Bez obzira na to što se ugrađuju delovi, oni su u skladištima stajali i po 30-40 godina. To što je novougrađeno, to ne znači da taj materijal vremenski nije sam od sebe propao”, objašnjava naš sagovornik.

Foto: TANJUG / MIRA MITROVIC

Pročitajte još:

Traga se za drugim pilotom

Za drugim pilotom se i dalje traga. Kako je avion pao na izuzetno nepristupačnom terenu, vatrogasne i druge hitne službe i dalje češljaju teren.

Povređen meštanin

Povređen je i meštanin u čije dvorište je avion pao. On je prevezen u opštu bolnicu u Loznici i njegovo stanje je stabilno.

„Hitna pomoć dovezla nam je čoveka koji je 1961. godište,  koji je bio u blizini kada se srušio avion. Primljen je sa teškim opekotinama grudnog koša, glave i ruku. Svestan je i odmah je sproveden na previjanje. Bio je u šoku, nije mogao da govori. I dalje ne znamo da li će nam stići još pacijenata. Čekamo“, kazala je Dragana Vasiljević, portparol Opšte bolnice u Loznici.

Meštani kažu da je avion jutros nadletao selo, i u jednom momentu je leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća.

Nakon toga, pao je u dvorište meštanina.

Na licu mesta su vatrogasci, Vojska, policija i Hitna pomoć.  Ministarstvo odbrane saopštilo je da je na lice mesta upućena ekipa Službe traganja i spasavanja RV i PVO i nadležni organi.

Na mestu pada zvaničnici

Na mestu pada aviona nalaze se ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Foto: TANJUG / MIRA MITROVIC

Vojinović: Avion bio remontovan

Petar Vojinović sa portala Tango Six rekao je u N1 Studio Live da je još rano govoriti šta je uzrok pada lovca Mig-21UM RV i PVO Vojske Srbije, ali da, prema iskustvu, većina udesa je, nažalost, uzrokovana ljudskom greškom, kao i da tehnika retko zakaže, podvlačeći da je ovaj avion bio remontovan i da je prevashodno služio za obuku.

Ministarstvo: Avion bio ispravan

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion Mig-21 Vojske Srbije, koji se srušio u okolini Loznice, pregledan jutros na aerodromu u skladu sa procedurama i da je konstatovano da je ispravan i spreman za let.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Radić: Nejasno zbog čega je taj avion uopšte i vraćen u upotrebu

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je agenciji Beta da su potpuno nejasni razlozi zbog čega je taj avion uopšte i vraćen u upotrebu, ali da je u Srbiji nepotrebno stvorena slika da sve mora da se koristi.

„Avion je na remont upućen 2010. godine i na njemu je proveo punih šest godina, što je neobično jer se remont ranije merio mesecima. Onda je vraćen u upotrebu, ali je u maju 2018. godine ponovo prizemljen zbog tehničkih razloga. Vraćen je u stroj 7. maja ove godine“, rekao je Radić.

Poslednji Mig-21 u Vojsci Srbije

Avion Mig-21 UM evidencijskog broja 16185, koji se srušio u rejonu Loznice, bio je poslednji avion tog tipa u Vojsci Srbije a u eksploataciji je proveo 34 godine.

U pitanju je ukupno 261. avion tog tipa nabavljen 1986. godine za potrebe Jugoslovenske narodne armije, koji je poslednji remont obavio pre četiri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare