Aleksandar Bošković Foto: Raf MEDIA Tim/Youtube

Aleksandar Bošković, kum Duška Šarića i jedan od pripadnika organizovane kriminalne grupe njegovog brata Darka, sumnjiči se da je davao logističku podršku za postavljanje bombe ispod džipa Gorana Nikolaševića u Valjevu. Boškoviću se na optuženičkoj klupi nalazi i u slučaju "valjevske grupe", kojoj se sudi već 12 godina, a koga tužilaštvo tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i iznudu. Međutim, nakon što je u odvojenom postupku oslobođen za ta dela, a Apelacioni sud ukinuo presudu, Boškoviću je gotovo dve godine bilo teško ući u trag, budući da se retko pojavljivao na suđenjima, dok su sudije, iz nekog razloga, to tolerisale.

U velikoj akciji Evropola i Jurodžasta prošle nedelje, među osumnjičenima za pripadnost grupi Darka Šarića, koja je izvršila neka od najtežih krivičnih dela, našao se i Valjevac Aleksandar Bošković.

Kako je saopštilo tužilaštvo, Bošković se zajedno sa još nekoliko osoba, među kojima je i Uroš Radovanović (nekada Mišić), sumnjiči da je postupajući po nalozima Šarića, organizovao nabavku, a potom i nabavio eksplozivnu napravu, prikupljao podatke o putničkom vozilu, mestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini Gorana Nikolaševića, kao i da je fotografisao vozilo, obezbedio stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima krivičnog dela.

Sve to trebalo je da diskredituje svedoka saradnika Nebojšu Joksovića u postupku protiv Šarića, odnosno kako bi izgubio taj status, a što bi samim tim uticalo na presudu za šverc kokaina i moglo da dovede do njegovog oslobađanja.

Darko Šarić Foto: S.S./ATAimages

Bošković, koji se u međuvremenu predao policiji i kome je određen pritvor, sumnjiči se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i izazivanje opšte opasnosti, a na saslušanju kod tužioca se branio ćutanjem.

Boškovićevo ime itekako je poznato policiji i pravosuđu, budući da je 2009. godine optužen da je pripadnik jedne druge grupe – valjevske. Suđenje ovoj grupi počelo je 2010. godine, a postupak je u odnosu na njega odvojen i on je 2017. godine oslobođen. Međutim, presudu je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu, i trenutno mu se sudi zajedno sa ostatkom grupe za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i iznude.

Inače, kako je Nova.rs već pisala, suđenje „valjevskoj grupi“ traje već punih 12 godina pred Specijalnim sudom u Beogradu, a devetoro optuženih terete se za ubistvo, iznude i udruživanje radi vršenja krivičnog dela. Kao organizator grupe označen je Milan Lazarević.

Ono što je ovo suđenje obeležilo, pored toga što je u pitanju maratonski proces, jeste i to što su advokati odbrane mesecima unazad tražili izuzeće sudije Svetlane Aleksić zbog, kako su navodili, očigledne pristrasnosti i učestalog kažnjavanja koje je iznosilo više od četiri miliona dinara. Pored toga, Zoran Jeličić, koji se sumnjiči za izvršioca ubistva Željka Đedovića, pobegao je iz kućnog pritvora jula prošle godine, i on još uvek nije pronađen.

Milan Lazarević Foto: MUP

To je zanimljivo imajući u vidu da je Jeličić mesecima govorio da mu se ubistvo smešta, i da to radi Nebojša Joksović, svedok saradnik u slučaju Darka Šarića, koga su pripadnici nove Šarićeve grupe, pokušali da nameste kako bi izgubio status svedoka saradnika. Advokati odbrane tražili su više puta izuzeće sudije Svetlane Aleksić, koju su optuživali za vezu sa Joksovićem, ali su njihovi zahtevi svaki put odbijeni.

Početkom 2020. godine advokati su organizovali konferenciju za medije na kojoj su se požalili na dužinu trajanja postupka i kao razlog za to naveli nesposobnost suda, dok je Viši sud u Beogradu odgovorio da postupak toliko traje jer je trećina ročišta odložena na zahtev advokata i optuženih.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se Bošković samo dva puta pojavio na ročištima na suđenju „valjevskoj grupi“ i to u vreme, kada je, prema sumnjama tužilaštva, Šarić organizovao novu kriminalnu grupu, od početka 2020. godine do dana kada su uhapšeni.

To je navelo na sumnje neke od advokata drugooptuženih da je Bošković sa nekim bio u dilu, kako bi izbegavao suđenja, budući da sudija nije reagovala na njegova nepojavljivanja, dok su drugi advokati odbrane kažnjavani mesecima unazad.

Inače, Bošković se pojavljivao i na proslavama Četnika Valjevo, gde je bio jedan od viđenijih gostiju, a zanimljivo, na jednom od snimaka vidi se i Uroš Radovanović nekada Mišić.

Foto: Mup/Uroš Mišić

Bošković se našao i među 11 privedenih osoba, zbog napada na aktiviste NVO „Žene u crnom“ u Valjevu jula 2014. godine. Tada se sumnjičio za napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti i zbog nasilničkog ponašanja.

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala, Bošković je znao da pomogne i vladajućoj partiji, u prebijanju nekih „neposlušnih“ mladića iz Šapca. Ipak, ova informacija nije nam potvrđena.

BONUS VIDEO: Kuća Darka Šarića na Dedinju jutro nakon hapšenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar