Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Darko Šarić i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su u međunarodnoj akciji i na teret im se stavljaju teška krivična dela, među kojima je i ubistvo, te se postavlja pitanje da li će se ovaj narko-bos iz Pljevalja ikada više naći na slobodi.

Akciju hapšenja Šarićevog klana sproveli su EUROPOL i EUROJUST, u saradnji sa srpskom i policijama u regionu. Reč je o međunarodnim organizacijama, koje su duže vreme pratile pomenutu kriminalnu grupu, te se pretpostavlja da poseduju dovoljno čvrste dokaze protiv uhapšenih kojima se na teret stavlja i teško ubistvo Milana Milovca, koji je svojevremeno slovio za Šarićevog bliskog saradnika.

Darko Šarić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Pretpostavlja se da su dokazi dovoljno jaki, pa čak i za osuđujuću presudu, te u slučaju da Šarić bude osuđen za makar jedno krivično delo za koje se tereti, pitanje je da li će ikada više napustiti zatvorske zidine. Šariću samo za krivično delo teško ubistvo Milovca preti do 40 godina zatvora.

Skoro osam godina u pritvoru

Hapšenja klana Šarić došlo je nedugo nakon što je Pljevljak pušten u kućni pritvor. U javnosti se, imajući u vidu sporost srpskih pravosudnih organa u slučaju Šarić, duže vreme spekulisalo da bi se on uskoro mogao naći na uslovnoj slobodi. Tome u prilog išla je činjenica da je dosad odslužio dve trećine kazne za šverc narkotika iz Latinske Amerike u Evropu, odnosno presude koja je vraćena na novo odlučivanje u Apelacioni sud.

Pročitajte još:

Uporedo sa tim, iako je osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca, pomenuta presuda i dalje nije pravosnažna. Ipak, u slučaju da postane, kao i ona za šverc 5,7 tona kokaina, došlo bi do spajanja kazni u jedinstvenu, koja opet ne bi mogla da bude zbir obe presude, već znatno manja. Shodno tome, pretpostavljalo se da bi Šarić u narednim godinama bio slobodan čovek u Srbiji.

Procesno-formalni trikovi

Advokat Ivan Ninić u razgovoru za list Nova ističe da vrlo često srpski organi zanemare bitnu činjenicu – uticaj stranih službi u borbi protiv transnacionalnog kriminala.

“Naše pravosuđe u predmetima u kojima je prisutna politika i koji su pod lupom javnosti, donosi krajnje čudne odluke kada je reč o određivanju i ukidanju pritvora. Činjenica je da je Šariću pritvor u prvom predmetu, bez pravnosnažne presude, trajao neuobičajeno dugo, ali isto tako nikada nisu objašnjene ni okolnosti pod kojima se predao ovoj vlasti 2014. godine, odnosno sa kime je pregovarao o predaji i šta je sve tada dogovorio. Poznato je da je američka DEA pažljivo pratila dosadašnji sudski postupak protiv Šarića i njima je bilo jasno u kom je pravcu sve to išlo”, kaže Ninić i dodaje:

Ivan Ninić Hrkalović, Hapšenja, ispitivanja, premeštaji – da li je urušen ugled MUP, prilog, emisija Među nama Nova S
Ivan Ninić Foto: Nova S

“Sada imamo potpuno novu situaciju, a to je da nakon dekripcije ‘Skaj’ prepiske i novih teških optužbi, politička i biznis kombinatorika mora da se eleminiše iz glavnog Šarićevog predmeta. To znači da Šarić gubi svu logističku podršku koju je do sada direktno dobijao iz državnog aparata i od političkih aktera iz aktuelne izvršne vlasti. Mi smo kao društvo i država mnogo potcenili saznanja i uticaj nekih drugih službi u borbi protiv transnacionalnog kriminala i polazimo od pretpostavke kako ćemo ih sve preveslati nekakvim procesno-formalnim trikovima, što na kraju vidimo da ipak ne može da prođe”, kaže istaknuti advokat.

Pod reflektorima stranaca

Dodaje i da je sada sve pod reflektorima stranih službi.

“Uprkos tome što naše pravosuđe postupa u novom predmetu, sve radnje u istrazi, uključujući i odluku o pritvoru, biće permanentno pod reflektorima stranih službi. Šarić je problem globalne bezbednosti i više nema prostora prostora za improvizaciju i mešetarenje, jer će to skupo koštati i režim i državu”, dodaje Ninić.

Prelević: Telefoniranje nemoguće bez znanja uprave

Prema nezvaničnim saznanjima, Šarić je iz pritvora, koristeći satelitske telefone I putem šifrovane komunikacije preko “Skaj” aplikacije, organizovao funkcionisanje kriminalne grupe. Advokat Božo Prelević ističe da bi to bilo moguće samo uz znanje uprave.

Božo Prelević Emisija Utisak nedelje
Božo Prelević Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Šta je početna hipoteza tužilaštva treba videti šta će od toga biti potvrđeno tokom istrage i šta će se naći u optužnici. Ono što se sve našlo u medijima veliko je pitanje za šta postoje dokazi. Ta priča o telefoniranju iz pritvora u Specijalnom sudu, s obzirom na neka moja saznanja, mislim da je to nemoguće bez znanja uprave”, ističe on.

BONUS video: VIDEO Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare