Danilo Stojanović i Darko Šarić
Danilo Stojanović i Darko Šarić Foto: Privatna arhiva/S.S./ATAimages

Danilo Stojanović (44), službenik Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, a odranije je poznat kolegama po nasilničkom ponašanju, uhapšen je u Beranama juče po poternici Srbije. Kako je pobegao u Crnu Goru nije najjasnije, ali razlog zbog kog je baš odabrao taj crnogorski grad mogao bi da se potraži u robinskim vezama Stojanovića, imajući u vidu da su mu bliska braća na visokim političkim i bezbednosnim funkcijama.

Stojanović se sumnjiči da je član kriminalne organizacije koju je oformio Darko Šarić i bio na njenom čelu od početka 2020. do aprila 2022. godine koja je vršila najteža krivična dela. Između ostalog, osumnjičenima se stavlja na teret da su švercovali narkotike, ali i da su organizovali ubistvo Milana Milovca Cigle u Ekvadoru, inače Šarićevog saradnika koji je bio viđen za njegovog naslednika.

Na spisku osumnjičenih Šarićevih saradnika našli su se i policajci, među kojima i Danilo Stojanović (44). Stojanović je međutim uspeo da pobegne neposredno pre nego što je u Beogradu otpočela velika akcija privođenja, po nalogu EUROPOL i EUROJUST, kada su lisice na ruke stavljene Darku Šariću, njegovom advokatu Dejanu Lazareviću, osuđivanom navijaču Urošu Mišiću i još nekoliko osumnjičenih.

Kako se saznalo u međuvremenu, Stojanović je pobegao u Crnu Goru. Podgoričke „Vijesti“ su, pozivajući se na informacije svojih izvora iz vrha policije, objavile da mu to ipak nije bila krajnja destinacija, već da je svoje bekstvo nastavio ka Albaniji, ali su ga u tome navodno osujetili carinici koji su izdvojili automobil u kom se nalazio Stojanović. On je, navodno, uspeo da otvori vrata i da trčeći pobegne sa lica mesta.

Na prvi pogled, Crna Gora kao destinacija za bekstvo, posebno imajući u vidu da je Šarić rodom Pljevljak, ne zvuči kao najbezbednije mesto na kom bi se mogao skrivati. Interesantno je i da je crnogorska policija prilikom njegovog hapšenja saopštila da u trenutku kada je ušao u Crnu Goru za njim nije bila raspisana međunarodna poternica.

Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U međuvremenu, Stojanović je po svemu sudeći sigurnu luku pokušao da pronađe u Beranama, a razlog tome mogao bi biti i to što su mu braća na visokim političkim i policijskim funkcijama – u opštini Berane i Centru bezbednosti Berane. Samim tim može se pretpostaviti da je Stojanović očekivao da će upravo u tom gradu uživati određenu vrstu zaštite.

Pobegao istog dana kada je uhapšen Šarić

Dok je u Beogradu, u Ulici Baje Pivljanina ispred velelepne Šarićeve vile trajala nezapamćena akcija policije, policajac Stojanović je po svemu sudeći bio na putu za Crnu Goru.

„D.S. je 14. aprila ušao u Crnu Goru iz pravca Republike Srbije, na graničnom prelazu Dračenovac. Napominjemo da tada, to jeste u trenutku kontrole ovog lica, na ulazu u Crnu Goru 14. aprila i na izlazu iz Crne Gore dana 17. aprila, za njim nije bila raspisana međunarodna poternica. Nakon registrovanja ulaska D.S. u Crnu Goru, o tome su upoznati nadležni organi Republike Srbije sa kojima je ostvarena dalja komunikacija“, rečeno je iz Uprave policije Crne Gore.

Samim tim, otvara se pitanje kako je Stojanović mogao da zna da će uslediti hapšenje u okviru akcije kojom rukovode međunarodne organizacije, te da li će ovdašnja policija ispitati odakle su procurele informacije.

Poternica za preostalim beguncima

U međuvremenu je Tužilaštvo za organizovani kriminal raspisalo je poternicu za Bojanom Stanojkovićem, Nikolom Spasojevićem, Milutinom Radovanovićem, Stefanom Andrejićem i Markom Vukićem, ali i Stojanovićem koji su označeni kao pripadnici kriminalne grupe Darka Šarića.

Podsetimo, Darko Šarić uhapšen je u četvrtak u velikoj međunarodnoj akciji. Tereti se za organizovanje kriminalne grupe koja je nastala 2020. godine i koja se dovodi u vezu sa likvidacijom Milana Milovca, zvanog Cigla. U međuvremenu se predao Aleksandar Bošković koji je i saslušan pred tužiocem, ali se branio ćutanjem, nakon čega mu je određen pritvor.

Bonus video: Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar