Foto: Facebook

Aleksandar J. uhapšen je zbog sumnje da je kao carinski agent kompanije PD “C&A MODA RS“ doo Beograd, koja je povukla prodavnice iz Srbije, izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca. Čineći ta dela, zgrnuo je milionske iznose u svoju korist, a novac je trošio na luks-nekretnine u Beograd, među kojima je i ona u Beogradu na vodi, ali i na skupocena putovanja, garderobu, restorane...

Kako se može videti na Fejsbuk profilu Aleksandra J. on je oženjen i otac je dvoje dece. Nije naznačeno gde radi, ali ako je zaključivati na osnovu njegovih fotografija, sigurno je da je reč o unosnom poslu koji mu donosi veliku zaradu.

Foto: Facebook

Naime, Aleksandar J. očigledno uživa u bogatstvu koje je, kako se sumnja, malverzacijama stekao preko kompanije „C&A“. Javnost je juče ostala zapanjena kada je objavljeno da je vlasnik stana od 87 kvadrata u Beogradu na vodi i još dva na atkrativnim lokacijama na Novom Beogradu. Takođe, u kuli B u Beogradu na vodi poseduje i jednu garažu, koja mu je takođe privremeno oduzeta. Osim toga, bokirani su i njegovi bankovni računi.

I uvidom u fotografije koje je delio na svojim društvenim mrežama, može se zaključiti da je Aleksanar J. uživao u luksuzu, skupim automobilima, putovanjima na daleke destinacije, firmiranoj odeći i satovima.

Tako Aleksandar J. na jednoj fotografiji pozira sa tigrom, na sledećoj pored „plutajućeg doručka“ u bazenu u Turskoj, a potom pozira ispred zamenitosti u Abu Dabiju. Na drugim fotografijama Jandrić se kupa sa delfinom u lako prepoznatljivom luksuznom hotelu „Atlantis“, na samom vrhu Palme Džumejra u Dubaiju. Odmor od 10 dana za dve osobe u avgustu u ovom hotelu košta, kako su izračunali beogradski mediji, 5.000 evra.

Foto: Facebook

I na ostalim slikama Jandrića se promaljaju detalji života iz snova – sat „roleks“, džemper „luj viton“, šorc „guči“, virtuelni kokpit „mercedesa amg V8 biturbo“ od 150.000 evra, za koji mu jedan prijatelj poručuje: „Čestitam, kolega, napokon si ga uzeo“, dok drugi dodaje: „Kolega, ovo je ozbiljna igračka“. Na jednoj od fotografija Alekandar J. pozira mazeći tigra.

Foto: Facebook

Ojadio državu za više od šest miliona evra

U policijskom saopštenju o hapšenju Aleksandra J. piše da se osnovano sumnja da je od januara 2019. do septembra 2021. godine, korišćenjem statusa odgovornog lica, A. J. sačinio i overio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom za robu kineskog porekla.

Robna kuća C&A Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Zajedno sa unajmljenim carinskim radnicima na graničnim prelazima Batrovci i Šid, koji su pravili tranzitne deklaracije u kojima je isticano da je roba u vlasništvu C&A, robu je dalje transportovao i isporučivao nepoznatim kupcima.

Foto: Facebook

Osumnjičeni A. J. je, kako navode u MUP, koristio logo C&A i sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti. Zatim bi ih korišćenjem „kvalifikovanog elektronskog sertifikata“ prosleđivao u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončavao carinski postupak.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara“, saopštio je MUP.

Podsetimo, firma C&A objavila je početkom jula, potpuno iznenada, da se povlači iz Srbije, te da zatvara sve radnje u našoj zemlji. Zbog ovake odluke pogođeno je više od 100 porodica zaposlenih u ovim radnjama.

Bonus video: Poziv u pomoć samohrane majke radnice C&A

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram