Foto: Privatna arhiva, Društvene mreže, Printscreen, Shutterstock

Slučaj ubistva mlade studentkinje Ivane K. i misteriozni nestanak Srpkinje Ane Volš istovremeno intrigiraju javnost. O svim do sada pronađenim dokazima, kao i o tome šta uglavnom odaje ubice, za Nova.rs komentariše Časlav Ristić, penzionisani forenzičar, koji je dve decenije radio u MUP Srbije, i koji je prvi bio na mestu mnogih svirepih zločina koji su punili stupce crne hronike.

Slučaj nestale Beograđanke Ane Volš, koja živi u predgrađu američkog grada Bostona, Kohasetu, i nije viđena od prvog januara, okupira veliku pažnju svih domaćih i inostranih medija. Njen suprug Brajan je u pritvoru, nakon što ga je policija optužila da im je davao pogrešne informacije u istrazi. Nakon pronalaska krvavog noža u podrumu njihove kuće, kao i testere i krvavih kesa nedaleko od njihovog doma, sve više se spekuliše da upravo Brajan Volš stoji iza ubistva svoje žene.

Naš sagovornik Časlav Ristić ističe da je prvi propust u slučaju nestanka Ane neprijavljivanje njenog nestanka odmah nakon što se to dogodilo.

Foto: Facebook/Ana Walshe

„Tvrdnja da je ona otišla, a nije, kao i telefon koji je lociran u kući su laži koje i te kako mogu da odaju i odvedu do ubice. Takav je bio slučaj i kod Zorana Marjanovića, kada je pravio greške prilikom pozivanja i prijavljivanja nestanka supruge Jelene“, započinje razgovor forenzičar.

Kako navodi, stvar koja je za tužilaštvo najbitnij u istrazi nestanka Ane Volš jeste da se on poveže sa nekim biološkim tragom pronađenim na mestu izvršenja krivičnog dela.

„Upoznati smo da je pronađen krvavi nož u njihovoj kući, a sada se čeka i potvrda da li je na njemu pronađen njen biloški trg. Takođe, treba proveriti da li i na njenom mužu, potencijalnom ubici, ima njenih tragova, da li na garderobi, cipelama ili bilo gde, a koji bi ga povezali sa izvršenjem dela. Ukoliko nema bioloških tragova, uzimaju se tragovi svedoka koji su nematerijalni i manje važni pred sudom“, objašnjava Ristić i dodaje da treba tražiti osnovne tragove.

Foto: Printscreen Instagram

„Materijalni tragovi koje treba pronaći u ovom slučaju su, ukoliko je po sredi ubistvo, sredstvo izvršenje krivičnog dela, tragovi krvi na osnovu kojih može da se utvrdi DNK žrtve, ali i tragovi papilarnih linija, otisci prstiju“, navodi penzionisani forenzičar.

Forenzičar Časlav Ristić Foto:printscreen/TV Prva

Nakon što je majka Ane Volš, Milanka Ljubičić, za naš portal izjavila da je možda došlo do sukoba između njene ćerke i zeta jer ona više nije imala snage da svakog vikenda putuje iz Vašingtona u Masačusets i da je želela da decu povede sa sobom, naš sagovornik navodi da je i to možda razlog zločina.

„Ukoliko je ona donela odluku da odvede decu, a on to nije znao ni naslućivao, moguće da je on u afektu izvršio krivično delo. Opet, ukoliko imamo saznanja da je on na pretraživaču istraživao kako da se otarasi tela žene od 52 kilograma, kao i da su pronađena ta testera, nož, najloni, onda to znači da je on pripremao zločin“, kaže Časlav Ristić.

Foto:Screenshot/Facebook/Ivana Krivokapić

Što se tiče ubistva studentkinje Ivane K. na Zvezdari krajem prethodne godine, sagovornik našeg portala navodi da prilikom izvršenja krivičnog dela, ukoliko je ono planirano, izvršioci gledaju da se otarase i sakriju tragove.

„Ono što mi forenzičari navodimo jeste da ne postoji savršen zločin, postoji samo loše odrađen uviđaj ili lice mesta. Ne može on da izvrši krivično delo i da ga 100 odsto prikrije. Uvek mora da mu ostane neki trag na osnovu koga će on kasnije biti identifikovan. U slučaju ubistva Ivane, te kamere za koje se navodi da su zabeležile njenog ubicu u blizini njene zgrade kobne noći, one ne mogu da budu nikakav dokaz na sudu. Dokaz treba tražiti na žrtvi odnosno njegove biološke tragove, kao i obrnuto – tragove od žrtve na njemu. Koliko sam ja upoznat, kod te mrtve devojke je pronađen sadržaj ispod noktiju koji je na veštačenju“, objašnjava Ristić, pa dodaje:

Pročitajte još:

„Što se tiče tragova na njenom telu, bitno je gde su pronađeni. Ukoliko su pronađeni ispod vrata, na šakama, ispod noktnog sadržaja onda je jasno šta se dogodilo. Takođe, bitan je i položaj tih tragova na žrtvi jer kasnijom rekonstrukcijom tačno može da se utvrdi kako je došlo do ubistva“, zaključuje sagovornik našeg portala.

BONUS VIDEO: Horor u Zmajevu – Pronađena tela brata i sestre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare