Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević Foto: Privatna arhiva

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je danas tužbu porodice gardiste Dragana Jakovljevića, koji je zajedno sa Draženom Milovanovićem ubijen u kasarni Topčider 2004., a koja je podneta protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića. Kako je saopštio taj sud, tužba nije proglašena prihvatljivom, a porodica ubijenog vojnika u njoj je tvrdila da je Tufegdžić svojom istragom, javnim nastupima i klevetama povredio ugled i čast njihovog mrtvog sina.

U odluci koja je danas objavljena na sajtu Evropskog suda, navodi se da je tužba odbačena jer nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi, odnosno jer su pored krivičnog postupka i postupka pred Ustavnim sudom, koji su prošli neuspešno, Jakovljevići mogli da pokrenu i parnični postupak za odštetu usled povrede časti i ugleda.

Pročitajte još...

„Sud smatra da je podnosilac predstavke trebalo da pokrene građansku tužbu na osnovu Zakona o obligacionim odnosima“, navodi se u odluci.

Predrag Savić, advokat porodica ubijenih gardista, potvrdio je za Nova.rs da je tužba proglašena neprihvatljivom i dodao da je veliki uspeh i sama činjenica da je jedan evropski organ raspravljao o ovakvoj stvari.

„Uspeh je sama činjinica da je Evropski sud raspravljao o privatnoj tužbi u krivičnoj stvari, što je presedan. Ja ću podrobno analizirati odluku, nakon čega ću zatražiti da je ispita veliko veće Evropskog suda, koje je sastavljeno od 17 članova. Glavni cilj nam je bio da skrenemo pažnju domaće i svetske javnosti“, kaže Savić za naš portal.

Predrag Savic
Predrag Savić Foto:N1

Podsetimo, tog 5. oktobra 2004. godina gardisti Petar Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su sa više prostrelnih rana od kojih su ubrzo preminuli. Prva istražna komisija vojske došla je do zaključka da je u pitanju bilo najpre ubistvo, a potom i samoubistvo. Naknadne istrage su ovu verziju doveli u pitanje.

Takođe, Ustavni sud je početkom 2013. godine odlučio da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje.

#related-news_0

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare