Foto: Goran Srdanov

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu danas će doneti odluku povodom tužbe porodice gardiste Dragana Jakovljevića, koji je ubijen zajedno sa Draženom Milovanovićem 5. oktobra 2004. godine u vojnom objektu Karaš na Topčideru protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, a ovaj slučaj od samog početka izaziva brojne kontroverze i sumnje. Istraga tapka u mestu, a porodice ubijenih vojnika već 16 godina ne dobijaju odgovor na jedino pitanje - ko je ubio gardiste 5. oktobra i šta se zaista dogodilo tog dana?

Gardisti, vojnici Vojske Srbije i Crne Gore, Milovanović i Jakovljević ubijeni su 5. oktobra 2004. godine u izdvojenom podzemnom objektu „Karaš“, a sama istraga tokom godina je varirala i išla u nekoliko pravaca.

Najpre je prva vojna komisija utvrdila da je jedan vojnik ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo, ali je zatim nezavisna utvrdila da je gardiste likvidirala treća osoba. Ipak, iako je istragu radilo čak nekoliko komisija, zvanična za punuh 16 godina nije iznedrila nijednog osumnjičenog.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Pompezno najavljivanje rešavanja ovog slučaja najavio je 2016. godine i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tadašnji premijer. Vlada Srbije je te godine formirala komisiju sa mandatom da ispita okolnosti smrti, ipak, ni ona još uvek nije dala nikakve rezultate.

Gardisti su ubijeni 5. oktobra oko devet sati ujutru dok su bili na straži. Tog jutra u obilazak je krenuo Milovanović koji je upitao ko će da ide sa njim. U patroli se nalazio i vojnik Mirko Papić i on je rekao da će krenuti sa Milovanovićem, međutim, Jakovljević je tada rekao da će ipak on. Vojnici su potom krenuli u obilazak, a ubrzo se začula i pucnjava.

Foto: N1

Tela gardista pronađena su sa po nekoliko rana od vatrenog oružja. Milovanović je imao dve prostrelne i jednu ustrelnu ranu, dok je Jakovljević dve prostrelne i jednu ustrelnu ranu.

Zrno pronađeno u Milovanovićevom telu ispaljeno je iz „apsolutnog prislona“. Vojnici koji su se nalazili u objektu ubrzo nakon pucnjave pronašli su tela Jakovljevića i Milovanovića, a prvi su do gardista došli stariji vodnik Mirko Kovačević i vodnik Ivan Pavlović.

Pročitajte još...

Teorija o drogi

U trenutku kada je nastupilo potpuno zatišje u slučaju Topčider, pojavio se svedok, izvesni Saša Reljića, oficir Vojske SCG, koji se pominje kao ključni faktor u rešavanju ovog predmeta. Mediji su prošle godine prenosili da je Reljić zbog svojih saznanja saslušan i da je tada izneo tvrdnje da je gardiste ubio visokopozicionirani pripadnik MUP.

Istakao je i da su vojnici ubijeni zbog 1,5 tona kokaina sakrivenog u kasarni na Topčideru. Ipak, iako je Reljić javno saopštio ime osobe koju je naveo kao počinioca zločina, dosad se nije postupalo po ovim saznanjima.

Inače, Reljića je u medijima prvi put pomenuo nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, rekavši da ga je video jednom u životu i to kao člana ruske delegacije, koja ga je čekala na aerodromu u Moskvi.

Ipak i pored ponekih pomaka u slučaju Topčider, koji porodicama nastradalih gardista iznova bude nadu da će pravdu konačno dočekati, zvanični istražni organi još uvek se nisu oglasila o ovom zločinu.

Ustavni sud: Povređeno pravo na život

Podsetimo, Ustavni sud je u januaru 2013. doneo odluku da je gardistima povređeno pravo na život, a porodicama pravo na pravično suđenje. Time je praktično konstatovao da je obaveza Javnog tužilaštva i suda da delotvorno sprovedu postupak i utvrde kako je došlo do ubistva vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića 2004. ispred tajnog objekta Karaš u kasarni Topčider.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare