Elez pod lupom policije i zbog nerešenog ubistva advokata

Hronika 25. dec. 202015:32
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/N1

Hapšenje Darka Eleza (40), jednpog od najjačih balkanskih kriminalaca, moglo bi da bi da označi presudan korak u razotkrivanju jednog ubistava koje je pod najvećim prioritetom u radu MUP-a - čuvenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, piše nedeljnik Ekspres.

Darko Elez (40), za koga policije u regionu imaju samo jedan opis „Zver“, uhapšen je u Beogradu po nalogu Specijalnog suda za organizovani kriminal, a po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisao Tužilaštvo BiH. Poternica za njim raspisana je u sudskom postupku „Lutka“, ali i zbog dva ubistva, Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba „Sparta“ Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Naime, kako Ekspres ekskluzivno saznaje, odmah posle ubistva advokata Ognjanovića koje je izvršeno 28. jula 2018. godine, postojala su operativna saznanja o eventualnoj Elezovoj umešanost u ovaj zločin. Ta saznanja su dugo bila samo stvar tihog prepričavanja po policijskim kancelarijama, budući da je oko Elezovog imena i njegovoj eventualnoj umešanosti u Ognjanovićevo ubistvo, u to vreme, a i dugo nakon toga postojala fama da je upravo ovaj bosansko-srpski kriminalac pod zaštitom pojedinih, u to vreme nedodirljivih funkcionera policije.

Njegovo ime zato se pominjalo samo u tišini.

„Sa promenom rukovodećeg kadra u MUP-u, najavljene borbe protiv organizovanog kriminala, ali i akcije na razotkrivanju svih funkcionera policije koji su bili ili su još umešani u organizovani kriminal, pa čak i na direktnoj vezi sa pojedinim kriminalnim klanovima, i istraga o Elezovoj eventualnoj umešanosti u ubistvo advokata Ognjanovića je konačno pomerena sa mrtve tačke“, kaže izvor Ekspresa iz MUP-a Srbije.

Ekskluzivno za Ekspres on navodi i za sada otkrivene tragove koje ovog kriminalca dovode u vezu sa ubistvom.

„Elez je advokata Ognjanovića pratio nedelju dana pre izvršenog zločina, i to „golf 5″ koji je prethodno ukraden u Ulici Vuka Karadžića u Obrenovcu. Na dan ubistva Ognjanovića nadzorne kamere su Eleza u vozilo poslednji put snimile kod Kvantaš pijace“, kaže izvor.

Foto: MUP Srbije

On navodi i da izjava Ognjanovićevog sina Petra, pred čijim očima je izvršeno ubistvo, ukazuje na Eleza kao ubicu.

„Opis ubice koji je Petar dao inspektorima beogradske policije najviše ukazuje na Eleza“, kaže sagovornik.

On navodi da bi daljom akcijom trebalo da se utvrdi da li je Elez zaista imao zaštitu pojedinih tadašnjih funkcionera MUP-a, kao i o kakvoj zaštiti se radilo.

„Ono što je sigurno jeste da je Ognjanović te Elezove zaštitnike u vrhu policije pominjao u razgovorima sa Dragoslavom Galetom Miloradovićem, kumom Luke Bojovića, koji je ubijen u maju 2018. godine, dva meseca pre Ognjanovića. Jedan od tih razgovora je vođen preko telefona, a drugi u kafiću, i to pod tajnim policijskim nadzorom koji je izveden upravo po naređenju osobe koja se pominje kao Elezov zaštitnik. U tim razgovorima Ognjanović je pominjao i Eleza, ali i osobu iz MUP-a koja ga je štitila, i to po imenu. Da li je to dovelo do njegovog ubistva, ko su stvarni izvršioci i po čijem je naređenju taj zločin, ostaje da se vidi, ali su se stvari konačno pomerile sa mrtve tačke“, kaže izvor.

Prema njegovim rečima, priča o Elezu kao mogućem ubici u to vreme bila je više nego tajna, dok se javno, i u medijima, najviše pričalo o Strahinji Stojanoviću kao izvršiocu Ognjanovićevog ubistva.

„Elez i Stojanović se jesu poznavali, jedno vreme su i sarađivali, ali su navodno u to vreme, pred ubistvo advokata Ognjanovića postali rivali. Sada je pitanje da li je Elez angažovao Stojanovića kao logistiku u izvšenju ubistva ili je osoba koja je u MUP-u važila za Elezovog zaštitnika namerno poturila priču o Stojanoviću kao ubici kako bi sklonila tragove sa Eleza. Tu još ima dosta mutnih i nerazjašnjenih priča i tragova, ali se očekuje da sve uskoro bude razrešeno“, kaže izvor Ekspresa.

Prvi korak biće informativni razgovor sa sada uhapšenim Elezom, koji se nalazi u estradicionom pritvoru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar