Foto: Printscreen/YouTube

Policija je danas uhapsila Darka Eleza (46), koji je označen kao vođa kriminalne grupe koja je duži vremenski period delovala u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a reč o osobi koji je dovođena u vezu sa najtežim krivičnim delima, među kojima su i pokušaji atentata.

Elez su stavljene lisice na ruke u spektakularnoj policijskoj akciji, a on je od ranije poznat organima gonjenje. Iza sebe ima poduži krivični dosije, a njegova grupa dovođena je u vezu sa najtežim krivičnim delima, među kojima su ubistva, pokušaji ubistva, iznude.

Pročitajte još...

U akciji njegovog hapšenja učestvovali su i pripadnici MUP-a Republike Srpske, a razmatra se opcija izručenja u BiH. On poseduje dvojni pasoš – Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mediji su ranije navodili da se Elez svojevremeno bavio švercom cigareta, potom oružja, nakon čega je oformio kriminalnu grupu.

Podsetimo, Elez je u Višem sudu u Beogradu 23. decembra 2015., po drugi put, oslobođen optužbe da je naredio ubistvo Đorđa Ždrala u Istočnom Sarajevu 6. oktobra 2006. ispred kafića „Sport“. Ždrale je tada uzvratio hicima i ranio Strahinju Rašetu, koji je po optužnici dobio zadatak da ga likvidira.

Foto: MUP Srbije

Rašeta je dve godine kasnije nastradao kad je pokušao da postavi eksploziv ispod vozila.

Svedok-saradnik u slučaju Šarić povezan s Elezom

Osim Eleza, oslobađajuća presuda izrečena je i Andriji Gavriloviću, Daliboru Ristiću i Zoranu Mitroviću, koji su bili optuženi za saizvršilaštvo. Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su i Nebojša Joksović, koji je srpskoj javnosti poznat kao svedok saradnik u postupku protiv Darka Šarića, Saša Cvetinović, Vojislav Lalatović i Zineta Ilinčić.

Foto: privatna arhiva

Elez je bio optužen da je početkom 2006. podstrekao Andriju Gavrilovića da nađe i angažuje osobe koje će ubiti Ždrala, za šta je bio spreman da plati 150.000 evra. Ipak, on je za ovo delo oslobođen.

Elezova grupa se u više navrata u medijima dovodila u vezu sa teškim krivičnim delima, zbog čega su se pripadnici pomenutog klana u više navrata nalazili pod lupom pravosudnih organa. Tako se, u BiH se protiv Elezovih ljudi vodi postupak od 2014, gde se terete da su počinili više teških dela, od ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaja ubistva Ždrala, kao i nekoliko oružanih pljački. Terete se da su u Nedžariću presreli vozilo u kojem se nalazilo oko 4,4 miliona konvertibilnih maraka.

Prema optužnici, grupa je odgovorna i za pljačku novca Pavlović banke iz Bijeljine u avgustu 2005, kada je ukradeno oko 1,8 miliona KM, kao i pokušaj pljačke novca iz Nove banke Bijeljina u Istočnom Sarajevu 2005. u iznosu od oko 2,2 miliona KM. Elez i njegova grupa se terete i za pljačku oko 670.000 KM iz Pošte u Sarajevu u junu 2009.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar