Foto: Wikipedia, privatna arhiva

Darko Elez (40), koji je juče uhapšen u Beogradu po poternici BIH i kog policija označava kao vođu jednog od najjačih klanova na Balkanu, dovođen je ranije i u vezu i sa ozloglašenom "šabačkom grupom", čiji su pripadnici pre nekoliko godina pravosnažno osuđeni zbog nekoliko ubistva. Bosanski mediji izveštavali su još 2012. da je Elez zajedno sa Naserom Keljmendijem umešan u likvidaciju bosanskog kriminalca i pripadnika Zelenih beretki Ramiza Delalića Ćele. U tajnim izveštajima SIPA na koje su se mediji pozivali u vezi sa ovim ubistvom, navodno se pominje i Šapčanin Milan Ostojić zvani Sandokan, kog je bivši predsednik opštine Šabac nebojša Zelenović više puta označio kao najbližeg saradnika SNS u tom gradu.

Ime Milana Ostojića Sandokana široj javnosti je postalo poznato nakon hapšenja „šabačke grupe“ koja je 2010. godine optužena i izvedena pred sud zabog više krivičnih dela i delovanja na teritoriji bivše SFRJ. Kriminalna grupa se teretila i za likvidaciju pet osoba iz Šapca – Predraga Živanovića, Siniše Kromeka, Željka Radovića, Nebojše Krajinovića i Zorana Matića. Ostojić je prvobitno osuđen na 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud prepolovio u decembru 2015. godine i osudio ga samo za podstrekavanje na ubistvo Siniše Kromeka, a oslobodio ga za još jedno podstrekavanja na ubistvo i zločinačko udruživanje, kao i za trgovinu drogom.

Međutim, portal „Slobodna Bosna“ pomenuo je Ostojićevo ime u tekstu objavljenom 2012. čija je tema bila ubistvo bosanskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele, ubice Nikole Gardovića, starog svata na srpskoj svadbi na Baščaršiji, 1992.

Ramiz Delalić Ćelo Foto: Wikipedia

Delalićevo ubistvo su, prema pisanju „Slobodne Bosne“, naručili Darko Elez i Naser Keljmendi i za to angažovali pripadnike „šabačke grupe“, uz pomoć posrednika Ljubiše Buhe Čumeta, inače prvog srpskog svedoka saradnika.

Darko Elez, Foto: Printscreen/YouTube

„Detalje o Ćelinom ubistvu dogovarali su u Beogradu Muhamed Ali Gaši, Muharem Čaušević zvani Pale Cigan i Benjamin Halilović zvani Benko. Njih trojica su se na području Srbije susretali sa izvršiocima ovog ubistva i sa njima dogovarali detalje. Nakon likvidacije Delalića, Naser Keljmendi i Muhamed Ali Gaši šalju 200 hiljada eura Milanu Ostojiću zvanom Sandokan. Novac odnose Muharem Čaušević Pele i Benjamin Halilović Benko. Milan Ostojić Sandokan zajedno sa bratom Bogoljubom Ostojićem odlazi u Rumu, tačnije u mesto Klenak, gde pronalazi neposrednog izvršioca  i isplaćuje mu 100 hiljada eura, dok je ostatak zadržao za sebe kao posrednik“, naveo je portal „Slobodna Bosna“.

Pročitajte još:

Veze Ostojića sa vladajućom Srpskom naprednom strankom do danas su ostale na nivou spekulacija, a njegovo ime često se moglo čuti u vreme izbora u opštini Šabac. Bivši predsednik te opštine Nebojša Zelenović otvoreno je označavao Sandokana kao glavnog saradnika SNS, koji iz senke vodi njihovu naprednjačku politiku na teritoriji te opštine.

Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Veze sa Ostojićem demantovali su i članovi SNS, među njima i poverenik za Šabac Boban Birmančević.

„Sandokan je neko ko je za određene radnje koje je uradio u prošlosti odgovarao, osuđen je, taj proces je završen. Čovek je završio sa kaznom koju je dobio. S druge strane, Sandokan nije priča koja je vezana za SNS”, rekao je Birmančević pre nekoliko meseci za jedan beogradski portal.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar