Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

U eksploziji koja se sinoć dogodila u podgoričkom naselju Blok 6, poginuo je Podgoričanin Đorđije Božović dok je Aleksandar Keković, koji je vlasnik automobila koji je eksplodirao, teško povređen i lekari mu se bore za život. Keković je važio za člana podgoričkog ogranka "škaljaraca", "zagoričana", čiji je vođa Stevan Stamatović, likvidiran zajedno sa Igorom Dedovićem, vođom "škaljaraca", u Atini. Prema prvim nalazima veštaka eksplozivna naprava je aktivirana, po svemu sudeći, nestručnim rukovanjem.

Uprava policije u Crnoj Gori potvrdila je  da je eksploziv bio u automobilu u kom je sinoć stradao Božović (30), a teško povređen Keković (29).

To su preliminarni rezultati veštačenja veštaka za požare, eksplozije i havarije, pišu Vijesti.

„Na osnovu utvrđenih činjenica okolnosti i destrukcije vozila i tragova na licu mesta, sve upućuje da je eksplozivna naprava bila u vozilu, da su lica koja su inače poznata po izvršenju ovih krivičnih dela prevozila improvizovanu eksplozivnu napravu“, rekao je načelnik CB Podgorica Milovan Pavićević.

Božovićevo ugljenisano telo ostalo je zarobljeno u zapaljenom automobilu, dok je jaka detonacija izbacila Kekovića na ulicu. On je sa teškim opekotinama i prelomima kostiju, prebačen u Urgentni blok Kliničkog centra, gde mu se lekari bore za život.

Kako nezvanično saznaje Pobjeda, eksploziv je bio na mestu suvozača, a u vozilu je bilo i municije.

To potvrđuje i pisanje crnogorskog portala CDM, čiji izvor je rekao da se eksplozivna naprava nalazila u neposrednoj blizini suvozača, gde se nalazio Božović.

 

Aleksandar Keković Foto:Facebook/Aleksandar Arkan Kekovic

Božović je hapšen u maju 2017. godine kao član grupe, koju je formirao Stevan Stamatović, koji je zajedno sa Igorom Dedovićem likvidiran u Atini. Stamatović je sa svojom grupom „zagoričana“ planirao ubistvo Nikšićana Radojice Zekovića. Stamatović i njegova petočlana grupa osuđeni su u podgoričkom Višem sudu na ukupno 41 godinu zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja likvidacije Zekovića, postavljanjem bombe ispod njegovog automobila  u maju 2017. godine. Zeković je služio sedamnaestogodišnju kaznu zatvora zbog dvostrukog ubistva, ali je izašao na slobodan vikend iz spuškog zatvora, zbog pogodnosti zbog dobrog ponašanja.

Stamatoviću, kome je suđeno u odsustvu, izrečena je kazna od 12 godina robije, dok su kao saizvršioci za teško ubistvo u pokušaju Milan Lješnjak i Dejan Delević osuđeni na po devet i po godina robije.

Stevan Stamatović Foto: MUP Srbije

Aleksandar Bojović i Đorđije Božović osuđeni su na po tri i po godine, a Stefan Belović na tri godine zatvora zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji i nedozvoljenog držanja oružja, pišu „Vijesti“.

Božoviću se u Osnovnom sudu u Danilovgradu sudi zbog prijetnji zatvorskim čuvarima. Suđenje je bilo zakazano samo dva dana pre njegove smrti, ali se on nije pojavio.

Optužen je da je 13. januara 2018. godine pretio čitavoj smeni, posebno trojici policajaca, „da će ga dobro zapamtiti“.

Igor Dedović Foto: MUP Srbije

Teško ranjeni Aleksandar Keković, dobro je poznat javnosti, i često se nalazio na stupcima crne hronike. On se povezivao sa više bombaških napada i za to krivično delo je osuđivan. Keković je u martu 2018. godine osuđen na godinu dana zatvora jer je februara 2015. godine bacio bombu u dvorišu B. Č. u Zagoriču. Prema navodima optužnog predloga, kako piše Pobjeda, Keković se teretio da je sa više nepoznatih osoba doveo u opasnost živote ljudi i imovine čija je vrednost veća od 20.000 evra.

U maju 2016. godine Viši su je potvrdio presudu kojom je Keković osuđen na godinu i po zatvora zbog dva bombaška napada u Tološima. Osuđen je zbog nedozvoljenog držanja oružnja osam meseci, i pola godine za izazivanje opšte opasnosti.

Keković je bio osuđen i na pet meseci zatvora za povredu slobode opredeljenja pri glasanju, uoči lokalnih izbora u Podgorici 2014. godine