Mika Aleksić, Petnica kombo
Foto: Dejan Živančević, Nova S

Polaznice Istraživačkog centra Petnica koje su u intervjuu za nedeljnik Vreme ispričale da su zlostavljane u ovom Centru, bile su motivisane potezom koji je napravila glumica Milena Radulović optuživši vlasnika poznate škole glume Miroslava Aleksića da ju je zlostavljalo. Upravo ovakvi trenuci, kada žrtve zlostavljana jedna za drugom izlaze u javnost sa svojim iskustvima, najbolje oslikavaju koliko je položaj žrtve težak ali značajan i koliko moramo poštovati njihov glas, ma kada odluče da ga puste u javnost.

Vest da je ugledni Istraživački centar Penica iza svojih vrata krio zlostavljača, jednog ili više njih, verovatno nikada ne bi došla do javnosti da žrtve nisu skupile hrabrost i odlučile da progovore. Činjenica da to čine putem medija, u vidu ličnih ispovesti, dodatno govori poverenju žrtava u institucije.

„U januaru ove godine, kada su se pojavile optužbe za silovanje protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, jedna grupa žena okupila se i pokušala da nađe odgovor na pitanje: „A šta ćemo mi?“ Neke od njih poznavale su se od ranije, a neke ne. Ono što ih je sve povezivalo jeste seksualno nasilje koje su, kao maloletne ili tek punoletne preživele u istraživačkoj stanici Petnica. Pripadaju različitim generacijama polaznica Petnice, ali sve kao svog zlostavljača navode istog čoveka“, pisao je nedeljnik Vreme.

Istraživačka stanica Petnica
Foto: N1

Bile su maloletne, ili tek punoletne, kada ih je čovek identifikovan kao S. primoravao da se skidaju, fotografišu gole, a u nekoliko slučajeva dogodilo se i celonoćno maltretiranje i fizičko nasilje. S. je polaznicima programa u Petnici, u kojoj je bio „možda i od osnivanja“, predstavljan kao autoritet i omiljena osoba, i bio je zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u „Petničkim sveskama“ i predstavljani na godišnjoj konferenciji „Korak u nauku“, pisalo je Vreme u svom najnovijem broju.

Slična je situacija bila i sa školom glume Miroslava Aleksića, gde je on slovio za uglednog profesora, a njegova škola za dobar osnov u vaspitanju i obrazovanju budućih glumaca. Njegove metode obrazovanja se nisu dovodile u pitanje, a da je bilo ikakvog nasilje niko nije mogao ni da sanja jer, pobogu, kako je moguće da bi se to uspelo sakriti svih ovih godina.

Okolnost u kojoj sa jedne strane imamo „uglednu“ školu glume ili obrazovni centar, kada su zlotvori od strane društva označeni kao uticajne, časne i osobe od poverenja, koje su uz našu decu u najranijim danima puberteta i zajedno sa roditeljima grade i oblikuju njihove ličnosti, sada nažalost postaje učestala i zahvaljujući njoj vidimo jedan prepoznatljiv obrazac ponašanja u kom stege zatvorenog sistema može razbiti samo snažan glas hrabre žrtve.

Prvi takav iskorak napravila je Milena Radulović koja je želela da ohrabri mlađe koleginice, smatrajući da je dužna da to učini, a onda je Milenin „kamenčić“ pokrenuo „lavinu“. Uprkos niskim i jeftinim osudama žrtava, mlada glumica se ni u jednom trenutku nije pokolebala znajući da ovo nije samo njena lična, već borba svih zlostavljanih žena u Srbiji. Ona je još jednom javno podržala polaznice Petnice.

Milena Radulović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Krajnje je vreme da se celokupno društvo otrgne iz pakla oko nas i hitno da se probudi iz stogodišnjeg sna. Vreme je da se konačno svi osveste. Da žrtvi nasilja ne postavljaju glupa pitanja, ne veruju i kao u ovom slučaju – ne preduzmu ništa i time stanu na stranu nasilnika. Štiteći nasilnika samo su produbljene rane ovih devojaka. Sve smo mi kroz godine bili svedoci tih “odraslih” ukoronjenih u nekom sistemu koji baš i ne žele da snose odgovornost, da se mešaju, “preseku”. Obično, na kraju tog procesa, kad želiš nešto da preuzmeš, svi ne znaju kako, ili kažu – vi to morate nekako same. Mi, devojke, devojčice, na kraju žrtve s dubokim ranama na duši, treba da pobedimo ne samo tog čoveka, nego da budemo jače od celog sistema. Da nije to malo apsurdno? Evo, jesmo“, objavila je Milena Radulović u svojoj objavi na Instagramu.

A osude, nažalost, nisu izostale ni ovog puta, samo su ih glasovi žrtava sada nadjačali.

Istražne radnje u slučaju „Petnica“

Kako je Nova.rs ranije objavila, Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pokrenulo je predistražne radnje povodom seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica.

„Tužilaštvo nije bilo obavešteno o ovom slučaju. Juče smo saznali nakon što je objavljen tekst i tada formirali predmet. U konsultaciji sa Višim javnim tužiocem u Valjevu Draganom Marković naložili smo predistražne radnje. Kontaktirali smo inspektore i obavestili koje radnje da preduzmu i od koga da uzmu izjave“, kazao je za Nova.rs Osnovni javni tužilac u Valjevu Vladimir Davidović.

Miroslav Mika Aleksić Foto: Dejan Živančević

Pored toga, protiv Miroslava Mike Aleksića podignuta je optužnica kojom mu se na teret stavljaju dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam devojaka. Njemu je nedavno još jednom produžen pritvor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare