Petnica Foto:shutterstock

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, komentarišući slučaj žena koje su, kako su ispričale za nedeljnik "Vreme", preživele seksualno nasilje u Petnici, kaže da nije iznenađena ovakvim ispovestima, jer, čini se, kaže, da seksualno nasilje prožima naše društvo i sve institucije.

Pet žena koje dele iskustvo seksualnog nasilja u Petnici pričale su za list „Vreme“ o onome šta su preživele. Sve kao zlostavljača imenuju istu osobu i kažu da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava. Svi slučajevi su, prema tvrdnjama više advokata, zastareli.

Pročitajte i ovo

„Prvo što želim da kažem – bravo i veliko hvala svim ženama koje su odlučile da javno govore o tome, i autorki teksta Jovani Gligorijević… Nisam iznenađena da čujemo ovakve ispovesti iz Petnice, ne zato što je to Petnica, već zato što znamo da seksualno nasilje prožima društvo, sve institucije. Nekako mi se čini da je Petnica bila dosta plodno tlo, jer govorimo o deci, o maleletnicama, koji su izolovani, provode tamo dane i noći, i to sve čini ovu situaciju lakom da se zloupotrebi“, ocenila je Pavlović za N1 u Danu uživo.

Pavlović odgovornost vidi u upravi te ustanove.

„Vidim odgovornost, pre svega uprave, vidimo da je bilo pokušaja da se upravi kaže šta se dešava, a da uprava nije imala nikakav vid saosećanja prema tim devojkama, da i danas postoji negiranje da su se neke stvari znale, iako te žene tvrde da se znalo. Jedan od problema koji se vidi je duboko nerazumevanje seksualnog nasilja, i potpuna rodna neosetljivost, odsustvo empatije prema žrtvama“, rekla je Pavlović i dodala:

„Iz uprave kažu da su znali za verbalnu agresiju, i to je, samo po sebi, crvena lampica, verbalna agresija je poziv da se reaguje. Ta neosetljivost se vidi i u tome da se niko nije zapitao – zašto su samo devojčice te koje su fotografisane i koje su doživljavale tu verbalnu agresiju. Bilo je nužno da se ispita šta je pozadina takvih radnji.“

Prema njenim rečima, koliko je postojalo odsustvo empatije prema žrtvama, toliko je bilo empatije za muškarca koji je optužen za ta dela.

Na pitanje da li bi ta „crvena lampica“ bila mnogo ranije upaljena da je žena na čelu Petnice, Pavlović kaže da – voli da veruje da bi.

„Ali ne nužno. Ja volim da verujem da da, jer smo kao žene često izložene raznim oblicima nasilja, i u tom smislu postoji mogućnost da će se prepoznati takvo nasilje. Ali, potrebno je i znanje, da neko ko sedi u upravi institucije koja radi s maloletnim licima, ne bi smeo da da izjavu da nisu prijavili policiji jer nisu imali pristanak žrtve. Mi govorimo o osobama koje su maloletne, oni su bili u obavezi da to urade“, navodi Pavlović.

A o tome da li smo nešto naučili iz prošlosti i nedavnog slučaja seksualnog zlostavljanja u slučaju Miroslava Aleksića, Pavlović kaže da bi volela da veruje da jesmo.

„Volela bih da verujem da jesmo naučili, barem manji deo društva jeste, ovo je kratak period, mi o seksualnom nasilju ne govorimo, o nasilju nad decom tek ne govorimo… Reći ću da smo nešto naučili onda kada vidimo primere da se ugled institucije i ličnosti ne meri po tome koliko će dobro da zataška određenu situaciju, već baš suprotno – koliko dorbo je ta situacija rešena i o njoj se otvoreno razgovara“, naglasila je Pavlović.

U ovom slučaju, ipak, ne očekuje razrešenje.

„Koliko sam videla tekst, ovih pet žena nisu u mogućnosti da podnesu prijavu jer su dela zastarela. Nadam se da će postojati i taj broj devojaka i žena koje će moći na pravni način da pokrenu procedure i da će optuženi biti sankcionisan. A čak iako to nije moguće, a čini mi se da je kod nas to jako teško, jer su dokazi uništeni, mislim da je važno da se okrenemo drugim vidovima – javnoj osudi, verovanju žrtvama, to je jedini način da podstaknemo i druge žrtve da se jave, jer takvih žrtava ima još, ta Pandorina kutija se očigledno otvorila, žene su počele da govore i mislim da je važno da razumemo da je seksualno nasilje, s jedne strane, vrlo lična trauma, ali da je čini se, toliko raspostranjena, da postaje jedna kolektivna trauma i da je jedni način da idemo ka oporavku da o tome govorimo i da naiđemo na poštovanje i uvažavanje našeg dostojanstva sa druge strane“, rekla je Pavlović.

Izvinjenje nekadašnjeg direktora Petnice Vigora Majića, dodaje, stiže kasno.

„Ja bih se vratila na ono sto su žene rekle – da ne prihvataju to izvinjenje jer dolazi toliko kasno, tek kada je bilo očigledno da će nešto procuriti u medije. Ovo izvinjenje je bilo iznuđeno“, rekla je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram