Petnica Foto:shutterstock; printscreen N1

Nakon što je objavljena vest da će se u nedeljniku "Vreme" pojaviti ispovest pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile sekusalno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica, redakcija Nova.rs stupila je u kontakt sa direktorom te ustanove Nikolom Božićem.

Metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnji… U dva slučaja, došlo je do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju, a ispovesti pre žrtava biće objavljene u najnovijem broju nedeljnika „Vreme“.

Nikola Božić, novi direktor Istraživačke stanice Petnica
Nikola Božić Foto: N1

„U ovom trenutku želimo da medijski prostor damo žrtvama, kako bi se najpre njihov glas čuo. Nakon toga ćemo razgovarati više o toj temi“, kazao je Božić za Nova.rs.

Inače, prema saznanjima „Vremena“, žrtava koje su se nekome poverile ima više od 20, dok stvarni broj nije poznat.

Neke od sagovornica „Vremena“ godinama unazad pokušavale su da pokrenu ovo pitanje pred upravom Stanice, pa čak i da slučaj prijave policiji.

„Vreme“ donosi i izjave bivšeg direktora IS Petnica Vigora Majića i sadašnjeg – Nikole Božića. Po njihovim rečima, uprava je od 2014. imala saznanja da problem postoji, ali prve mere preduzete su tek 2017. Prenosimo i lično izvinjenje Vigora Majića žrtvama nasilja u Petnici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare