Foto: Nenad Mihajlović, Dragan Mujan, Goran Srdanov/Nova.rs

Optuženi službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Slobodan Malešić, čiji je slučaj ovih dana u fokusu javnosti nakon što je otkriveno da je bio na meti špijunskih softvera koje koristi Bezbednosno-informativna agencija, primao je brojne poklone od okrivljenih pripadnika kriminalne grupe koju je, prema navodima optužnice, predvodio. Novac na ime stipendije za njegovog sina i materijal za izgradnju kuće kod Prijepolja samo su neki od "poklona" koje je dobijao od biznismena i drugih saradnika kojima je pravio usluge u MUP.

Biznismen Dženan Kujović, pripadnik grupe koju je organizovao Malešić, imao je zadatak da okrivljenom Malešiću i okrivljenom Ljubomiru Stanišiću kao pripadniku organizovane grupe preda obećanu finansijsku korist u novcu i poklonima tako što je u periodu od 5. jula 2018. godine do 4. aprila 2022, kontinuirano davao novac Slobodanu Malešiću i njegovom sinu U. M., kao i materijalna dobra za izgradnju splava na Savi i opremanje stembenih objekata i uređenje porodičnog imanja u selu Vinicka u opštini Prijepolje, plaćajući usluge, radove i opremu preko računa privrednog društva „Matador šped“.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Tako što su po njegovom nalogu sa računa ovog privrednog društva vršene isplate novca u korist U. M uplatom navodnih stipendija u 2020. godini u iznosu od 100.000 dinara isplaćenih u septembru, oktobru, novembru i decembru 2020. godine, u 2021. godini u iznosu od 125.000 dinara isplaćenih u januaru, martu, i dva puta u junu 2021 godine“, navodi se u optužnici protiv grupe policijskog službenika Malešića.

Objašnjava se i da je avgusta 2021. godine plaćen nameštaj u iznosu od 713.000,00 dinara u korist računa DOO „Dalas nameštaj“ Tutin koji je isporučen u tom periodu Slobodanu Malešiću za koji je izdat račun koji glasi na kupca „Matador šped“ iz Prijepolja u kojem je navedeno, na osnovu fiktivne otpremnice, da su isporučeni reflektori od 15 komada belih i 265 komada crnih, plaćen kotao za grejanje na pelet snage 35 KW, sa pratećom opremom i montažom koji je ugrađen u kuću Malešića u selu Vinicka.

Takođe, plaćen je i građevinski i drugi materijal za vodovodne instalacije koji je preuzimao brat okrivljenog Malešića, februara 2022. godine 392 kilograma bodljikave žice i tri kilograma eksera, zatim narednog meseca još 122 kilograma bodljikave žice.

Okrivljenom Ljubomiru Stanišiću predao je oko 176.000 dinara za uređenje stana u Priboju.

Pegazus i Predator

Podsetimo, slučaj uhapšenog policijskog načelnika Slobodana Malešića ponovo je u fokusu javnosti nakon što je BIRN otrkio da su dva telefona koje je koristio bila na meti špijunskih programa Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Reč je o kompleksnim i naprednim programima Pegazus i Predator, koji mogu pokupiti sve podatke sa telefona, uključujući SMS poruke, prepiske sa različitih aplikacija, internet pretragu, ali i podatke sa aplikacije kao što je Jutjub. Taj softver mogao je da fotografiše ekran 20 puta u minuti i da te skrinšotove šalje.

Foto: Shutterstock, Promo

Kujović osuđen, Malešić pred sudom

Malešić se, podsećanja radi, tereti da je izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotreba službenog položaja. Pored Malešića na optuženičkoj klupi nalaze se policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić, optužen za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević optužen za krivična dela udruživanje i zloupotreba službenog položaja.

Darko Savić i Ivan Pavlović optuženi su za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti, saopštilo je ranije tužilaštvo. On je, kako se sumnja, od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama. Takođe, sumnja se da je Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića, da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici.

Bonus video: Hapšenje zbog računarske prevare

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare