Foto:Shutterstock

Špijunski programi Pegazus i Predator, koje koristi Bezbednosno-informativna agencija, mogu iz telefona korisnika izvući gotovo sve podatke - tekstualne poruke, fotografije, istoriju internet pretraživanja, ali i korišćenje aplikacija poput Jutjuba. Faktički ne postoji podatak koji u svom telefonu možete sakriti od ovih programa, a da situacija bude još gora, nećete ni znati da ga imate u uređaju. To je na svojoj koži osetio uhapšeni policijski general Slobodan Malešić, o kom je program otkrio sve pojedinosti iz privatnog života.

Policijskom generalu i još petorici optuženih na teret se stavlja organizovanje kriminalne grupe i trgovina uticajem, a neki od krunskih dokaza dobijeni su nadzorom dva mobilna telefona koje je Malešić koristio. Da sve bude još tragikomičnije, upravo je slanjem SMS poruka ljudima bliskim vlasti general pokušao da izbegne hapšenje.

Pročitajte još:

Ali, istražni organi, tužilaštvo i Sektor unutrašnje kontrole, istraživanjem Malešićevih komunikacija, dobili su mnogo više nego što su tražili jer ne samo da je ostvaren uvid u komunikaciju među optuženima, već je Slobodan Malešić skeniran, kako je objavio BIRN. Naime, prema informacijama iz dokumenata o prisluškivanju Malešića otkriveni su i prikupljeni najintimniji podaci o policijskom generalu, zbog čega se postavlja pitanje koliko daleko sme ići nadziranje. U zemlji u kojoj je mesto direktora BIA politička funkcija, a civilni nadzor nad MUP-om i tajnim službama u praksi ne postoji, uz odgovarajući softver, svi podaci su servirani na tacni, a mogućnost zloupotrebe je neogrančena.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je vodilo istragu protiv Malešića i drugih osumnjičenih, tako je saznalo i da je Aleksandra Prijović omiljena pevačica policijskog generala, a mogli su da ostvare i uvid u to kako napreduju generalova deca u školi i da li su dobri sportisti, jer su prikupljeni podaci i sa roditeljskih sastanaka ali i razgovora sa trenerima Malešićeve dece.

20 fotografija u minuti

Kako piše BIRN, zna se otprilike kada je, najverovatnije spajver (špijunski program) instaliran u telefon optuženog, ali nema tragova kada je deinstaliran, jer programi koje koristi BIA, ne ostavljaju nikakve tragove. Nadzire se, bukvalno, sve, ne samo razgovori i poruke. Doslovno sva komunkiacija, preko svih aplikacija, završava u nekoj fasicikli, neki od tih programa su fotografisali ekran 20 puta u minuti, tako da čak ostaju zabeležene i one poruke koje nisu poslate. To što je na nekoj aplikaciji zadato da se poruka briše posle pet minuta, takođe ne znači ništa, jer je taj vremenski rok više nego dovoljan da se ona „printskrinuje“.

Aleksandar Vulin Foto:Milos Miskov/ATAImages

Osim komunikacije, sakupljaju se i drugi podaci, čak i iz veb pretraživača, pa i sa Jutjuba. Bukvalno sve što ste potražili na internetu beleže i programi. Po našem zakonu mere tajnog praćenja i nadzora mogu trajati najduže godinu dana, koliko je i Malešić praćen. Ipak, i tu postoji začkoljica. Naime, softveri koje koristi BIA imaju mogućnost da uzimaju podatke koji se čuvaju u telefonu i koji se odnose na period pre naredbe sudije za prethodni postupak, koji treba da potpiše nalog za prisluškivanje.

Špijunski softver mu instalirali na sastanku sa Vulinom?

Zanimlivo je da je istraga protiv Slobodana Malešića započeta skoro odmah kada je Aleksandar Vulin došao na mesto ministra policije, a da advokati odbrane sumnjaju da je špijusnski softver instaliran na sastanku Malešića sa ministrom, kada je morao da ostavi telefone u posebnu kutiju.

Tokom prisluškivanja, saznalo se i za komunikaciju optuženog policijskog generala sa kontroverznim biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, ali i Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića. Ipak, svi ovi kontakti nisu pomogli Malešiću, koji je u to vreme bio v.d. načelnika Policijske uprave za Novi Sad, ali važio i za jednog od najozbiljnijih kandidata za mesto direktora policije.

BONUS VIDEO: Sankcije SAD Aleksandru Vulinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare