Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Marko Đoković/Starsport

Prošlo je sada već skoro sedam meseci od kako su srušeni tereni Novaka Đokovića na Dorćolu nakon što je najbolji teniser svih vremena digao ruke od te priče još prošlog proleća.

Aleksandar Šapić je pompeznim rečima propratio rušenje objekta koji je zamišljen kao svojevrsni teniski centar Srbije.

„Ovo je važno istorijsko mesto, a već smo došli do toga da su nam tereni ušli na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine. Ja podržavam sport, ali važno je i istorijsko-kulturno nasleđe i mi sada ovde uklanjamo tri terena“, rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, kod Spomenika braniocima Beograda 1915. prilikom rušenja terena koji su pripadali Teniskom centru Novak.

PROČITAJTE JOŠ

A sve je počelo nekoliko meseci ranije kada je Đoković odlučio  da je vreme da digne ruke od projekta kojji na kraju nije došao do nivoa kakvim ga je on zamislio.

U senci njegovog nastupa na mastersu u Rimu kao bomba je odjeknula vest da gasi svoju tenisku akademiju. Đoković je tada najavio da će 1. juna vratiti svoj Teniski centar Beogradu i da klub prestaje sa radom, što se kasnije i dogodilo.

Svi na Dorćolu su bili obavešteni o toj nameri, jedino će se sa nekim već sponzorisanim igračima zadržati saradnja.

Inače, Teniski centar postojao je oko 15 godina, na njemu je odigrano sedam ATP turnira i jedan WTA. On je bio glavna baza Đokovićevih priprema i treninga kada je u Beogradu, ali i brojnih drugih tenisera, čak i inostranih. Sa ovih terena, Nole je kretao u bezbroj juriša na najveće trofeje.

„Vraćamo centar gradu, ne znamo šta će se sada desiti, šta će grad odlučiti da radi sa tim klubom. Po meni, dao sam neki svoj prijateljski predlog da to bude nacionalni teniski centar koji već 15-20 godina unazad stoji kao velika želja Teniskog saveza Srbije i svih nas teniskih radnika. Ovaj sport, koji je mnogo dao Srbiji, zaslužuje da ima teniski centar. To je idealno“, počeo je Đoković.

Tenis centar Novak Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Novak je odlučio neće ništa da ima sa terenima na Dorćolu i da dovodi sebe u situaciju u koju ne želi nakon što nije dobio dozvole za proširenje, pa se tada okrenuo drugim opcijama.
Sigurno je da mu je teniski centar neophodan kako bi mogao da se sam priprema za turnire koje ima tokom godine, neophodna mu je prava baza.

Nema dileme da Đoković uvek govori o tome kako bi trebalo sistematski rešavati stvari u srpskom tenisu i stvoriti sistem koji bi iz godina u godine davao mlade igrače. Francuska ima nacionalni teniski centar koji godinama proizvodi talente, a Srbija bi sa dobro postavljenim sistemom mogla da se nađe na tom putu.

Ranije se spekulisalo da Novak želi da napravi pravu akademiju (planirao je proširenje i izgradnju novih objekta na Dorćolu), po ugledu na oprobane modele koji postoje u svetu, a sada sve to deluje daleko.

Novak Đoković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pričalo se o lokacijama u Srbiji daleko od Beograda, ali čak se kao opcija pominjalo i inostranstvo, ali se u međuvremenu ništa nije dogodilo i za sada je ostala misterija šta će se dalje dešavati sa tim projektom.

„Đoković će, ukoliko ostane pri ideji da želi klub, terene i akademiju, upravo imati najveće ciljeve, ali ne bi bilo preveliko iznenađenje da se tom posveti tek nakon što završi igračku karijeru. To znači da bi privremeno bio bez prave baze za trening i da bi se pripremao u Marbelji ili na drugim lokacijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare