Luka Perenčević (levo) Foto:privatna arhiva

Luka Perenčević, navijač Rada, ubijen je 9. maja prošle godine u teretani na Banjici, kada je nepoznati napadač, prerušen u dostavljača, ušao u objekat i iz torbe izvadio pištolj i upucao ga. Od likvidacije je prošlo godinu dana i sedam meseci, a napada još uvek nije pronađen, niti identifikovan.

Napadač koji je bio maskiran u dostavljača hrana skuterom se dovezao do teretane u podnožju zgrade u kojoj je stanovao Perenčević. Nakon zločina, istim vozilom je pobegao. Napadač je znao da će se na taj način stopiti sa dostavljačima širom Beograda i tako biti „nevidljiv“ za policiju, koja je odmah nakon zločina proglasila akciju „Vihor“ i blokirala sve izlaze iz Beograda.

Pročitajte još:

Ipak, to nije dovelo do hapšenja ubice.

Iako je ozloglašeni navijač sa Banjice odranije poznat policiji po brojnim krivičnim delima, i bio stalno na oprezu, o čemu svedoči i to da je ugradio nadzorne kamere na zgradi u kojoj je stanovao, to nije sprečavalo ubicu da ostvari svoje naume.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upravo zbog toga se veruje da je Luku likvidirao profesionalni ubica. Kobnog dana, napadač je na sebi imao opremu jednog poznatog brenda za dostavu hrane, ušao je u objekat i dobro osmotrio situaciju. Kada je ugledao navijača koji je sedeo na klupi, prišao mu je i iz pištolja sa prigušivačem mu pucao u glavu sa čak šest metaka.

Da je Perenčević znao da mu rade o glavi, nesumnjivo su pokazali potezi koje je načinio pre likvidacije. Sem kamera za video-nadzor, pre zločina, Perenčević je nabavio blindirani automobil, verovatno strahujući da bi u „običnom“ bio laka meta napadačima. Takođe, njegovi poznanici ispričali su i da je u centru grada iznajmio stan u kom su mu živeli supruga i sin, dok je on boravio u starom kraju.

Ilustracija Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Istraga likvidacije na Banjici nije iznedrila ime ubice. Do danas se ne zna ko je pucao u Perenčevića, kao i po čijem nalogu. Ubica-dostavljač je na slobodi, a ono što dodatno uznemiruju jeste da je najverovatnije reč o profesionalnom ubici.

Poduži dosije, pomenut na suđenju klanu Belivuk

Ubijeni Luka Perenčević je odranije poznat istražnim organima.

Dovodio se u vezu sa ubistvom Filipa Lepojevića i ranjavanjem Alekse Đukanovića iz avgusta 2020. godine. Otac osumnjičene braće Rakočević optužio ga je da ih je Perenčević napao nožem prilikom incidenta i da je izbo Petra Rakočevića, a potom krenuo na njegovog brata.

On je ispričao da je Luka Perenčević terorisao Banjicu i prijatelje njegovih sinova, kao i da se raspitivao za njihovu adresu stanovanja kako bi ih likvidirao.

Ubijenog navijača Rada pominjao je i vođa ozloglašenog klana, Marko Miljković, kao i okrivljeni-saradnik u tom postupku, Srđan Lalić.

„Da li poznaješ Luku Perenčevića“, upitao je Miljković Lalića, na šta mu je on odgovorio da ga ne poznaje lično. Miljković ga je potom upitao da li su bili u zavadi, na šta je Lalić kazao da je Perenčević izbo više desetina ljudi, a par njih bili su mu bliski.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

Potom je Miljkovića optužio da je hteo da preuzme tribinu Rada.

„Hteo su da instruišeš Luku da ubije Dragana Supurovića, hteo si da mu pomogneš i onda da preuzmeš Radovu tribinu i nakon toga da odvedeš Perenčevića u kuću u Ritopeku“, rekao je Lalić Miljkoviću. Na Miljkovićevu opasku da laže da nije bio u konfliktu sa Perenčevićem i pitanje šta će mu Radova tribina, Lalić je rekao isto kao i Partizanova – za kriminalne radnje.