Mladen Novakovic Tocilo i Predrag Koluvija
Predrag Koluvija i Mladen Novaković Tocilo Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/MUP Srbije

Mladen Novaković Tocilo i Predrag Koluvija, vlasnik imanja "Jovanjica", uhapšeni su skoro istovremeno, međutim, pravda u ova dva slučajeva je dijametralno suprotna. Tako Novaković, zbog šverca droge, već služi kaznu od 17 godina robije, dok drugi, odnosno vlasnik "Jovanjice" daje intervjue iz kućnog pritvora uz nesebičnu podršku državnog vrha.

Kao u rečima poznate lirske pesme Desanke Maksimović, „pali“ su u istom danu, isti su ih policajci hapsili, ista služba je saopštenje pisala i tu se svaka sličnost završava. Dva paralelna slučaja, za isto krivično delo – trgovina narkoticima. Mladen Novaković Tocilo već je osuđen na 17 godina zatvora, dok će suđenje Predragu Koluviji, čini se potrajati, jer presude nema na vidiku, dok je ishod neizvestan.

U novembru 2018. godine do novinara je procurela informacija da je u toku velika policijska akcija na više mesta u Srbiji, da ima uhapšenih i da je u pitanju droga. Nezvanične informacije, bolje reći glasine, bile su da ima više od 15 uhapšenih, da je policija pohapsila neku „ozbiljnu ekipu“ u okolini Mladenovca, a da se u isto vreme pretresaju i magacini negde oko Stare Pazove. Ta dva hapšenja su se tako brzo dogodila jedno za drugim, da su se spojila, pa je do novinara stigla i pogrešna informacija da je u pitanju jedna ista akcija i da je uhapšena jedna ista ekipa.

Nebojša Stefanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ubrzo su se oglasili nadležni i broj uhapšenih je smanjen na sedam, a saopšteni su i detalji policijske akcije. Uhapšen je Mladen Novaković Tocilo, stari znanac policije koji je nepunih godinu dana pre toga izašao sa robije. U pitanju je višestruki povratnik, osoba za koju je policija raspolagala operativnim saznanjima da se bavi trgovinom narkoticima na teritoriji Mladenovca i okoline, ali i Beograda. Da su policijska saznanja bila dobra, pokazala je i zaplena od 77 kilograma heroina, visoke čistoće.

Pročitajte još:

Droga je bila još u ciglama, brendirana „kobrom“ kao garancijom kvaliteta. Vrednost narkotika procenjena je na oko 5 miliona evra.

Godinu dana kasnije, policija je saopštila da je postignut još jedan veliki uspeh u borbi protiv trgovine narkoticima, i to nedugo nakon što je političar Miroslav Aleksić izvestio javnost da se MUP nije oglasio o rekordnoj zapleni.

Tada je saopšteno da se radi o hapšenju Predraga Koluvije, vlasnika zadruge „Jovanjica“ i njegove ekipe sačinjene od zaposlenih na tom imanju. Ovo je bio takav uspeh da je rezultate te akcije na konferenciji za medije lično saopštio tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović.

„Pronađena je laboratorija za proizvodnju opojne droge, 800 kilograma suve droge, i više hiljada stabljika sirove droge, koja je zaplenjena i koja će nakon sušenja biti izmerena kako bi se dobila precizna težina narkotika“, rekao je Stefanović na toj konferenciji za novinare.

U optužnici su te brojke malo izmenjene, količina zaplenjene marihuane je 650 kilograma, a broj stabljika je veći od 65.000 hiljada. Inače, „Jovanjica“ je ujedno tada proglašena najvećom plantažom marihuane u Evropi.

Foto Printscreen mup.rs

Stefanović je tom prilikom izjavio i da se do otkrića došlo slučajno, da su policajci koji su krenuli na zadatak, tačnije hapšenje Tocila, videli sumnjiv auto, koji je imao policijske blinkere i zatamljena stakla. Policajcima je to bilo sumnjivo, pa su zaustavili vozilo i legitimisali putnike. Kod jednog od njih pronađena je i lažna policijska značka, rekao je ranije tadašnji prvi čovek srpske policije, Stefanović.

Ali, vrlo brzo počinju da se čuju neki šumovi i disonantni tonovi. Stefanovićevo objašnjenje kako su policajci slučajno došli do rekordne zaplene marihuane bilo je neuverljivo, a sa tim objašnjenjem došle su i glasine da je otkrivanje „Jovanjice“ zapravo deo obračuna među visokim funkcionerima Srpske napredne stranke (SNS).

Pročitajte još:

Kako je vreme odmicalo, na svetlost dana je izlazilo sve više podataka o umešanosti pojedinaca iz bezbednostih službi u projekat „Jovanjica“, pa je tako pohapšeno i nekoliko službenika BIA, VBA i policije, koji su navodno obezbeđivali bezbedan transport marihuane. U pitanju je bio posao vredan stotine miliona, ako ne i više, evra.

Tako je Mladen Novaković, poznatiji kao Tocilo, pao u potpunu medijsku senku Predraga Koluvije. Situacija je kod Tocila bila jasna – pronađeno je 77 kilograma heroina, čeka ga robija.

Kod Koluvije nije bilo tako. Iako bi i tu situacija trebalo da bude jasna, da li je u pitanju krivično delo ili ne, zavisi od sadržaja tetrahidrokanabinola (THC) u biljkama, jer upravo ta supstanca utiče na korisnike.

Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama propisuje da je granica sadržaja THC u biljci kanabisa 0,3 odsto, a ukoliko je procenat veći onda je to opojna droga marihuana i njeno gajenje i prodaja je krivično delo.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ali, sa veštačenja biljaka konoplje prešlo se na veštačenje Koluvijinog telefona, kako bi se utvrdilo da li je neko manipulisao tim dokazom i da li je neko preko Koluvije pokušao da našteti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U poslednjih nekoliko godina promenio se trend među osumnjičenima, pa su mnogi od njih sa onog klasičnog: „Namestila me policija“ prešli na moderniju varijantu: „Preko mene ruše Vučića i Srbiju“.

Ipak, ono što je izvesno jeste da je Mladen Novaković u maju ove godine osuđen na 17 godina zatvora. Sa druge strane, Koluviji je nedavno ublažena mera i iz pritvora je pušten u kućni pritvor, gde je dao intervju za jedan provladin portal.

Intervju je vodio njegov branilac, narodni poslanik, funkcioner vladajuće stranke Vladimir Đukanović, inače i član Skupštinskog odbora za pravosuđe i član Visokog saveta sudstva.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Tocilo već robija, a istraga oko slučaja „Jovanjica“ dobija filmski preokret, pa su sada meta istrage policajci koji su hapsili Koluviju, a ne Koluvija. Tako se oni šalju na poligraf i „pinkograf“.

Takođe, Tocilo nije imao ni približno tako žestoku odbranu kao Koluvija, u koju su se, osim plaćenih profesionalaca – advokata koji rade svoj posao, uključili i volonteri – najviši državni funkcioneri.

BONUS video: „Jovanjica“ – napoznatija plantaža u Srbiji

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare