Goran Stamenković Foto: Krik

Prvo osnovno javno tužilaštvo dostavilo je zapisnik o saslušanju Gorana Stamenkovića Višem javnom tužilaštvu u Beogradu na dalje postupanje još u decembru 2020. godine kada je Stamenković izneo niz detalja u vezi sa događajima iz Savamale, rečeno je BIRN-u u ovom tužilaštvu. Više javno tužilaštvo u Beogradu do objavljivanja ovog teksta nije odgovorilo dokle se stiglo sa ovim predmetom.

U intervjuima BIRN-u i KRIK-u koji su objavljeni 7. marta ove godine nekadašnji policajac i šef smene beogradske policije Goran Stamenković izneo je niz detalja o pritiscima koje su na njega vršili najviši državni funkcioneri da preuzme krivicu zbog nepostupanja policije u noći između 24. i 25. aprila 2016. kada su porušeni pojedini objekti u beogradskoj Savamali, otkriva BIRN.

Stamenković je obraćajući se medijima pre dva dana objasnio da su preuzimanje krivice zbog rušenja u Savamali od njega zahtevali načelnik Policijske uprave pukovnik Veselin Milić i u to vreme državna sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović. Kao protivuslugu za to obećali su mu ozakonjenje zgrade na beogradskom Mirijevu koju je prthodno bespravno izgradio.

Pročitajte još:

Međutim dogovor o ozakonjenju, prema njegovim rečima, nije poštovan do kraja, pa jedan objekat ostao nelegalizovan zbog čega je protiv Stamenkovića tokom 2020. godine podneta krivična prijava za nelegalnu gradnju. Stamenković je tokom saslušanja pred Prvim javnim tužilaštvom zbog nelegalne gradnje u decembru 2020. godine podelio svoja saznanja o tome ko je rušio u Savamali, a ko vršio pritisak na njega da preuzme krivicu.

Tragom ove informacije novinari BIRN-a pitali su Prvo osnovno javno tužilaštvo da li je navode Stamenkovića o rušenju u Savamali prosledilo Republičkom ili Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

“Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je nakon saslušanja osumnjičenog Stamenkovića u postupku zbog izvršenja krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole iz člana 219a Krivičnog zakonika, zapisnik o saslušanju dostavilo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu na uvid i upoznavanje sa navodima odbrane osumnjičenog, a u vezi iznetih tvrdnji o toku događaja u Savamali”, navodi se u odgovorima na pitanja novinara BIRN-a.

Uprkos insistiranju novinara BIRN-a da saznamo kada je Više javno tužilaštvo primilo zapisnik o saslušanju Stamenkovića, kome je predmet dat na postupanje i šta je tokom poslednjih godinu dana urađeno na ovom predmetu, iz Višeg javnog tužilaštva do objavljivanja ovog teksta odgovore na ta pitanja nismo dobili.

Prvi zamenik Višeg javnog tužioca Miodrag Marković je kratkom razgovoru sa novinarima BIRN-a naveo da ne zna detalje u vezi sa ovim predmetom i da sva pitanja postavimo portparolki Ivani Rakočević. Portparolka nije odgovarala na mnogobrojne pozive i poruke novinra BIRN-a koje smo joj uputili juče i danas.

Osim toga, iz Višeg javnog tužilaštva nisu objasnili na koji način će ispitati navode Stamenkovića, koji su se pojavili u medijima, da li će i kada on biti saslušan.

Protiv Stamenkovića se pred Prvim osnovim tužilaštvom više od godinu dana vodi postupak zbog nelegalne gradnje, a iz ovog tužilaštva kažu da optužni akt još uvek nije podignut zato što se čeka dostavljanje Rešenja i zapisnika nadležne građevinske inspekcije, odnosno neophodne dokumentacije bez koje nije moguće doneti odluku. Oni dodaju da se postupak vodi po prijavi stambene zajednice i fizičkih lica i da je navedena dokumentacija nadležne građevinske inspekcije “apsolutno neophodna”.

Stamenković je 8. maja 2018, sa tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice, koji je krajem istog meseca Viši sud u Beogradu prihvatio i potvrdio. Stamenković je osuđen na pet meseci uslovne kazne zatvora, što mu je omogućilo da ostane da radi u policiji.

U novembru iste godine ozakonjen je deo nelegalnog objekta, ulaz A, dok je drugi deo objekta još uvek nelegalan i nezavršen.

Prijava za nelegalnu gradnju i poziv iz tužilaštva stigli su tek krajem 2020, pošto je nezadovoljan ozakonjenjem samo jednog objekta, Stamenković ušao u sukobe sa nadređenima u policiji i zbog čega se obratio čak i šefu države, o čemu je bilo reči u intevjuu koji je BIRN objavio.

Ceo intevju možete pročitati ovde, a hronologiju izgradnje nelegalnog objekta na Mirijevu ovde.

Nakon javnog priznanja nekadašnjeg šefa smene beogradske policije Stamenkovića od koga je dobijao instrukcije o nepostupanju tokom rušenja u Savamali, ali i o tome ko je na njega vršio pritisak da prizna krivicu za ove događaje, niko od pomenutih nije se oglasio u javnosti. Izostale su reakcije nadležnih institucija, dok je predsednik Vučić komentarišući navode Stamenkovića o tome da je od države dobio naknadu za priznanje krivice naveo da “kada neko slaže, mora da slaže još dva puta”.

BONUS video: Ko je rušio u Savamali

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar