Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Slučaj studenta Maria Markovića iz Lazarevca koga je policija uhapsila u noći između petka i subote kod Pravnog fakulteta, kada je prema rečima svojih advokata, krenuo biciklom od devojke i upao u okršaj policije i demonstranata, još je jedan prilog apsurdima postupanja pravosuđa tokom protesta u Beogradu. Naime, on je dobio mesec dana pritvora, iako se, kako kaže njegov advokat Predrag Savić, branio ćutanjem. To nije smetalo sudiji Jovi Vukčeviću da u rešenju navede da je priznao krivicu. Advokat Savić smatra da je u pitanju pravni apsurd i podneo je žalbu na ovu odluku.

Lazarevčanin Mario Marković koji studira u Beogradu u noći između petka i subote biciklom se vraćao od devojke kada je upao u okršaj policije i demonstranata kod Pravnog fakulteta. Tada je priveden jer je navodo vređao policajce, iako je on to negirao.

„Njega je najpre saslušao istražni tužilac, a zatim je izveden pred sudiju Jovu Vučkovića. Otišli smo u sud da ga branimo . Kada smo videli da sudija Vučković svima linearno određuje pritvor, savetovali smo ga da ne iznosi nikakvu odbranu, jer nema potrebu iznosti odbranu kod sudije koji svima određuje pritvor.  Mi smo rekli braniće se ćutanjem, a sudija je onda napisao rešenje kojim se određuje pritvor jer je priznao delo, a mi imamo zapisnik da se branio ćutanjem“, kaže za Novu.rs advokat Savić i dodaje da njegov klijent uopšte nije priznao nikakvo krivično delo.

Rešenje o pritvoru uhapšenog studenta Foto: Privatna arhiva

„Kod sudije Jove je sve moguće, ovo je apsurd nad apsurdima. Nismo hteli da tražimo izuzeće da nam klijent ne provede u Katanićevoj u podrumu još par sati, kad znamo da zahtev za izuzeće neće uspeti. Sudija je svima onako linearno određivao pritvor. Druge sudije su postupale mnogo drugačije , pručavale su predmete, gledale činjenice i dokaze i nisu nasumice određivale pritvor . Kod drugih je postojala šansa da se iznse odbrana i da se odbrani. Očigledno je da je sudija Vukčević doneo unapred odluke iako nije bio dežuran. Oni su njega tu noć poslali kao ispomoć, da svim osumnjičenim odredi pritvor. Iako nije bio dežurni njemu su dali pismenu naredbu kao pokriće da bude i sudija u krivici“.

Prema Savićevim rečima žalba na odluku o pritvoru je već upućena.

 

Advokat Predrag Savić, Foto:Medija centar Beograd

U vezi ovog slučaja obratili smo se i Prvom osnovnom sudu povodom tvrdnji advokata Savića i njihovo odgovor prenosimo u celosti

„Povodom Vaših pitanja, obaveštavamo Vas da je dežurni sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu dana 12.07.2020. godine, rešenjem, odredio pritvor prema okrivljenom do 30 dana, zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. Za donošenje svoje odluke sudija za prethodni postupak je dao detaljne razloge u obrazloženju rešenja o određivanju pritvora, na koju odluku i okrivljeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana krivičnom vanraspravnom veću ovog suda, koje u skladu sa svojim zakonskim ovlaćenjima, po izjavljenoj žalbi, preispituje prvostepenu odluku.

Foto: Google maps

Što se tiče tvrdnje da je sudija postupao po “naredbi  da svima određuje pritvor”, ukazujemo da je ista apsolutno neistinita i da je sudija prilikom donošenja svoje odluke postupao po predlogu ovlašćenog tužioca i doneo odluku u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava, a na osnovu slobodnog sudijskog uverenja. Napominjemo da okrivljeni nije osuđen, već krivični postupak u toku, dok je prema istom skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku određena mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka“, odgovoreno je Novoj iz Prvog osnovnog suda.

Podsetimo slučaj Maria Markovića, nije jedni slučaj. Do javnosti došao je i slučaj studenta završne godine ETF-a Igor Šljapić (23), koji je priveden 11. jula dok je sa transparentom u ruci mirno stajao iza Narodne skupštine, da bi jutros bio osuđen na mesec dana zatvora bez prisustva advokata, dok je na suđenju jedini svedok je bio policijajac koji ga je priveo, kazala je za Nova.rs njegova drugarica Marija Takić (20) koja je zajedno sa njim bila na protestu. Studentkinja FDU Marija Takić ispričala je da je Šljapiću policija prišla i zatražila mu da se legitimiše dok je držao transparente “Ne može suzavac da spere vašu brutalnost” i “Šta ćete kada potrošite suzavac?”.