Suđenje K. K u Specijalnom sudu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/L.L./ATAImages

Na današnjem suđenju u Palati pravde, zbog masakra koji je K. K. (14) počinio u školi "Vladislav Ribnikar", saslušani su veštaci i predstavnik komisije koja je vršila preglede i analize maloletnika koji je ubio učenike i domara u pucnjavi, 3. maja prošle godine. Iako je ovo suđenje na samom početku zatvoreno za javnost, saopšteni su detalji pregleda maloletnika koji je pucao na svoje školske drugare i radnika obezbeđenja.

U masakru koji se dogodio u jutarnjim satima u Oglednoj osnovnoj školi „Vladsilav Ribnikar“ ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja. Dečak koji je počinio zločin bio je učenik sedmog razreda koji uzeo oružje od svog oca, koje je držao neobezbeđeno, pripremio molotovljeve koktele i spisak dece koju je želeo da ubije. Uhapšen je nakon zločina i od 3. maja prošle godine nalazi se pod lekarskim nadzorom u bolnici u Beogradu.

Pročitajte još:

Na današnjem suđenju najpre je govorila Aneta Lakić, predstavnica komisije veštaka koja je obavila nadzor maloletnog K. K, i koja je odgovarala na zahteve advokata o dopuni veštačenja. Potom je suđenje zatvoreno za javnost kada su za govornicu sudnice izašle Ana Najman, psiholog, kao i Milena Stanković, psihijatar. Suđenje je zatvoreno za javnost na zahteva advokata Ognjena Božovića, koji zastupa porodice ubijenih u masakru, a zbog privatnih detalja koji ne bi želeli da izađu u javnost.

Ognjen Božović. Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Predstavnik komisije veštaka koja je obavila razgovor sa maloletnim K. K. i koja je dostavila sudu veštačenje dečaka ubice, Aneta Lakić, ispričala je pred sudom, odgovarajući na zahteve advokata obe strane, da su razgovori sa maloletnikom trajali čak četiri dana i po nekoliko sati, kako bi se stekla prava slika o njegovom rasuđivanju u momentu izvršenja krivičnog dela.

Foto: Jovan Mladenović/Nova.rs

„Sa maloletnim K. K. razgovor je obavljen prvi put u danu kada se kobni događaj i odigrao. On je na Kliniku za neurologoiju i psihijatriju doveden u večernjim satima i odmah je obavljen razgovor sa njim koji daje nainformativniju sliku o rasuđivanju dečaka u momentu izvršenja zločina. Pored medicinske dokumentacije koja je dostavljena, ovaj nalaz zasnica se na pregledima video snimaka na mestu zločina, kao i čitavog procesa razgovora koji su sa njim obavljeni“, istakla je ona.

Foto: Jovan Mladenović/Nova.rs

Današnjem ročištu u Palati pravde prisustvovali su Miloš Čikić i Suzana Stanković-Čikić, roditelji ubijenog Andrije Čikića, Nina Kobiljski, majka ubijene Eme Kobiljski, kao i Anđelko Aćimović, otac ubijene devojčice Angeline Aćimović, koja je u pucnjavi teško ranjena, a preminula je posle 12 dana u bolnici, uprkos velikim naporima lekara da joj spasu život.

Bonus video: Porodice ubijene dece na suđenju za masakr u Ribnikaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare