žena zatvor kanabis
Foto: Shutterstock

U susret dekriminalizaciji marihuane - čije bi korišćenje uskoro trebalo da bude oslobođeno krivične odgovornosti - Nova.rs razgovarala je sa Natašom Brašić (29) iz Kruševca, jednom od onih korisnica kanabisa čiji će život zauvek biti obeležen procesom koji ju je odveo i u pritvor na 12 meseci.

 

Nataša objašnjava da su njeni problemi nastali iz pravnog sistema i da je kao posledica tih problema bila u pritvoru godinu dana, iako je kanabis koristila jer je zdravstveno ugrožena. Dodaje da se postupak i dalje vodi, ali da joj ponestaje snage jer je u kući već dugo vremena.

UN su izbacile kanabis sa liste teških i opojnih droga, to je sada u kategoriji psihoaktivnih supstanci koje se koristi za terapeutske svrhe. Naš zakon nije usaglašen sa Konvencijom o opojnim drogama, a morao bi da bude. Mi to tvrdimo dugi niz godina“, kaže Nataša za Nova.rs

Nepravosnažno, Nataša je osuđena na četiri godine robije.

Ta presuda je oborena. Ja sam to koristila u medicinske svrhe, a proizvodila u okviru svoje kuće u Kruševcu. Suđenje mi se nastavlja 13. maja, ali ne znam šta će biti jer tražim preseljenje. Zaglavljena sam u kući, nemam kontakt sa advokatom i suprugom. Sa strane odbrane, sve to stagnira dok se ja ne prebacim odavde. Moja ljudska prava su ugrožena, razmišljam da tužim sudiju, jer nemam drugi izbor“, dodaje ona.

Ona napominje da koristi kanabis već 10 godina, nakon što je otkrila da pati od anksioznosti.

„Ja imam potrebu za tim jer ono predstavlja pomoć za moje mentalno zdravlje, jednostavno lakše mi je jer patim anksioznosti i depresije dugi niz godina. Ljudi oko mene koriste to i za lečenje multipleskleroze, epilepsije. Njih je definitivno najviše“, kaže Nataša i dodaje da ona zna kako se koristi kanabis, te da ne dozvoljava da je on potencijalno odvede na lošu stranu.

Izjednačena sa dilerima

U njenoj presudi, napominje, navodi se da uzgoj marihuane nije bio namenjen za prodaju, ali i da je delo proizvodnja i stavljanje u promet – izjadnačava sa dilerom. Napominje da je kanabis uzgajala za potrebe sebe i svojih bližnjih.

„To što sam kanabis uzgajala za potrebe sebe i svojih bližnjih sud je uzeo kao otežavajuću okolnost. Ja sam moralno obavezana da kažem da je zakon loš i ostajem do kraja pri tome“.

Podsećamo, ministar Zlatibor Lončar najavio je u utorak da će Srbija skinuti marihuanu sa liste narkotika, te da se već radi na tome. Nova.rs razgovarala je sa direktorom Instituta za opštu i fizičku hemiju i članom Upravnog odbora Asocijacije konopljara dr Stevan Blagojević i Miloš Simić iz Inicijative za legalizaciju marihuane koji su istakli da je problem usklađivanje preporuka UN sa našim zakonodavstvom, te da nema straha od legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Primenom ove odredbe zakona, slučajevi poput Natašinog mogli bi konačno da odu u istoriju. Ali, ne i njen konkretno – retroaktivno primenjivanje zakona ne važi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare