Miroslav Mišković Foto: Vesna Lalić

Apelacioni sud u Beogradu otvoriće sutra drugostepeni postupak protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, kao i ostalih optuženih zbog utaje poreza i zloupotreba sa kruševačkom fabrikom maziva FAM, među kojima je vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković. Oni su pre tačno 27 meseci osuđeni po drugi put pred Specijalnim sudom u Beogradu, ali je nakon žalbene sednice Apelacioni sud doneo odluku da otvori drugostepeno suđenje i otkloni sve nedorečenosti osuđujuće presude.

Potom će Apelacioni sud doneti drugostepenu presudu, koja takođe neće biti konačna, jer po zakonu i na nju svi učesnici u postupku imaju pravo žalbe. Tek nakon toga, uslediće izricanje pravosnažne odluke.

Iako ponovno otvaranje postupka pred Apelacionim sudom, nakon dva prvostepena postupka, nije neuobičajna pojava u praksi, činjenica da je ipak nešto ostalo nedorečeno i nejesno, opravdano dovodi u pitanje ispravnost prethodno izrečene osude. To međutim, automatski ne znači da presuda veća Apelacionog suda neće biti ista kao ona koju je izrekao Specijalni sud, ali svakako ostavlja utisak da tokom ponovljenog prvostepenog postupka ipak nije urađeno sve kako bi trebalo.

Javnost zbog svega toga opravdano sumnja u konačni ishod ovog suđenja, posebno što je Apelackioni sud, nakon prvog postupka, odbacio većinski deo optužnice (koji se odnosio na zloupotrebe sa putarskim preduzećima), pa ne bi bilo iznenađujuće da se to dogodi i sa preostalim njenim delom (koji se odnosi na poresku utaju).

Inače, do zastoja u slučaju Mišković došlo je zbog epidemije koronavirusa, najpre u prvoj polovini 2020, a potom i 2021. kada je zbog zabrane okupljanja većeg broja ljudi bilo nemoguće održati suđenje s tolikim brojem okrivljenih i njihovih branilaca u zatvorenom prostoru.

Miroslav Mišković Foto: Vesna Lalić

Suđenje Mirosalvu Miškoviću i ostalim optuženim otpočelo je pred Specijalnim sudom na jesen 2013. uz veliku pažnju javnosti, a ono što je odmah skrenulo pažnju bilo je prisustvo stranih posmatrača, što do tad nije bila uobičajna praksa u Srbiji. Odbrana je više puta tražila da se Miškoviću ukine kućni pritvor, ali i vrati pasoš kako bi zbog poslovnih obaveza mogao da putuje u inostranstvo, kao i da će garancija njegovog povratka biti upravo rekordno položeno jemstvo.

Promena sudije

Sudija Vladimir Vučinić, predsedavajući tročlanog sudskog veća Specijlanog suda doneo je odluku da Miškoviću vrati pasoš, što je izazvalo verovatno najveću aferu u pravosuđu u minuloj deceniji. Sudija Vučinić je ubrzo istupio u javnosti izjavom da je biznismenu vratio pasoš jer mu to zakon omogućava, kao i da je zbog toga trpeo enormne pritiske, najpre svog pretpostavljenog, odnosno predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića.

Pročitajte još:

Vučinić je najpre zbog ove odluke smenjen sa mesta predsednika Specijalnog suda, da bi na kraju na sopstveni zahtev bio i razrešen sudijske funkcije. Vučinić je karijeru nastavio kao advokat, a u razgovorima za medije otkrio je šta je sve prethodilo njegovom sukobu sa predsednikom suda, ali i konačnoj odluci da napusti sudstvo.

Mišković je pred novo sudsko veće , kojim je predsedavala sudija Maja Ilić, izveden krajem 2014. godine, nakon što je njegov postupak spojen sa suđenjem Milu Đuraškoviću. Pratila su ga najpre brojna odlaganja zbog štrajka advokata, a potom i lošeg Miškovićevog zdravstvenog stanja.

Sudu je nekoliko puta upućivao zahtev da mu se vrati pasoš kako bi mogao da putuje u inostranstvo na lečenje, ali mu zahtevi nisu prihvaćeni. Prvostepeni postupak je konačno okončan u junu 2016. kada je Mišković osuđen na pet godina zatvora, kao i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po dobitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra. Istom presudom, on je oslobođen za malverzacije sa putarskim preduzećima zbog nedostatka dokaza.

Ukidanje presude i novo suđenje

Godinu dana kasnije, tačnije u septembru 2017. Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu u delu koji se odnosi na osuđujući deo, dok je potvrdio odluku Specijalnog suda o odbacivanju optužbi za malverzacije sa putarskim preduzećima. U martu 2019. Specijlani sud je izrekao drugu provostepenu presudu kojom je Mišković osuđen na dve i po godine zatvora, dok je njegov sin Marko osuđen na godinu dana kućnog zatvora.Ubrzo nakon toga, zajedno sa Miškovićeom žalbom u Apelacioni sud je stigla i sudija koja ga je dva puta osudila, to jest unapređena je na višu funkciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar