Miroslav Mišković Foto: Vesna Lalić

Ne razumem kompanije koje zaposle mlade ljude da bi nekom bili kao potrčko, za skeniranje fajlova i druge neinspirativne poslove. Kad zaposliš mladog čoveka daj mu odgovornost. Daj mu da donese odluku. Dozvoli da napravi grešku. Jedino tako napravićete kadrove za budućnost, poručio je Miroslav Mišković, osnivač i predsednik Delta holdinga, na svom Linkedin nalogu za koji kaže da je jedina mreža preko koje će javno komunicirati sa privrednicima i svim drugim ljudima koji žele da se uključe i prate ono što govori.

„Znam da mnogi misle da se Miroslav Mišković raspada od posla, da radi 16 sati dnevno, da ima po 30, 40 sastanaka. Međutim, u mom slučaju je sasvim drugačije, od svih mojih rukovodilaca u Delti, ja sam najslobodniji. Zašto? Zato što je Delta organizovana firma, zato što se zna da ja operativne poslove ne obavljam ja, nego to obavljaju moji saradnici koji su stručni i bolji od mene u tom pogledu. A ja – organizujem da oni uspešno realizuju svoje zadatke“, rekao je Mišković u video snimku na svom nalogu kao odgovor na pitanje – da li zaista on lično stoji iza ovog naloga.

Iz ovih razloga, navodi, može da se posveti Linkedinu.

„Ključ svakog uspeha je znanje. Razlika između znanja i neznanja, to je razlika između uspešnih i neuspešnih: ljudi, sistema i država“, naveo je Mišković na svom profilu.

Poslovne savete od osnivača najvećeg holdinga u Srbiji, putem ove mreže, traže mladi, tek zaposleni ljudi, oni sa stažom od svega nekoliko godina ali i već iskusni menadžeri i preduzetnici koji vode svoje firme.

Jedno od pitanja koje mu je postavljeno je i zašto se Mišković, kao i ostali uspešni poslovni ljudi Srbije, malo aktivnije ne uključe u ekonomsko-privrednu politiku Srbije.

„Za sada mi deluje da veće domaće firme baš nešto i nije briga šta se dešava sa Srbijom i finansijskim stanjem samih građana, dok god firma uspešno posluje“, naveo je jedan korisnik.

Mišković mu je odgovorio da je jednim delom u pravu.

„Jednim delom ste u pravu, kompaniju zanimaju niži troškovi. Sa druge strane, ako razmišljate dugoročno, svakoj većoj kompaniji treba da imamo bogato tržište, da imamo veliku platežnu sposobnost građana. Nama u kompanijama sigurno nije u interesu siromašna Srbija, jer nam i firme manje vrede“, pojasnio je osnivač holdinga.

Mišković je na mreži podelio i svoje iskustvo o radu sa menadžerima – o tome kako prepoznaje talenat i kako se on neguje – da bi postao vođa, lider.

Lider se i rađa, i stvara, kaže.

„Lično sam prošao put od dna, a slobodan sam da kažem, do vrha. Počeo sam kao pripravnik, mlađi referent, pa referent i viši referent, zatim šef, direktor, pomoćnik generalnog i generalni direktor (u Župi, Kruševac). Osnovao sam kompaniju Delta i postao njen direktor, a kasnije predsednik. Nije mi taj put smetao u karijeri, naprotiv, učinio je da dobro razumem mnoge aspekte poslovanja i da kasnije kvalifikovano razgovaram i o finansijama, i o bilansima, i o strateškim planovima. Da razgovaram, naravno ne da znam te poslove bolje od stručnjaka koje sam angažovao. Uostalom nije čudno što u jednom InterContinentalu postoji pravilo da ne možeš da postaneš direktor ako ne znaš da namestiš sobu“, naveo je Mišković.

 

Lider se, kaže, stvara – znanjem.

„Ako neko ko kao mlad ima određene predispozicije za lidera, a kasnije ne radi na sebi i na sopstvenom razvoju, onda te predispozicije ništa ne vrede. Lider se stvara znanjem. Predispoziciju možemo posmatrati kao talenat u sportu. On jeste važan, ali ništa vam ne vredi ako ne trenirate sedam ili osam sati dnevno. Mi stariji pamtimo Dražena Petrovića koji je kao mlad, a već izuzetno perspektivan košarkaš, sam ujutru otključavao halu i hiljade lopti ubacivao koš. Sam. Onim nešto mlađima bliži je primer Kristijana Ronalda. Takva fudbalska veličina, toliko zarađenog novca, ali njegova motivacija nema granica. Zbog toga je najbolji, a ne zato što je kao klinac imao talenta“, pojasio je Mišković.

Šta se događa ako biznismen, ili menadžer ima samo jednu od ovih osobina?

„Ja lično nemam nikavu dilemu. Između onog ko poseduje talenat, ali ne i radne navike; i onog ko ima manje prirodnog dara, ali pametno i vredno uči, uvek ću odabrati ovog drugog. Uveren sam da će biti bolji lider nego onaj ko na svojim dobrim osobinama nije dovoljno radio“, istakao je osnivač Delta holdinga, koji uredno odgovara na postavljena pitanja korisnika ispod svojih objava.

O budućim liderima

„Zato danas, kad vidim mladog čoveka pred sobom, volim da vidim tu dodatnu energiju – kada ruke nemirno drži, kada se brzo kreće, kada sa strašću govori i nervira se oko toga što govori. Neka govori i pogrešno, treba ga pustiti, ako vidite da to radi iz stomaka i sa entuzijazmom“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare