U novoj fotelji: Unapređena sudija koja je osudila Miškovića

Hronika 02. avg. 202010:57 > 11:55
Podeli:
Foto:Vesna Lalić

Sudija Maja Ilić, pedsedavajuća u sudskom veću Specijalnog suda koje je vodilo postupak protiv Miroslava Miškovića i iz dva navrata ga osudilo na zatvorske kazne zbog utaje poreza, napredovala je u karijeri i izabrana za sudiju Apelacionog suda u Beogradu, samo tri meseca nakon što je okonačala ponovljeni postupak protiv vlasnika "Delta holdinga". Odluku o napredovanju sudije Ilić doneo je Visoki savet sudstva (VSS) još u junu prošle godine, ali je, zbog obaveza na starom radnom mestu, na novu funkciju stupila početkom ove godine.

U godišnjem rasporedu poslova, objavljenom na sajtu Apelacionog suda, navedeno je da je sudija Ilić postavljena za člana VII sudskog veća u krivičnom odeljenju tog suda, ali i člana veća koje postupa po žalbama u postupcima za rehabilitaciju.

Slučaj Mišković je od samog početka označen kao jedan od pionira projekata vladajućeg režima, čiji je cilj bio da ubedi javnost u spremnost SNS da se obračuna sa korupcijom. Mišković je zbog toga, gotovo neprekidno, bio na udaru tadašnjeg premijera, a današnjeg predsednika republike Aleksandra Vučića, koji ga je, otvoreno nepoštojući zakon i pretpostavku nevinosti, javno nazivao tajkunom i lopovom. Problem koji od početka prati ovaj postupak su klimavi dokazi, što najbolje potvrđuje činjenica da je primarni deo optužnice odbačen još pre četiri godine.

Postupak protiv Miškovića, sudija Ilić je „nasledila“ krajem 2014. nakon što je dotadašnji sudija Vladimir Vučinić razrešen sudijske funkcije na sopstveni zahtev.

Bivši sudija Vladimir Vučinić, Foto: N1

Sudija Vučinić je tada otvoreno rekao da je u slučaju Mišković trpeo stravične pritiske, koji su kulminirali u trenutku kada je odlučio da mu vrati pasoš zbog službenog puta u inostranstvo.

Usledili su, kako je tvrdio, otvoreni pritisci predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića da povuče tu odluku, što je on odbio, tvrdeći da je njegova odluka zakonska, s obzirom na to da je vlasnik „Delte“, još ranije položio jemstvo od 12 miliona evra – najveće u istoriji srpskog pravosuđa.

Usledile su obostrane disciplinske prijave koje su okončane konačnim razrešenjem Vučinića i njegovim prelaskom u advokaturu, ali na njegov sopstveni zahtev.

Suđenje Miškoviću tada je spojeno sa potupkom u kom se sudilo vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću, a sudija Ilić je predsedavala sudskim većem. Prvom presudom iz 2016. Mišković je osuđen na pet godina zatvora i to samo za utaju poreza, dok je za malverzacije sa putarskim preduzećima, na čemu je zapravo i počivala optužnica, oslobođen. Nakon što je Apelacioni sud ukinuo tu odluku i naložio ponavljanje postupka, Mišković je za isto delo osuđen na dve i po godine.

Konačnu odluku doneće Apelacioni sud nakon žalbene sednice koja je zakazana za septembar.

Osporavali joj i prelazak u Specijalni sud

O napredovanju sudije Ilić,  mediji su izveštavali još pre desetak godina, kada je nakon samo dve godine staža u Višem sudu, prebačena u posebno odeljenje za organizovani kriminal, to jest Specijalani sud.

Njena skokovita karijera izazvala je tada veliku pažnju u pravosudnim krugovima, posebno zbog toga što je u Specijlani sud prebačena „u paketu“ sa još trojicom sudija: Draganom Miloševićem, Aleksandrom Trešnjevim i Vladimirom Mesarovićem – sinom tadašnje predsednice Vrhovnog-kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, koja je u istoriji srpskog pravosuđa ostala upisana kao sudija koja je izrekla maksimalne kazne zatvora Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

Dok su jedni tvrdili da je troje mladih sudija prebačeno u Specijlani sud kao pratnja i pokriće mladom Mesaroviću, kog je majka želela da postavi na svoje nekadašnje mesto, drugi u svemu tome nisu videli ništa sporno, tvrdeći da su svo četvoro sposobni da se suoče sa tim izazovom.

Skoro deset godina kasnije, sudija Ilić prešla je u Apelacioni sud, i ovaj put zajedno sa sudijom Draganom Miloševićem, koji bi uskoro takođe trebalo da napusti Ustaničku. Vladimir Mesarović i dalje je sudija Specijalnog suda, dok je Aleksandar Trešnjev, posle šest godina, tačnije 2018. odlukom predsenika suda Aleksandra Stepanovića, iz posebnog odeljenja vraćen unazad jedan stepenik, u redovno krivično odeljenje Višeg suda.

Smena Trešnjeva izazvala je tada veliki skandal kako u pravosuđu tako i u široj javnosti. Predsednik suda je svoju odluku obrazložio time da je sudiji Trešnjevu istekao mandat, kao i da su mu rezultati rada bili lošiji u odnosu na druge kolege. Trešnjev je na ove „optužbe“, odgovorio ekskluzivnim intervjuom koji je dao za Insajder, tvrdeći se iza svega stoji pokušaj “discipinovanja sudija i pokazna vežba šta može da se dogodi sudiji ukoliko ne radi onako kako predsednik suda misli da treba”.

Komentari

Vaš komentar