Jovan Vukotić Foto: MUP Srbije

Kotoranin Jovan Vukotić, koji je izručen Crnoj Gori zbog pokušaja ubistva dvojice članova "kavačkog klana", od juče je potpuno slobodan čovek s obzirom da se protiv njega ne vodi više nijedna istraga. Sem pomenutog slučaja za koji je u julu oslobođen, protiv Vukotića se vodila istraga za nedozvoljeno držanje oružja, za delo koje je juče zastarelo, pa se postavlja se pitanje, s obzirom na rat klanova koji proteklih godina ne jenjava, da li je Vukotić, koji je označen kao vođa "škaljaraca" bezbedniji pod budnim okom istražnih organa ili na slobodi.

Sem pomenutih pokušaja ubistava, protiv Vukotića se vodio postupak za nedozvoljeno posedovanje oružja od 23. aprila 2013. godine, ali je juče zvanično zastarelo. Ipak, iako je proteklih meseci Vukotić bio dostupan crnogorskim istražnim i pravosudnim organima, on za ovo delo nije mogao da robija, jer ga Crna Gora u zahtevu za izručenje nije potraživala zbog toga, već pokušaja ubistva.

Pročitajte još...

Prema rečima advokata Dimitrija Ilića, zakon je jasan u ovom pogledu – osoba koju neka država izruči drugoj, može da odgovara samo za ono delo koje se navodilo u zamolnici za ekstradiciju.

„Oni mogu osobu da izruče i da mu sude samo za to delo, zbog kojeg je zatraženo izručenje. Ako je osoba izručena zbog krivičnog dela ubistva, onda bi trebalo da joj se sudi za to i po okončanju postupka, pomenuto lice ima mogućnost da se vrati u državu iz koje je izručen. Nakon toga, ukoliko on dobrovoljno ode u državu koja ga je potraživala, može da mu se sudi za to drugo delo, ili ako ga eventualno ta zemlja ponovo potražuje – može da se odluči da li će ponovo biti izručen ili ne“, kaže Ilić.

„Ako je izvršena ekstradicija zbog jedne stvari, ne može da mu se u isto vreme sudi i za drugu, jer je to zloupotreba. U tom slučaju, država koja ga potražuje trebalo je da navede oba dela“, kaže advokat.

On dodaje i da, ako se u međuvremenu pokrene neka nova istraga protiv određene osobe, ona može da odgovara za to delo. Kako navodi, jedina je razlika u tome što pomenuta osoba ima mogućnost da se, po okončanju postupka zbog kojeg je iz potraživana, vrati u zemlju iz koje je izručen.

Pročitajte još...

Postavlja se pitanje kako je moguće da čovek koji je označen kao vođa „škaljarskog klana“, kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa brojnim krivičnim delima, među kojima su i ubistva, nesmetano šeta, ali i da li je on zapravo bezbedniji na slobodi u odnosu na zatvor.

Ako se vratimo unazad, jasno je da Vukotić već godinama ima iscrtanu metu na glavi,  o čemu svedoči i činjenica da je protiv tri osobe podignuta optužnica zbog sumnje da su vođu „škaljarskog klana“ pokušali da otruju cijanidom i to u trenutku dok se nalazio u ekstradiocionom pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su obučeni u policijske uniforme presreli osobu blisku Vukotiću, koja mu je obično donosila ručak u pritvor iz jednog beogradskog restorana.

Da je njegova glava „ucenjena“ potvrđuje i to što je on krajem jula, u pratnji inspektora i pod rotacijom, doveden na sahranu bliskog saradnika Alana Kožara, koji je likvidiran 23. jula u Grčkoj. Shodno tome, pitanje je da li je Vukotić bezbedniji dok se nalazio „pod budnim okom“ istražnih organa ili dok slobodno šeta.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Podsetimo, u ratu „škaljarskog“ i „kavačkog“ klana, koji proteklih godina bukti u Srbiji i zemljama u regionu, ubijeno je dosad oko 50 osoba. Da je reč o ratu do istrebljanja nesumnjivo pokazuje broj kriminalnih likvidacija u proteklom periodu. Prema dosadašnjm podacima, jasno je da je njihova bezbednost na slobodi daleko manja, nego u zatvoru. U prilog tome ide i činjenica da su svi ubijeni na slobodi, dok su se pokušaji da budu likvidirani u zatvoru završavali uglavnom neuspešno.

Sumnjičen za pokušaj atentata na Zvicerovu

Podsetimo, Vukotić, navodni vođa škaljarskog kriminalnog klana, krajem jula oslobođen je optužbi za pokušaj ubistva dvojice članova kavačkog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara. Istog dana oslobođen je optužbi za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana, Radoja Zvicera.

Inače, Zvicer je teško povređen u pokušaju ubistva krajem maja u Kijevu u Ukrajini.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare