vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Vođa Škaljarskog klana Jovan Vukotić pod policijskom pratnjom je 31. jula iz Podgorice išao u Bar na sahranu Alanu Kožaru. Inspektori su nadzirali celu sahranu, a potom su sa rotacijama "ispratili" Vukotića nazad u Podgoricu.

Ove informacije tvrde sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije, objašnjavajući da je navodni šef škaljarskog klana imao pratnju pripadnika Centra bezbednosti Podgorica i njihovih kolega iz Bara.

Iz UP međutim, nisu hteli da odgovore na konkretna pitanja o obezbeđivanju Vukotića, već su objasnili da su tog dana „vršili pojačanu kontrolu“.

Vukotić je tri dana pre sahrane svog prijatelja izašao iz Istražnog zatvora u kom je mesecima bio zbog optužbi za pokušaj ubistva dvojice navodnih članova kavačkog kriminalnog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara, kojih je oslobođen. Njegov prijatelj, Alan Kožar, ubijen je 23. jula u Grčkoj.

„Službenici Uprave policije preduzimaju svakodnevne mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju preventivnog delovanja na suzbijanju teških krivičnih dela, posebno sa aspekta kontrole lica koja su registrovana kao povratnici u vršenju krivičnih dela. S tim u vezi, pripadnici policije su preduzimajući operativno taktičke mere i radnje iz svoje nadležnosti a shodno bezbednosnoj proceni, 31. jula vršili pojačanu kontrolu lica koja su registrovana kao povratnici u vršenju krivičnih dela, kao i lica koja su bliska pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa. Policija će nastaviti ove aktivnosti u cilju preventivnog delovanja i sprečavanja vršenja krivičnih dela i prekršaja u narednom periodu“, odgovorili su 12. avgusta iz UP.

Tu bezbednosnu instituciju “Vijesti” su osam dana pre toga pitale da li su 31. jula, od Podgorice do Bara, odnosno groblja Gusta, kao i sve vreme dok je tamo boravio na sahrani Alana Kožara, obezbeđivala Jovana Vukotića. Nisu odgovorili na to, ali ni na pitanja ako su ga obezbeđivali ko je, kada i zbog čega doneo takvu odluku, niti od koga je tog dana prijetila opasnost po Vukotićev život, kao ni koji stepen zaštite je korišćen tog dana i koliko službenika Uprave policije je bilo angažovano na tom zadatku.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je UP Vukotiću dodelila 24-časovno obezbeđenje ili je to bio izuzetak, ali i koliko puta do sada je UP radila isto kada su u pitanju osobe koje čak i u zvaničnim saopštenjima i izjavama UP označava članovima organizovanih kriminalnih grupa.

Vukotić je tri dana pre sahrane svog prijatelja izašao iz Istražnog zatvora u kom je mesecima bio zbog optužbi za pokušaj ubistva dvojice navodnih članova kavačkog kriminalnog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara, kojih je oslobođen. Njegov prijatelj, Alan Kožar, ubijen je 23. jula u Grčkoj. U tog Baranina i Užičanina Damira Hadžića (46) iz dva oružja ispaljeno je 29 metaka. Napadači su im pucali u grudi i glavu. Škaljarci, koji su godinama bežali od policije, ubijeni su na području južnog Krfa. Njihova beživotna tela pronađena su u automobilu, na parkingu iznajmljene vile na Halikouniju.

Crnogorska policija nije obznaninila da li su njihove kolege iz Grčke tražile bilo kakvu pomoć u toj istrazi. Prema nezvaničnim podacima od njih je, posredstvom Interpola, tražena provera identiteta ubijenog Baranina, ali i podaci o njemu i njegovim kontaktima.

U prvim satima nakon ubistva izvor iz vrha crnogorske policije kazao je Vijestima da postoje informacije da je još jedna osoba ranjena u napadu na Kožara i Hadžića. To, međutim, nije zvanično potvrđeno. Zgradu u kojoj Vukotić stanuje u Podgorici policija je čuvala danima nakon što je taj Kotoranin izašao iz Istražnog zatvora. Sagovornik „Vijesti“ kazao je da je dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje postavljeno na insistiranje službenika Uprave policije, a ne na Vukotićev zahtev. Iz UP, međutim, nisu objasnili da li su i zbog čega tom Kotoraninu dodelili 24-časovno obezbeđenje, niti od koga Vukotiću preti opasnost.

Ispred zgrade u kojoj živi Vukotić policija dežura 24 sata 

Zgradu u kojoj Vukotić stanuje u Podgorici policija je čuvala danima nakon što je taj Kotoranin izašao iz Istražnog zatvora. Sagovornik „Vijesti“ kazao je da je dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje postavljeno na insistiranje službenika Uprave policije, a ne na Vukotićev zahtev. Iz UP, međutim, nisu objasnili da li su i zbog čega tom Kotoraninu dodelili 24-časovno obezbeđenje, niti od koga Vukotiću preti opasnost.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar