vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Kotoranin Jovan Vukotić od juče ne može biti uhapšen zbog izdržavanja tromesečne kazne zatvora jer je nastupila apsolutna zastarelost. Njemu se sudilo pod optužbom da je 23. aprila 2013. počinio krivično delo nedozvoljeno držanje oružja.

Na tu kaznu Vukotić je osuđen 2016. godine u kotorskom Osnovnom sud, pišu Vijesti.

Naime, te 2013. godine policija je pretresom Vukotićevog automobila pronašla okvir od pištolja u kojem se nalazilo 10 metaka i još dva metka. Zbog izdržavanja te kazne policija ga je uhapsila krajem jula, ali su odmah morali da ga puste na slobodu.

On je morao da bude pušten iz zatvora jer je Ministarstvo pravde Srbije, nakon što su odobrili njegovu ekstradiciju, naložilo da ne može biti procesuiran ni za jedno krivično delo počinjeno ranije osim za ono za koje je izručen.

Pročitajte još:

Istim dokumentom propisano je da 45 dana od završetka postupka za koji je odobreno njegovo izručenje, ne može biti sproveden na izdržavanje kazne zatvora.

Par dana nakon što je istekao taj rok nastupila je zastarelost, a Vukotić u međuvremenu nije uhapšen.

Vukotić, navodni vođa škaljarskog kriminalnog klana krajem jula oslobođen je optužbi za pokušaj ubistva dvojice članova kavačkog klana Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Istog dana oslobođen je optužbi za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana, Radoja Zvicera.

Zvicer lažno optuživala

Takva odluka doneta je nakon što je Specijalno državno tužilaštvo sa tri godine zakašnjenja dostavilo kolegama iz Višeg tužilaštva dokaze koje im je 6. juna 2016. godine predao sada pokojni Veselin Vukotić, a koji potvrđuju da je njegov sin Jovan bio u Ljubljani kada je 23. maja te godine u Kotoru pucano na Tamaru Zvicer.

To proizilazi iz naredbe kojom je Više državno tužilaštvo obustavilo istragu protiv navodnog vođe škaljarskog kriminalnog klana.

Vukotića su do kraja jula optuživali za pokušaj ubistva supruge Radoja Zvicera.

“Veselin Vukotić je još 6. 6. 2016. godine uputio dopis Specijalnom državnom tužilaštvu da putem međunarodne pravne pomoći pribave i provere autentičnost snimaka sa video-nadzora zgrade u kojoj je 23. 5. 2016. godine u Ljubljani boravio okrivljeni Jovan Vukotić. Kako snimci nisu pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći, niti su mogli biti pribavljeni od strane Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, s obzirom na to da su spisi predmeta iz Specijalnog državnog tužilaštva dostavljeni Višem državnom tužilaštvu 21.1. 2019. godine, a 9. 8. 2019. godine dostavljen je akt Veselina Vukotića sa dokazima koje je priložio, to se… ima smatrati da je okrivljeni Jovan Vukotić dana 23. 5. 2016. godine bio u Ljubljani”, piše u naredbi.

Time su pale u vodu i javne optužbe Zvicerove – da je Vukotić u prisustvu svog oca Veselina Vukotića pucao u njenom pravcu. Ona je par dana nakon pucnjave u kojoj nije ranjena u izjavi “Vijestima”, Vukotiću poručila da će se “istina o svemu lako utvrditi”, ali i da “pasoš ostave u redakciji ‘Vijesti’ jer tamo gde putuju neće im biti potreban”.

U tom predmetu tužilaštvo je poverovalo iskazu brojnih svedoka, DNK analizi kojom Vukotićevi tragovi nisu pronađeni na automobilu iz koga je pucano u Zvicer, ali i drugim dokazima…

Objašnjeno je da nema dokaza da je taj Kotoranin 23. maja 2016. godine pokušao da ubije sugrađanku.

U naredbi o obustavljanju istrage, koja je u posedu “Vijesti”, piše da je Tamara Zvicer u istrazi ispričala da je tog dana, sa jedanaestogodišnjom kćerkom izašla iz “Pet shopa”, sela u automobil i videla da sa daljine od oko stotinu metara ka njima kreće “audi” crne boje. Tvrdi da je na suvozačevom mestu videla Jovanovog oca, a da je taj “škaljarac” upravljao vozilom.

“Na rukama je imao crne rukavice”, tvrdila je Zvicer, koja je tužiocima rekla da se bojala da ispriča policajcima ko je pucao u nju.

”Škaljarac” godinama nudio dokaze

Vukotić i kada je prvi put saslušan, 19. juna 2019. godine, tužiocima je ispričao sve što je tvrdio i “Vijestima” odmah nakon što je Zvicerova napadnuta – da mu podmeću.

Ispričao je da je 23. maja 2016. godine bio u Sloveniji, u zgradi koja ima video-nadzor, da poseduje snimke, medicinsku dokumentaciju iz klinike u kojoj se svakodnevno lečio, ali i da to može potvrditi četvoro svedoka koji su tog dana bili sa njim.

Pročitajte još:

Tada je ispričao i da je tih četvoro svedoka danima čekalo u Podgorici da ih Specijalno državno tužilaštvo pozove da svedoče, ali da niko nije htio da ih primi.

Vukotić je rekao i da poznaje Tamaru i Radoja Zvicera i da sa njima nikada nije bio u sukobu, ali i da ima saznanja da se taj napad nije ni dogodio.
Svedoci očevici ispričali su da je tog dana pucao visok, krupan momak, kratke plave kose, ali i da to nije Vukotić, kog znaju iz Kotora.
Policajac koji je svedočio u toj istrazi rekao je da je u januaru 2017, kada je u medijima vidio sliku ubijenog Predraga Ilinčića, prepoznao da je ta osoba 23. maja 2016. pucala u pravcu sivog automobila kojim je upravljala ženska osoba.

Zbog svih provedenih dokaza, ali i veštačenja automobila iz kog je pucano na Zvicerovu, a u kom nije pronađen biološki trag Vukotića, tužilac je ocenio da nije moguće optužbu zasnivati samo na svedočenju žrtve.

I “Kavčani” lagali

Osim istrage zbog pokušaja ubistva Zvicerove, protiv Vukotića i Milića Minje Šakovića juče je obustavljena istraga i zbog pokušaja ubistva dvojice navodnih članova kavačkog kriminalnog klana – Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

“Rezultati istrage upućuju na zaključak da nema dokaza da su okrivljeni izvršili navedena krivična dela, a što proizilazi iz prikupljenih materijalnih i personalnih dokaza”, piše je u naredbi.

Takva odluka doneta je nakon što su dokazima obesmišljene Radonjićeve tvrdnje – da su trojica “škaljaraca”, Vukotić, Šaković i sada pokojni Igor Dedović prvo “blindom” udarili u “citroen” u kom je bio sa Vojinom Stuparom, a potom prišli i pucali.

Tužioci su višemesečnom istragom i vještačenjima koje su naložili došli do drugačijih činjenica.

Vukotić i Šaković su zbog optužbi za pokušaj dvostrukog ubistva 27. marta 2016. godine u Kotoru u pritvoru proveli po skoro šest mjeseci. Vukotić je u toj istrazi rekao da tog dana nije bio u Kotoru, već u Podgorici i da je sa njim bio njegov vozač i pratilac Marko Martinović.

Ispričao je da su bili u Martinovićevoj kući jer je on imao probleme sa suprugom, pa su pokušali da ih pomire. Tu priču potvrdili su Martinovići, ali i ostali svedoci sa kojima se Kotoranin tog dana video u Podgorici.

Miloš Radonjić je u toj istrazi više puta menjao iskaz.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar