Foto:Facebook/Aleksandar Arkan Kekovic

Crnogorska policije je nakon prikupljanja tragova posle sinoćne eksplozije u Podgorici u kojoj je poginuo Đorđija Božović, koga povezuju sa škaljarskim klanom, i teško povređen Aleksandar Keković, utvrdila da su ova dva muškarca prevozila eksplozivnu napravu u svom automobilu.

„Eksplozivna naprava se nalazila u neposrednoj blizini suvozača. Sve činjenice do kojih je policija do sad došla indiciraju da su ova lica prevozila eksplozivnu napravu, a dodatnim veštačenjima i analizama utvrdiće se sve okolnosti ovog događaja“, kazao je izvor CdM-a iz policije.

U snažnoj eksploziji koja je u podgoričkom naselju Blok 6 odjeknula oko 19.25 Božović je poginuo na licu mesta, a Keković je sa teškim povredama transportovan u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore.

Foto:Facebook/Aleksandar Arkan Kekovic

Osim Kekovića, u eksploziji je povređena ženska osoba koja se nalazila u neposrednoj blizini lica mesta gde je vozilo eksplodiralo. Ona je parkirala automobil u trenutku kad je došlo do eksplozije, a vatra je zahvatila i vozilo pored. Očevici su rekli „Vijestima“ da je eksplozija izbacila Kekovića iz automobila, i da je on nakon toga bio svestan. U prvom trenutku je rekao da nije bio sam u automobilu, a nakon toga da jeste.

Božović je, kako policija tvrdi, bio deo kriminalne grupe Stevana Stamatovića, koju Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je pripremala likvidaciju osuđenika Radojice Zekovića.

Stamatović je u januaru ubijen u restoranu u Atini, kada su četvorica nepoznatih napadača upala u restoran gde su on i Igor Dedović ručali sa porodicama. U pucanjvi je ranjena i Stamatovićeva supruga, koja je zadobila povredu noge. Grčki istražitelji do danas nisu uspeli da rasvetle ovo dvostruko ubistvo.

Inače, Stamatović i njegova petočlana grupa osuđeni su u podgoričkom Višem sudu na ukupno 41 godinu zatvora zbog „stvaranja kriminalne organizacije“ i pokušaja likvidicije Zekovića – postavljanjem bombe ispod njegovog automobila „golf 5“, u maju 2017. godine.

Stamatoviću, kome je suđeno u odsustvu, izrečena je kazna od 12 godina robije, dok su kao saizvršioci za teško ubistvo u pokušaju Milan Lješnjak i Dejan Deletić osuđeni na po devet i po godina robije. Aleksandar Bojović i Đorđije Božović osuđeni su na po tri i po godine, a Stefan Balević na tri godine zatvora zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji i nedozvoljenog držanja oružja.

Ranjeni Keković robijao zbog bombe

Podgoričke „Vijesti“ su prenele da je teško ranjeni Aleksandar Keković je tokom 2015. godine osuđen na 18 meseci robije zbog aktiviranja bombi u dvorištu kuće Aleksandra Vukadinovića u podgoričkom naselju Tološi.
Bio osuđen i na pet meseci zatvora za povredu slobode opredeljenja pri glasanju, uoči lokalnih izbora u Podgorici 2014. godine.