Igor Rus, Igor Vaclavic i Marko Bolini, Igor Srbin
Igor Rus Foto:EPA-EFE/Antonio Garcia

Pre tačno 5 godina 8. aprila 2017. godine, ekološki čuvar Valerio Veri i pokrajinski agent Marko Ravalja zajedno su bili u patroli protiv krivolova, kada je Norbert Feher - Igor Srbin, poznat i kao Igor Rus surovo ubio Valeria Veru, a teško ranio Marka Ravalja u Italiji.

Naime, njih dvojica uveče 8. aprila 2017. godine, bili su u patroli radi sprečavanja krivolova, kada je pored njih prošao Igor. Okrenuli su se i pošli za njim, ali on se ubrzo, potpuno mirno, zaustavio na čistini kraj puta.

Čuvar je tada prišao njegovom vozilu, kada se začuo iznenadni pucanj, a zatim i drugi. Igor je ubio Ravalja i ranio Valeria, koji se tada pravio mrtav. Nakon što je ubica proverio da li je mrtav, pobegao je, piše La republica.

Španska civilna garda ga je uhapsila 15. decembra, zatekla ga je onesvešćenog na ivici puta iscrpljenog i pod dejstvom alkohola.

Igor Vaclavić, državljanin Srbije iz Subotice, kome je pravo ime Norbert Feher, posle krvavog pira je nestao i od tog momenta počela je opsežna potera za njim, koja je trajala nekoliko meseci. Cela oblast je tada blokirana, svaki deo je pretražen, ali od ubice nije bilo ni traga ni glasa.

Niz krivičnih dela stajalo je iza Igora Srbina, pljačkao je i napadao seoske kuće sa svojom bandom, čiji članovi su bili poreklom iz istočne Evrope. Jedna od pljački u kojoj je učlestvovao ranije, završila se tragično, kada je on hladnokrvno ubio farmera u Italiji.

Prva žrtva ovog serijskog ubice bio je Italijan David Fabri, koji je sa svojom suprugom držao lokalni bar. Igor je tada upao u kafanu sa oružjem u nameri da je opljačka,a kada je došlo do borbe između njih dvojice, Igor je hladnokrvno pucao Davidu u grudi dva puta.

Rano ujutru, dan nakon ubistva čuvara, cela oblast izgledala je kao bojno polje, stotine policajaca dolazile su u desetinama vozila, helikopteri su preletali sve, a lokalna policijska baza postala je središte potere za srpskim državljaninom.

Psi tragači, infracrveni dvogledi, patrole policije u bilo koje doba dana ili noći i pretražena cela oblast nije uradila plodom, pronađeni su ostaci hrane, korišćeni kreveti, ali od Igor kao da je u zemlju propao.

Pročitajte još:

Posle određenog vremena postalo je jasno da se Igor Srbin odselio, policijiski timovi polako su počeli da napuštaju maleno selo i počinju sa poterom u drugim oblastima. Postojale su sumnje da bi ubica mogao da se krije u Španiji, gde je imao svoje stare saučesnike.

Španska policija dobila je prijavu 15. decembra da se Igor Srbin nalazi u selu Tereuel, a kada su stigli na teren zatekli su ga iscrpljenog i onsvešćenog od alkohola, ali je i tada uspeo da dohvati oružje i da počne da puca po policiji.

Tom prilikom stradala su dvojica španskih policajaca, kao i vlasnik ranča na kom je pronađen. Nakon okršaja ubica je bio konačno uhapšen, otisci prstiju potvrdili su da se radi o ubici iz Italije, ali detalje o bekstvu nikome nije hteo da otkrije.

Tvrdio je da je pucao u ljude, jer se osećao ugroženo, kao i da mu je Bog rekao da bi mogao još da ubija i da njegova priča još nije gotova. Pored toga sve vreme se rugao policajcima i pričao nepovezano.

Nakon hapšenja, suđeno mu je i u Italiji i Španije, nije pokazivao poštovanje prema organima, kao ni žaljenje za žrtvama, a često se i dešavalo da se smeška i da pozira za fotografe u toku suđenja. U sud je dovođen okružen brojnim stražarima, vezanih ruku i nogu, a suđenje je pratio iz staklenog kaveza!

U obe države osuđen je na doživotu kaznu zatvora.

Njemu je krajem prošle godine odbijena žalba na jednu doživotnu robiju, a u januaru 2022. uhapšeno je 12 ljudi osumnjičenih da su mu pomagali u bekstvu i skrivanju.

BONUS VIDEO: Prijedor pod opsadom nakon ubistva policajca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar