Igor Rus, Igor Vaclavic i Marko Bolini, Igor Srbin
Igor Rus Foto:EPA-EFE/Antonio Garcia

Marija Sirica, udovica šankera Davida Fabrija kojeg je pre pet godina u Italiji ubio Norbert Feher, poznat kao Igor Srbin, tuži državu za neproterivanje Srbina koji je tada uhapšen u decembru, godinu dana nakon što je izvršio još četiri ubistva.

Vest o novoj tužbi je saopštio advokat Đorđo Bačeli, koji pomaže udovici od samog početka. U međuvremenu su se odvijala krivična suđenja koja su i u Španiji i u Italiji okončana doživotnom robijom za Igora Srbina.

„Zatvaranje tih postupaka nam daje mogućnost da konačno delujemo. Neko vreme smo planirali ovo, ali sada je akt protiv Ministarstva pravde i MUP-a praktično spreman, predstavićemo ga u roku od nekoliko nedelja. Nalog o proterivanju iz septembra 2010. godine i osuđujuću kaznu iz maja 2011. (koja je takođe predviđala proterivanje), što je rezultiralo propustom da se Feher ukloni sa nacionalne teritorije, a činjenica da Igor tada nije proteran dovela je do sledećih događaja. Sudska praksa nije baš povoljna sa ove tačke gledišta, ali smo identifikovali neke puteve koje treba slediti”, rekao je advokat Bačeli.

Supruga žrtve Igora Srbina: „Država je odgovorna“

U četvrtak 1. aprila navršilo se pet godina od ubistva barmena

Pročitajte još:

„Za mene su ovo uvek strašni dani, ako se setim da je pre pet godina moj muž bio ovde sa mnom… Ovaj uzrok proizilazi iz misli koju sam oduvek imala. Mog jadnog Davida nije ubio samo Igor, već i država“, istakla je udovica Marija Sirica.

„Volela bih da je mrtav”

Marija je iznela teške reči na račun ubice svog muža.

„On ima doživotnu kaznu, ali je još živ, David nije. Nemam problema da kažem da bih voleo da on umre, uništio mi je život i ubio nevine ljude. Ne mogu da imam ni trenutak sećanja na Davida, previše je teško suočiti se sa ovim mislima“, rekla je Marija Sirica, supruga ubijenog Davida Fabrija.

Podsećanja radi, Norbert Ferher je bio u bekstvu nakon što je ubio barmena i stražara u severnoj Italiji u aprilu 2017. godine. Pobegao je u Španiju, podseća italijanski corrieredibolognia.it.

U aprilu 2018. godine, italijanski sud ga je u odsustvu osudio na doživotni zatvor zbog dvostrukog ubistva.

Tokom boravka u Italiji i Španiji, Feher je koristio do 23 pseudonima i navodno se hvalio da je prethodno bio član srpske paravojne formacije, kao i bivši ruski špijun koji je prognan u Kinu, ali i žigolo u Španiji.

BONUS VIDEO: Prijedor pod opsadom nakon ubistva policajca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram