Krađa iz grobova Foto: Shutterstock

Slučaj bankarke Romane S. (51) iz Zagreba, koja je godinama skidala novac sa računa preminulih klijenata i prisvajala za sebe, šokirao je javnost u regionu. Ipak, ništa bizarniji slučaj dogodio se pre nekoliko godina u Srbiji, kada je otkriveno da su pojedini zaposleni na novogosadskom groblju krali vredne stvari iz grobnica.

Slučaj bankarke iz Zagreba otvorio je Pandorinu kutiju i podsetio na neke od najmorbidnijih slučajeva u Srbiji, ali i zemljama u okruženju.

Jedan od njih je slučaj koji se dogodio davne 2013. godine u Novom Sadu.

Pročitajte još:

Naime, kako je Kurir pisao tada, pet radnika JKP Lisje uhapšeno je zbog sumnje da su krali bakar i druge vredne stvari sa grobova i iz grobnica na novosadskom gradskom groblju. Bila je reč o grobarima i vrtlarima, a kako je tada saopšteno, navodno su krali i zlatne zube pokojnika.

Bežanijsko groblje
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sve je otkriveno nakon što su pojedini građani primetili da na grobovima njihovih bližnjih nema vaza od mesinga.

Klupko je ubrzo krenuo da se odmotava, a tada su i usledila hapšenja.

Krali zlato i prodavali u zlatarama

Samo godinu dana ranije, u Novom Sadu se dogodio identičan slučaj. Naime, 2012. godine policija u Kuli je uhapsila nekoliko osoba zbog sumnje da su više meseci skrnavile grobove na starom groblju u Sivcu i iz grobnica uzimali zlatni nakit i druge vredne predmete.

Foto:Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oni su se teretili da su tokom maja i juna 2012. u više navrata iz grobnica uzimali zlatan nakit i druge vrednosti. Kako je MUP tada saopštio, deo opljačkanog zlata policija pronašla u zlatari u Novom Sadu, gde je prodato za više od 180.000 dinara.

Bežanijsko groblje
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Pala“ grupa grobara, vadili pokojnicima zube

Ipak, definitivno najbizarniji slučaj dogodio se u Hrvatskoj, u Osijeku, 2013. godine. Uhapšeno je 20 grobara zbog sumnje da su godinama pljačkali nakit sa pokojnika i iz grobnica, odnosno krađe su se dešavale od 1993. do 2013. godine.

Kod nekih uhapšenih grobara pronađena su tada i klešta za zube, što je ukazivalo na to da su verovatno pokojnicima vadili zlatne zube.

Batrovci zaplena, neprijavljeno zlato Foto:TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA/ilustracija

Na kraju su optužena trinaestorica i teretila su se za krađu zlatnih zuba, nakita i satova iz grobova i sa tela pokojnika na osječkim grobljima. Pronađeni satovi, zlatni zubi i navlake koje su skidali sa pokojnika prodati su na javnoj licitaciji.

Oni su 2022. godine oslobođeni zbog zastare.

Podsetimo, slučaj presude protiv bankarke Romane S. koja je u Hrvatskoj osuđena na dve godine zatvora jer je neovlašćeno prisvojila 117.000 evra, šokirao je javnost. Ceo slučaj otkriven je zahvaljujući porodici preminulog čoveka i to kada su njegovi rođaci pokušali da podignu njegovu ušteđevinu, a tada su naišli na prazan račun.

Pročitajte još:

Kako je naš portal pisao, Romana S. se tereti da je prevarila 66 klijenata, od kojih su neki iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ilegalno je skidala novac sa računa koji su bili godinama neaktivni, misleći da niko taj novac neće potraživati, te da će na taj način proći nekažnjeno.

VIDEO: Akcija MUP – zaplena marihuane i hapšenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare