Foto:Vesna Lalić; N1; Goran Srdanov; prvo.os.jt.rs

Redovni izbori javnih tužilaca očekuju do kraja godine većinu osnovnih, viših i apelacionih tužilaštava u zemlji, a ko će zasesti u šefovske fotelje, mahom je poznato mesecima unazad. Međutim, kako saznaje list Nova, situacija je neizvesna u gotovo svim beogradskim tužilaštvima, a zbog činjenice da su predstavnici izvršne vlasti sve češće, na korak do toga da postanu predmet njihovih postupanja, jasno je zašto je i koliko bitno da na njihovim čelima budu - osobe od poverenja.

Svako ko bi republičkoj tužiteljki Zagorki Dolovac osporio “da ne radi ništa”, morao bi u vidu da ima situaciju poput aktuelne, kada predstoje izbori javnih tužilaca, odnosno šefova postupajućih tužuilaštava u zemlji.

Dolovčevoj su sada sigurno pune ruke posla jer izbore prati pod budnim okom, ali i u njima aktivno učestvuje i to zvanično kao predsednica Državnog veća tužilaca (DVT), ali i nezvanično – kao nemušti i dokazani čuvar svih afera aktuelne vlasti. Koliko često ovih dana posećuje predsedništvo, javnost može samo da nasluti, kao i šta bi sada mogla u rukama da nosi za potrebe pokrivanja sopstvene glave, ako bi se neki novinari zatekli ispred.

Zagorka Dac, Foto:N1/Vesna Lalić

Kako za list Nova otkriva dobro obavešten i upućen izvor, mesto glavnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu trenutno je najveći problem kako Dolovčevoj tako i predstavnicima izvršne vlasti. U igri su tri kandidata oko kojih pak ne mogu da se slože sve interesne grupe. Pomenuto tužilaštvo je ono koje se od dolaska SNS na vlast pokazalo kao partijski servis, koji (ne)radi ono što mu se naraedi.

Pročitajte još:

Poslednje u nizu njihovog nepostupanja je slučaj “ofšor” ministra finansija Siniše Malog i njegova 24 stana u Bugarskoj. U podrumu arhiva i pisarnica VJT ostale su i odluke o nepokretanju istrage u slučaju pada helikoptera, rušenja Savamale, ali i svih koruptivnih afera vlasti.

Nataša Krivokapić, viši javni tužilac Foto:Goran Srdanov

„Tužiteljka u odlasku Nataša Krivokapić, blago rečeno, jedva je čekala da joj istekne mandat, kako bi se konačno sklonila kako iz problematičnih postupanja, tako i iz žiže javnosti. Izvesno je das će ona biti nagrađena za dosadašnji rad  i unapređena u zamenicu republičkog tužioca”, kazao je za list Nova dobro obavešten izvor.

Da je ova visoka funkcija svojevrsna nagrada, koju najviše krase nevidljivost i medijska izolacija potvrđuje sama republička tužiteljka, ali I svi njeni zamenici koje javnost mahom nikakad nije videla, niti zna ko su i šta tačno rade.

“Ko će je naslediti još se diskutuje, jer interesne sfere unutar vlasti imaju različita ubeđenja ko bi to trebalo da bude novi šef VJT. U igri su javni tužioci Tomislav Kilibarda iz Apelacionog i Ljubivoje Đorđević iz Prvog osnovnog, kao i zamenik iz VJT i predsednik režimskog Udruženja sudija i tužilaca Nenenad Stefanović.

Pročitajte još:

Dok bi se za Đorđevića I Stefanovića to bi očekivani korak naviše, za Kilibardu bi bio korak unazad, to jest vratio bi se na funkciju sa koje je uznapredovao još 2016”, dodaje naš sagovornik.

Konkurisanje Kilibarde za nižu funkciju iznenadilo je mahom sve u javnotužilačkoj profesiji, a naš sagovornik otkriva da za to postoji objektivan razlog.

“Kilibarda je osoba od najvećeg poverenja Zagorke Dolovac,  ali i jedina koja pretenduje na to mesto. Priča se da se kandidovao na njen nagovor jer je od starta videla da među ostalim kandidatima nema svog čoveka. Iako je Ljubivoje Đorđević na čelu Prvog osnovnog još od reforme 2010. i trebalo bi da ima najveće izglede za napredovanje u VJT, kod Dolovac ne uživa poverenje kao Kilibarda. Tužilac Đorđević važi za nekog ko je, ako ne svim pritiscima, uspevao da odoli i spreči urušavanje svog, ali Ii ugleda čitavog tužilaštva na čijem je čelu deceniju, a koje ima najviše predmeta u radu u čitavoj državi”, kaže naš izvor.

Ljubivoje Đorđević Foto: prvo.os.jt.rs

Sa druge strane, najviše po volji vlasti, ali ne i većine tužilaca u državi je Nenad Stefanović, aktuelni zamenik u tom istom tužilaštvu. Osim što godinama unazad dokazuje svoju privrženost režimu, Stefanović važi za nekoga ko se pod okriljem svoje profesije bavi zapravo politikom – u cilju svojih i vlastodržačkih interesa.

“Njegovo munjevito napredovanje kada je odlučio da se približi vlasti izbolo je oči kako pravosuđu, tako i javnosti, a sa mogućom pojavom novih helikoptera, bespravnih rušenja, korupcije funkcionera, on bi za to mesto nesumnjivo bio najbolji kandidat”, tvrdi naš sagovornik.

Poslednjih nedelja međutim, kako tvrdi naš sagovornik, Stefanović je više skoncentrisan na drugo mesto i to šefa Trećeg osnovnog javnog tužioca, pa su sada sve glasnije spekulacije da će aktuelnom tužiocu Borisu Pavloviću i članu DVT zapravo preoteti fotelju.

Nenad Stefanović
Nenad Stefanović Foto: Goran Srdanov

“Izgledi su da će za VJT biti izabran Kilibarda, dok će Ljubivoje Đorđević najverovatnije završiti u Apelacionom. Da li će Dolovac svog bliskog saradnika Pavlovića pustiti niz vodu zbog Stefanovića i kompenzacije za Kilibardu, biće uskoro poznato”, završava naš sagovornik.

Bonus video: Obraćanje Zagorke Dolovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare