Skupstina Srbije Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kad neko polaže zakletvu u Narodnoj Skupštini očekuje se da govori istinu. To, međutim, nije slučaj sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac koja je izašla je iz višegodišnje ilegale i ukazala se u parlamentu, gde je pred poslanicima položila zakletvu. I izgovorila niz neistina. Sagovornici lista Nova kažu da se na tom spisku nalazi, pre svega, rečenica da među njenim ustavnim ovlašćenjima nije da reaguje na pritiske javnosti u određenim slučajevima. Neistina ima i u predizbornim obećanjima Zagorke Dolovac, pogotovu kad je reč o borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, brzine i efikasnosti tužilaštva.

Pišu: Jelena Jelovac i Tanja Milovanović

“U poslednje vreme postalo je uobičajeno da se Javno tužilaštvo smatra bitnom, ako ne i presudnom tačkom u rešavanju i usmeravanju skoro svih društvenih događaja i tenzija, iako to nije uloga javnih tužilaca u bilo kom društvu i državi. S tim u vezi Javno tužilaštvo i ja kao Republički javni tužilac izloženi smo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama, a vrlo često i uvredama u očekivanju da se u skladu sa viđenjem ili potrebama određenih interesnih grupa ili pojedinaca postupanje javnih tužilaca usmeri i time postigne određeni efekat koji po pravilu ima i svoje odjeke u političkoj sferi”, rekla je Dolovac dok se zaklinjala.

Maksimalna bezobzirnost

Pravnica i profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu Vesna Rakić Vodinelić za novine Nova kaže da je Dolovac samo pokazala da je otporna na pritiske javnosti i izuzetno podložna pritiscima izvršne vlasti. A trebalo bi da bude obrnuto.

Foto:Medija centar Beograd

“Pritisci na pravosudne organe su opasni samo kad dolaze od izvršne vlasti. Ona je pokazala da je otporna na one pritiske koji dolaze od javnosti, a na to bi zapravo trebalo da reaguje. Jer, ako se pokaže da postoje bilo kakve indicije za krivično delo, uobičajeno je da Republički javni tužilac makar proveri da li su navodi tačni. Da li ima osnova za sumnju da bi se pokrenuo predistražni postupak. Ona je u tom delu pokazala maksimalnu bezobzirnost. Kad je, pak, reč o pritiscima vlasti, koje možemo samo da naslućujemo, jer nemamo dokaze, Dolovac je pokazala podložnost. Zašto bi se inače krila fasciklom na izlasku iz Predsedništva? Zbog čega javno ne bi otišla tamo, može biti veliki broj sasvim opravdanih razloga za to”, kaže Vodinelić.

Epitet koji se Dolovac najčešće pridaje jeste – nema. Nema na afere u kojima postoji sumnja da imaju veze sa predstavnicima vlasti, ali i na bujanje kriminala, koji se opet neretko vezuju sa ljudima iz vrha države…

“Ona je ostala nema u svim aferama koje su pokrenuli mediji, ali i opozicija. Prvenstveno u slučaju Jovanjice, zatim prilikom zatvaranja Aleksandra Obradovića i cele afere Krušik. Optužili su ga i držali u pritvoru, to ne može bez Republičkog javnog tužilaštva. Tek pod pritiskom javnosti je pušten iz zatvora sa nanogicom. Na taj način je Dolovac pokazala da je spremna da se ponaša baš onako kako od nje očekuje izvršna vlast”, dodaje Rakić Vodinelić.

Zatvori oči i ćuti kao mantra

Kad je reč o predizbornim obećanjima stavri stoje ovako. Iako u svom programu Dolovac ističe da će joj i u novom mandatu prioritet biti borba protiv korupcije, demantuju je statistički podaci i izjava predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića od pre nekoliko meseci, koji je rekao da u Srbiji nema predmeta za visoku korupciju.

Tužioci pod suknjom Zagorke Dolovac

“Meni izgleda da se pod suknjom Zagorke Dolovac kriju i svi drugi tužioci koji nemaju hrabrosti da rade svoj posao. Izgovor da ne mogu da postupaju u javnom interesu zato što im je ona šef, prestaje da bude opravdanje u burnom vremenu koje dolazi. Individualno dostojanstvo, kojim se brani i profesija, trenutno je jedina briga koja bi trebalo da stoji u glavama tužilaca”, naglasila je Biljana Stojković.

„Da se ne lažemo, nemamo nijedan slučaj visoke korupcije. Ja sam imao velika očekivanja u martu 2018. (tada su osnovana odeljenja za sprečavanje korupcije pri sudovima i tužilaštvima u zemlji). Ništa se od toga nije dogodilo. Ja ne mogu vama da pričam o korupciji policajaca koji primaju 20 evra u saobraćaju, ja ne mogu vama da pričam o „Frikomu” gde je žena utajila sladoled iz boksa u Bulavaru kralja Aleksandra. To su presude koje mi donosimo. Razumete me, ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske Vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća. Ja to ne mogu da kažem“, rekao je Stepanović za KRIK.

Dolovac se osvrnula i na činjenicu da se tužilaštva efikasno bore i sa organizovanim kriminalom. Ne treba zanemariti činjenicu da je organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka delovala godinama unazad, a o čemu svedoče čak i postupci koji su se vodili protiv pojedinih pripadnika pomenutog klana. Iako su mediji godinama unazad ukazivali na delovanje ove kriminalne grupe, tužilaštva su bila slepa i nema.

Univerzitetska profesorka i članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković kaže da su obećanja gospođe Dolovac u njenoj zakletvi ponovna demonstracija ismevanja pravde u naprednjačkoj Srbiji.

Biljana Stojković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Jasno nam je da je ona nagrađena novim mandatom upravo zbog kršenja principa nepristrasnosti, savesnosti, očuvanja ljudskih prava i građanskih sloboda, a uprkos svemu što je u zakletvi izrekla. Njen jedini zadatak je da zatvara oči i ćuti pred kršenjem svih pravnih i ljudsko-pravaških principa, ukoliko akteri dolaze iz vladajuće stranke. Međutim, ukoliko je potrebno da se pokrene tužilački postupak zarad obračuna unutar SNS, ona će ubrzano reagovati, kao što pokazuje slučaj bivšeg predsednika opštine Palilula. Sve nam ukazuje da Zagorka Dolovac svoju ulogu razume isključivo kao politički usmerenog tužioca sa zadatkom očuvanja vlasti jednog čoveka. Sramno je njeno obećanje da će čuvati Ustav RS budući da je do današnjeg dana sadašnji uporno zatvarala oči pred svim i svakodnevnim kršenjima Ustava od strane predsednika i ostalih naprednjaka. Sve dok postoji takav republički javni tužilac, u Srbiji neće vladati ni pravda ni zakoni”, rekla je Stojković za list Nova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar