Dijana Hrkalović i Zagorka Dolovac
Dijana Hrkalović i Zagorka Dolovac Foto: Vesna Lalić/Nova S

Nekadašnja državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović svoje ljude je imala u gotovo svakoj instituciji, pa tako i onoj najvažnijoj - srpskom tužilaštvu. I dok je Hrkalovićeva do 2019. godine bila "bog i batina" u policiji, odnosno osoba koja se za sve pitala, u tužilaštvu je imala svoje ljude, a u prvoj liniji aktuelnu republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac, nezvanično saznaje portal Nova.rs.

Pročitajte još:

Prema saznanjima do kojih je došao naš portal, Dolovčeva, koja se više od 10 godina nalazi na mestu republičke javne tužiteljke, bila je bliska Hrkalovićevoj.

U pravosudnim krugovima nedvosmisleno se može čuti da je Dolovac negovala dobre odnose s Hrkalovićevom godinama unazad, te da su jedna drugoj bile česti gosti, kako u tužilaštvu, tako i na privatnim slavljima. Dobar odnos između bivše sekretarke MUP i republičke javne tužiteljke možda najbolje ilustruje činjenica da je Dolovčeva prisustvovala čak i rođendanu Dijane Hrkalović.

„Sa druge strane, bivša sekretarka MUP bila je čest gost po tužilaštvima, odnosno, poznato je da ih je ranijih godina često obilazila. Bilo je nekoliko beogradskih tužilaštva koja su Dijani Hrkalović posebno prirasli srcu“, kaže izvor iz pravosuđa.

Skupstina Srbije Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pročitajte još:

Inače, Dijana Hrkalović, tokom svog mandata u Ministarstvu unutrašnih poslova, važila je za strah i trepet. Kako je naš portal pisao, u policiju je dovedena kako bi je disciplinovala, što je i uspela, s obzirom da je promenila celo tadašnje rukovodstvo MUP.

Ipak, ono što se vrlo često moglo čuti jeste da je njeno delovanje neretko izlazilo iz okvira zakona. Zbog toga je čak nekoliko puta bila prijavljivana od strane svojih tadašnjih kolega. Prijave su, pak, gotovo uvek ostajale bez epiloga.

Ono što je možda još bitnije jeste da je Hrkalovićeve iznad sebe ima nadređenog, ali i da je na pomenutu funkciju došla zahvaljujući Srpskoj naprednoj stranci (SNS), čiji je bila član.

Podsetimo, Hrkalovićeva se tereti za trgovinu uticajem. Ona je privedena prošlog petka zbog sumnje da je u predmetu za ubistvo Vlastimira MIloševića naredila svom tadašnjem kolegi Dejanu Milenkoviću da postupi drugačije nego što je trebalo.

Tako je Hrkalovićeva naredila Milenkoviću da tužiocu kasnije dostavi analize telefona zaplenjenih nakon zločina. Tužilaštvo je zatražilo da se tokom istrage sasluša devet policajaca.

Dejan Milenković Bagzi, bivši načelnik Službe za posebne istražne metode UKP

Hrkalovićevoj su lisice na ruke stavljene istog dana kada je Milenković dao iskaz o pomenutom slučaju. Milenković se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Pozvali mrtvog policajca da svedoči

Jedan od devetorice policajaca, koji bi trebalo da svedoče u postupku koji se vodi protiv Hrkalovićeve, preminuo je i pre nego što je predložen za svedoka. Inače, Hrkalovićevoj je nakon saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) određen pritvor. Njeni branioci su uložili žalbu na rešenje o određivanju pritvora, ali je ona odbijena.

BONUS video: Marinika Tepić o susretu sa Zagorkom Dolovac

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare