Mihalj Kertes Foto:E-Stock/Djordje Kojadinović

Mihalj Kertes zvani Bracika, nekadašnji direktor Savezne Uprave carina, bliski saradnik Slobodana Miloševića, a danas istaknuti član Srpske napredne stranke, uskoro će biti i zvanično slobodan čovek jer za nekoliko dana nastupa apsolutna zastara krivičnog gonjenja protiv njega zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina, saznaje portal Nova.rs.

Kertes se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja, a pored njega, na optuženičkoj klupi su i Bojana Bajrušević, udovica kontroverznog biznismena Vladimira Kovačevića Trefa (ubijenog 1997.) , kao i Miodrag Pravilović i Predrag Jovančić, dok je Valentinu Petrovu ranije nastupila zastara.

Kertes, inače bivši funkcioner SPS-a, a od decembra 2015. godine član SNS-a, prvostepenom presudom iz februara 2017. godine, nakon 10 godina suđenja, oslobođen je optužbe za zloupotrebu službenog položaja u švercu cigareta od 1996. do 2001. godine, Pored njega, oslobođen je i Valentin Petrov, vlasnik špedicije „Šop“, kao i dvojica koji su bili zaposleni u tom preduzeću, Miodrag Prailović i Predrag Jovančić. Istom presudom, Bojana Bajrušević Jeremić, udovica ubijenog Vladimira Kovačevića Trefa, osuđena je na pet godina zatvora.

Međutim, odlukom Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, marta 2018. godine ukinuta je presuda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i naloženo novo suđenje. U odnosu na Trefovu udovicu, presuda je bila nerazumna, za Valentina Petrova je nastupila zastara.

A upravo zastara očekuje i ponovni postupak koji se vodi protiv bivšeg direktora Savezne Uprave carina budući da je optužnicom obuhvaćen period izvršenja krivičnog dela od 1996. do marta 2001. godine. Pošto je zaprećena kazna zatvora do deset godina za zloupotrebu službenog položaja, a prošlo je dva puta više vremena od navodno izvršenog krivičnog dela, optužbe protiv Kertesa za šverc cigareta zastariće.

Ono što je zanimljivo jeste da je prvo ročište u ponovljenom postupku protiv Kertesa i ostalih optuženih održano 15. maja 2018. godine a za gotovo tri godine zakazano je ukupno 65 suđenja, što je i do tri puta manje u odnosu na neke druge predmete. Od ukupnog broja zakazanih suđenja, održano je samo 11 pretresa, dok je 33 puta odloženo na zahtev sudskog veća, a 21. put zbog procesnih pretpostavniki, odnosno zato što se nisu stekli uslovi za održavanje glavnog pretresa.

Mihalj Kertes Bracika Foto: Printscreen/Jedinica

Predsednik sudskog veće u ovom postupku jeste Siniša Petrović, sudija u postupku protiv Šarića, dok su članovi veća sudije Svetlana Aleksić, poznata po presudi niškim žandarmima zbog prebijanja Andreja Vučića koja zajedno sa Sinišom Petrovićem sudi u predmetu valjevske grupe, gde je krivično delo zločinačko udruživanje takođe zastarelo, kao i sudija Dragomir Gerasimović.

Koliko će građane Srbije na kraju koštati ovakvo ponašanje sudskog veća još uvek nije zvanično poznato, a sudeći po dosadašnjoj sudskoj praksi, cifra bi mogla da pređe i nekoliko miliona evra. Ne treba zaboraviti i tužbe za naknadu štete koje će sasvim izvesno biti podnete protiv države.

Inače, kako je Insajder pisao, protiv Kertesa su vođena tri postupka za šverc cigareta, u kojima je bio saoptuženi u tri različite grupe. Jedan postupak se odnosi na grupu čiji je vođa, prema nalazima policijske akcije Mreža, bio Marko Milošević, drugi na grupu čiji je vođa bio Siniša Stojičić, a treća na čijem je čelu bio Stanko Subotić Cane, koji je u međuvremenu protivzakonito oslobođen.

U postupku za zloupotrebu službenog položaja, koja će za nekoliko dana nastupiti zastara, odnosi se na grupu u kojoj su, prema policijskim nalazima, bili Marko Milošević i Mirjana Marković. Njih je policija sumnjičila za stvaranje kriminalne mreže za šverc cigareta zajedno s Kovačevićem, koji je ubijen, a čija je udovica Bojana Bajrušević, nastavila njegove poslove.

Marko Milošević i Mirjana Marković su u međuvremenu stekli status izbeglica u Rusiji i postupak protiv njih je i dalje u prekidu.

Protiv Kertesa vođeno šest postupaka

Kako je pisao Insajder, protiv Mihalja Kertesa vođeno je ukupno šest postupaka zbog dela počinjenih tokom devedesetih. Decembra 2015. godine objavljena je vest da se Kertes učlanio u Srpsku naprednu stranku, da bi usledile presude koje su mu išle u prilog.

Dva dana kasnije, Apelacioni sud u Novom Sadu odbio je optužnicu za iznošenje novca na Kipar devedesetih.

Apelacioni sud je 11. decembra 2015. za šverc cigareta doneo presudu kojom mu je umanjena kazna na dve i po godine zatvora.

Kertes je sa Stankom Subotićem oslobođen u postupku za šverc cigareta 24. decembra 2015.

U postupku za zločin na Ibarskoj magistrali pravosnažno je osuđen na godinu i po dana zatvora.

Protiv Kertesa se vodi postupak i po optužnici za zloupotrebu službenog položaja, ali, će on, po svemu sudeći, zastariti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare