Sudije traže zastoj zastarelosti, bolje uređenje rada sudova

Društvo 18. mar. 202016:52 > 17:15
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Društvo sudija Srbije traži donošenje uredbe o prekidu zastarelosti i bolje uređenje rada sudova tokom trajanja opasnosti od širenja zaraze koronavirusom.

Društvo sudija Srbije (DSS) pozvalo je danas predsednike Republike, Vlade Srbije i Narodne Skupštine da razmotre mogućnost donošenja uredbe u skladu sa Ustavom, kojom bi za vreme vanrednog stanja bio propisan opšti zastoj zastarevanja potraživanja i prekid prekluzivnih rokova.

DSS je pozvalo i Visoki savet sudstva i predsednika Vrhovnog kasacionog suda da odrede jasne, konkretne i usklađene preventivne mere od širenja koronavirusa u radu sudova, počev od odgovarajuće zaštite zaposlenih u sudovima.

Traže i da se odrede dežurstva u sudovima samo u pritvorskim predmetima, kao i u onim u kojima je građanima neposredno ugroženo zdravlje ili egzistencija, kao i u onim predmetima u kojima dežurni sudija proceni da su hitni.

Ukoliko se ne dozvoli prioritizacija, desiće se da previše predmeta zahteva boravak velikog broja sudija i zaposlenih u sudovima, kao i onih koji bi zbog toga trebalo da dođu u sudove, upozorava Društvo sudija Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram