Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Foto:Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

"Ja ću dokazati da sam se borio protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i podnosio izveštaje o njima", kazao je bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić, iznoseći završne reči u postupku u kome mu se sudi da je Belivukovoj grupi odavao informacije iz policije. Izricanje presude zakazano je za sredinu jula.

„Isti taj Veljko Belivuk i Marko Miljković su postavljali službenike i načelnike u policiji, to zna i tužilaštvo. Nadam se da će sve to isplivati na videlo“, rekao je Stolić u završnici suđenja pred Višim sudom u Beogradu, prenosi KRIK.

Stoliću se na teret stavlja da je članovima grupe kriminalca Veljka Belivuka odavao poverljive policijske podatke iz istrage protiv njih od kraja januara 2020. do jula prošle godine u zamenu za novac – pojedine informacije navodno su koštale 500 evra.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nisam počinio nijedno krivično delo… Apsolutno mislim da nisam kriv“, negirao je on još jednom krivicu.

Stolić je ispričao da je on u stvari bio taj koji je bio na tragu ovom klanu, kao i korumpiranim policajcima koji su radili to za šta se njemu sada sudi. Naveo je i da pojedinci iz MUP-a pokušavaju da ga diskredituju.

„Ja ću dokazati da sam se borio protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i pisao i podnosio izveštaje o njima“, kazao je bivši inspektor SBPOK.

On se osvrnuo i na optužbe tužilaštva o novcu koji je, kako tvrdi tužilaštvo, dobijao od kriminalaca u zamenu za informacije iz policije.

„Zašto bih ja celu svoju karijeru bez ijedne mrlje rizikovao na ovaj način?“, zapitao se Stolić, ali nije detaljnije govorio o tome.

Božidar Stolić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Filip Golubović, Belivukov saradnik kome se sudi da je bio posrednik između Stolića i drugih članova kriminalne grupe, u ponedeljak je takođe izneo završne reči. On je, podsetimo, ranije tužilaštvu priznao krivicu, ali je potom promenio iskaz i ispričao da je priznanje bilo iznuđeno i pod pritiskom.

Golubović je juče ponovio da nije član nijedne kriminalne grupe, te da ne poznaje ni Veljka Belivuka, ni Marka Miljkovića.

„Ne sporim da sam dao izjavu u SBPOK-u, ali sam već objasnio kako je do toga došlo“, rekao je Golubović aludirajući na navodne pritiske.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da je tužilaštvo dokazalo optužbe i da kao jedan od ključnih dokaza smatra Golubovićevo prvobitno priznanje krivičnog dela.

„Na osnovu ovog ključnog dokaza u predmetu idu i dokazi koji tu priču potvrđuju“, rekao je Ivanić i potom nabrajao ostale dokaze koji se, kaže, uklapaju u Golubovićev iskaz – među kojima su sadržaj poruka koje su razmenjivale nepoznate osobe na zaštićenoj „skaj“ aplikaciji, kao i podaci o tome koga je sve Stolić proveravao u jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a, bazi koja sadrži podatke o istragama i poternicama.

„Videli smo iz sadržaja „skaj“ aplikacije – sve ovo o čemu je Golubović pričao se pojavljuje u toj komunikaciji“, kazao je Ivanić i naglasio da su to informacije iz prvih 48 sati istrage protiv Belivuka i njegovog klana, i da to nisu podaci za koje odbrana tvrdi da su već bili objavljeni.

Dva sagovornika za koje tužilaštvo nije uspelo da utvrdi ko su na „skaju“ su se dopisivali o hapšenju Belivuka i njegovih saradnika i razmenjivali detalje o tome kako se drže u policiji, ali i o tome da se pripremaju hapšenja nekadašnje sekretarke MUP Dijane Hrkalović, bivšeg zamenika načelnika SBPOK Gorana Papića i ranijeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

BONUS VIDEO: Hapšenje Božidara Stolića i još dvojice osumnjičenih da su hteli da nateraju vlasnika da im prepiše restoran

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar