Za čoveka koji je „upao“ u kadar RTS-a obavezno psihijatrijsko lečenje

Hronika 28. jun 202214:27 > 14:34
Podeli:
Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas Višem sudu u Beogradu predlog za izricanje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi prema V.J. jer je 13. juna 2022. godine u ranim jutarnjim časovima u stanju neuračunljivosti, na Terazijama, stao ispred kamere RTS-a, koja je snimala uživo uključenje i izveštavanje reporterke, pa izneo uvrede na račun Republike Srbije.

Naime, prema nalazu i mišljenju sudskog veštaka – psihijatrije, V.J. je delo izvršio u neuračunljivom stanju, usled duševne bolesti.

Zbog toga tužilaštvo smatra da postoji ozbiljna opasnost da okrivljeni učini novo delo, slično ili teže krivično delo, zbog čega predlaže sudu da mu izrekne meru bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, kako bi se postigla zadovoljavajuća remisija njegovog psihičkog stanja.

V.J. je osumnjičen da je učinio protivpravno delo, u zakonu određeno kao krivično delo Povreda ugleda Srbije iz člana 173. Krivičnog zakonika i nalazi se u pritvoru.

On je 13. juna u 06.07 sati na Terazijama prilikom uključenja reporterke RTS-a u Jutarnji program "uleteo" u kadar i prosuo tečnost iz limenke energetskog pića, a onda se okrenuo da ode.

Potom se vratio u kadar, stao pored reporterke i pokazujući prvo dva prsta, a potom i srednji prst na obe ruke, uvredljivo, sa psovkama govorio o Srbiji, nazivajući je i "fašističkom" državom.

V.J. je državljanin Srbije koji živi u Nemačkoj i nema prijavljeno prebivalište ili boravište u Srbiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar