Suđenje Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Višem sudu u Beogradu danas je baba dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole, odbila da svedoči u postupku protiv njegovih roditelja.

Ona je, kako Tanjug saznaje, iskoristila svoje zakonsko pravo da ne svedoči u ovom postupku jer je majka optužene Miljane Kecmanović.

Pored nje, danas bi trebalo da svedoče dvojica policijskih službenika koji su vršili pretres stana Kecmanovića.

Bila je pozvana i nastavnica istorije koja je tada ranjena i dečakova dadilja, ali one nisu došle.

Optužena Miljana Kecmanović je u sud stigla u pratnji advokata sa slobode, dok je njen suprug sproveden iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja.

Na suđenju su prisutni i članovi porodice ubijenih.

Vlasnik streljane u kojoj je maloletni K.K. učio da puca, Ratko Ivanović, nedavno je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na osnovu kog ga je sud oglasio krivim za krivično delo davanje lažnog iskaza i osudio na kaznu kućnog zatvora od šest meseci.

U ovom predmetu suđenje se nastavlja roditeljima dečaka, Vladimiru i Miljani Kecmanović i instruktoru streljane Nemanji Marinkoviću, koji je optužen za krivično delo davanje lažnog iskaza.

Miljana i Vladimir Kecmanović su na prethodnim suđenjima izneli odbranu i odgovarali na pitanja tužilaštva, suda, branilaca i oštećenih, ali nisu želeli da odgovaraju na pitanja punomoćnika oštećenih.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Kecmanovići od početka ovog postupka negiraju krivicu.

Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost iz razloga zaštite interesa maloletnih žrtava.

Otac dečaka optužen je da je izvršio krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti jer je dete od 13 godina vodio u streljanu i učio da puca, kao i da nije adekvatno čuvao oružje u kući.

Majka Miljana Kecmanović je optužena jer je njen DNK pronađen na jednoj čauri u učionici u kojoj je masakr počinjen.

Dečak K.K, koji u vreme izvršenja ovog zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugare iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja.

Potom ih je kobnog dana stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio petoro dece i nastavnicu istorije.

VIDEO: Slučaj „Ribnikar“: Završeno pripremno ročište u postupku po tužbi nastavnice istorije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare