Foto: Nemanja Jovanović, Vladislav Mitić, Dragan Mujan/Nova.rs/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Najmanje šest osoba poginulo je od početka oktobra na putevima Srbije, dok je 450 povređeno. Situacija na putevima je alarmantna, a prema podacima dobijenim iz MUP-a Srbije, od početka godine dogodilo se 24.200 saobraćajnih nezgoda, pri čemu je poginulo 395 osoba. Ove brojke ukazuju na porast broja poginulih od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu, što postavlja pitanje bezbednosti na našim putevima i hitnosti potrebnih reformi.

Načelnik Uprave saobraćajne policije, Slaviša Lakićević, upozorio je na zabrinjavajuće povećanje broja mladih stradalih u saobraćajnim nesrećama. U izjavi za naš portal, Lakićević je istakao da je ove godine broj poginulih među mladima porastao za čak trećinu, što ukazuje na hitnu potrebu za merama koje će poboljšati bezbednost na putevima.

Pročitajte još:

„Svako peto poginulo lice u saobraćajnim nezgodama je osoba mlađa od 30 godina. Najveći broj učesnika u saobraćaju stradao je u svojstvu vozača putnikog vozila (32%), u svojstvu pešaka (21%) i putnika u putničkim vozilima (19%),“ navodi Lakićević.

Broj poginulih povećan je za 9%

Naš sagovornik ističe i da je do narušavanja bezbednosti došlo početkom letnje sezone, budući da su od početka jula u saobraćajnim nezgodama poginule 181 osobe, što je gotovo dve osobe dnevno.

„U odnosu na isti period prošle godine, smanjen je ukupan broj saobraćajnih nezgoda za oko 1,5%, kao i broj povređenih lica za oko 1%, međutim, broj poginulih povećan je za 9%,“ ističe Lakićević.

Slaviša Lakićević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Takođe, Lakićević je ukazao na još jedan zabrinjavajući aspekt – u ovom periodu je poginulo devetoro dece, pri čemu su sva nastradala u svojstvu putnika u putničkim vozilima. Ovi tragični podaci dodatno naglašavaju potrebu za većim fokusom na bezbednost dece u saobraćaju, kao i za primenom strogih mera zaštite najmlađih putnika. Sa svakom izgubljenom životom, pitanje sigurnosti na putevima postaje sve hitnije.

„Prošle godine u istom periodu poginulo je osmoro dece,“ zaključuje načelnik Uprave saobraćajne policije.

Kada nema kazne, nema ni promene ponašanja

Vera Janković, majka Nikoline Janković iz Kragujevca koju je na pešačkom prelazu ne poštujući ograničenje brzine udario Vladan K. (70), nakon gubitka ćerke osnovala je Udruženje roditelja dece stradale u saobraćaju. Pridružili su joj se članovi porodica koje su takođe ostale bez dece zbog neodgovornih i bezobzirnih vozača.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Svesni smo da je bezbednost u saobraćaju kompleksan problem i da ne postoji jedno rešenje koje će da ima drastične rezultate, ali trenutno nečinjenje i nereagovane pravosudnih organa u oblasti krivičnih dela ili prekršaja je dovelo do porasta smrtnih ishoda”, navodi Vera Janković za Novu.

Kako kaže naša sagovornica, kada nema kazne, nema ni promene ponašanja.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Apsolutno verujemo da bi strožije kazne mogle odvratiti vozače od neodgovornog ponašanja u saobraćaju, jer je dokazano u ostalim zemljama da je u ovom trenutku hitno da se promeni Krivični Zakonik kako bi krivci za smrtne ishode bili adekvatno kažnjenji. U isto vreme neophodno je sankcionisanje prekršaja koji kad tad rezultiraju krivičnim delom. Automatska detekcija saobraćajnih prekršaja uz veće kazne postepeno može da dovede promene ponašanja kod bahatih vozača, a time i do bezbednijih puteva“, kaže Janković.

Saobraćajna nesreća kod Inđije, poginuo tinejdžer

U proteklih mesec dana dogodilo se nekoliko teških nesreća. Naime, mladić N. Š. (18) je poginuo, dok je više od 30 njih povređeno u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 2. oktobra na putu Inđija – Novi Sad, kada je došlo do sudara autobusa i automobila, nakon čega su oba vozila završila u jarku.

Foto: Instagram 192.rs/Nesreća

Saobraćajna nesreća dogodila se u jutarnjim satima kod Maradika, na starom putu Inđija – Novi Sada.

Prema nezvaničnim informacijama, mladić koji je upravljao automobilom preticao je vozilo, prilikom čega je došlo do nesreće. Nakon sudara, autobus sa putnicima se prevrnuo i završio u jarku pored puta.

Poginulo petoro ljudi

Nešto pre pomenute nesreće, odnosno 21. septembra, u teškom udesu na putu Raška-Kraljevo, stradalo je pet osoba. Nesreća se dogodila prilikom sudara putničkog i vojnog vozila.

Poginuli su vojno lice Danijel Lazović (33), njegovo troje dece, uzrasta deset, sedam i jedne godine, kao i njihova komšinica Dijana Kutlačić (27). Oni su se nalazili u putničkom vozilu.

Nesreću je preživela Mirjana Lazović (32), Danijelova supruga i majka troje dece, a zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja uhapšen je vozač oklopnog vozila PASARS M. V. (54).

Bonus video: Nesreća na putu Novi Sad – Inđija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare