Foto: N1

Fabrika oružja iz Valjeva završila je 2021. godinu s najvećim gubicima u istoriji - gotovo 10 milijardi dinara za kratkoročna zaduženja. To je pokazao izveštaj revizora koga je angažovao sam Krušik, a u kome je i podatak da je u tom periodu više od 400 radnika ostalo bez posla.

Kao da su im mine koje sami prave eksplodirale u kasi koju bi trebalo da pune – Krušik, čak ni u godini NATO bombardovanja, nije poslovao ovako loše.

Neto gubitak od 17, 5 miliona evra na kraju 2021. veći je za čak tri i po puta nego godinu dana ranije, a kratkoročna zaduženja dostigla su istorijskih 10 milijardi dinara (oko 85 miliona evra).

Pročitajte još:

Taj minus izračunao je revizor koga je angažovala fabrika oružja u Valjevu. U njegovom izveštaju piše i kako se država, kao većinski vlasnik, nosi sa tim minusom.

„Ono što država radi je konvertovanje tih dugova u svoje vlasništvo, pa vidimo da Zavod za zapošljavanje, Zavod za zdravstvenu zaštitu postaju vlasnici fabrike oružja i tako se ti dugovi konvertuju, ustvari, prebacuju na sve nas“, kaže novinar Vuk Cvijić.

Sunovrat „Krušika“ je tekao ovako, profit 2018. 11,2 milijardi, naredne godine smanjen je na 9,6 milijardi,  u 2020. je bio 6,7 milijardi, a prošle godine 4 milijarede, malo više od četvrtine prihoda ostvarenod 2018.

A Cvijić u svom tekstu pod naslovom: „Krušik u minusu, ko je u plusu“, prenosi i detalje iz finansijskog izveštaja koji pokazuje da su poslovni prihodi te fabrike drastično pali, tj. da su i više nego prepolovljeni u roku od samo četiri godine. Nema dileme kako su dugovi nastali.

„To je pre svega poslovanje sa privatnim privilegovanim trgovcima koji su povezani sa vlašću“, kazao je.

Recimo, firme Slobodana Tešića, trgovca sa crne liste SAD, potpisale su sa Krušikom od leta 2015. do proleća 2019. čak 14 spornih ugovora vrednih 72 miliona dolara i 5,8 miliona evra. A predsednik Vučić je u martu 2020. obilazeći valjevsku fabriku poručio da je poslovodstvo Krušika pravilo promašaje. Novinari su ga pitali za analizu poslovanja.

„Mi ćemo dovesti ovde i uraditi forenzičku reviziju, ne sa lokalnim revizorom, već forenzičku, uzećemo nekog od velike četvorke, da li KPMG ili nekog drugog, zato što je to za nas važno.

Ja ne mislim da ste pogodili srce problema, ali sam spreman da vam kažem da ćemo to svakako da analiziramo“, rekao je Vučić.

Ali to se nije desilo. Predsednik je tada obećao radnicima da neće imati problema s poslom, ali se desilo da je u 2021. otpušteno njih 428. Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal je krajem 2019. dalo nalog da se ispitaju poslovanja Krušika i privatnih trgovaca oružjem. Neki bi za odnos cene proizvodnje mina i cene za koje su prodavane, rekli da je to laka matematika, ali rezultata i dalje nema, a nema ni epiloga u slučaju uzbunjivača Aleksandra Obradovića.

***

BONUS VIDEO: Fabrika raketa u Leštanima posle eksplozije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar