Foto:Shutterstock/Screenshot/Instagram/anketa_arh.bg

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Vladimir Lojanica, danas je u svojstvu građanina dao izjavu u policiji u vezi sa svojim saznanjima povodom prijava studentkinja i studenata da ih profesor tog fakulteta vređa i uznemirava koristeći se seksualnim konotacijama. A kako saznajemo, uskoro se očekuje da policiji daju iskaze oštećene devojke - žrtve seksualnog uznemiravanja.

Dekan Vladimir Lojanica je izjavu u policiji dao samoinicijativno. Sutra je planirano uzimanje izjave od sekretara fakulteta, a u ponedeljak fakultetskog poverenika za ravnopravnost.

Povereniku za ravnopravnost do sada je više desetina devojaka podnelo interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstcok

Policija uzima izjave po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u cilju prikupljanja svih neophodnih podataka i obaveštenja radi utvrdjivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Podsetimo, prošle nedelje je osvanula anketa na internetu pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“ – a kojoj je za cilj da se sve žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu jave. Na Instagram nalogu koji je napravljen samo za ovu situaciju, pojavile su se ispovesti anonimnih studenata o situacijama kroz koje su oni prolazili i o seksualnom nasilju koje su doživeli od strane profesora i asistenata na fakultetu.

„Ponaša se neprimereno i pravi neprijatne komentare prema devojkama u njegovoj sali. Priđe devojkama previše blizu i ispipa im kosu, ramena.. Na čašu je napravio komentar kako muški ne trebaju da nose šorc na fakultetu, dok je to potpuno drugačije ako devojke nose suknje“, poslala je jedna od studentkinja.

Kako se navodi, u pitanju je jedan isti profesor, koji je godinama unazad poznat kao neko ko seksualno uznemirava studentkinje.

„Profesor je vrlo često grlio studentkinje, pa tako i mene. Pored toga imala sam situaciju kada sam donela rad na konsultacije, gde je on tražio moje naočare da bi se slikao. Posle svake slike pokazao mi je i pitao me: „Jel tebi ovo seksi? Jel sam ja tebi seksi?“, navodi se u ispovestima.

On je, kako se tvrdi u porukama, dolazio i „mrtav pijan“ na predavanja, a više puta se desilo da se na video bimu prikaže skrinšot nekog pornografskog sadržaja. Takođe, navodi se kako je „gurao prste u mandarinu“, a zatim istu nudio studentkinjama.

„Došla sam na faks biciklom i zadihana se popela u salu, noseći ranac i mini pumpu od bicikla u rukama. Kasnim, ulazim u salu gde, (ime poznato redakciji) već nešto priča i kad me je video počeo je da pravi seksualne konotacije na moju pumpu od bicikla i moju zadihanost“, navodi jedna studentkinja.

Za portal Nova.rs oglasile su se neke od žrtava pomenutog predatora, ali nisu bile spremne da o svom iskustvu pričaju javno.

Pročitajte još:

„Imala sam tri jeziva iskustva sa njim, mada nisu bila toliko jeziva koliko su imale moje druge koleginice. Na prvom predavanju kod njega on je moju drugaricu, koja je sedela pored mene, uhvatio za butinu pred svima. Ona se sklanjala, ali je on nastavljao. Kod mene u grupi su sve devojke, jer su na mom smeru pretežno žene. Jako se neprijatno ubacuje u facu svima nama kada mu pokazujemo rad, uvek ima neumesne komentare.. Mene je čak gađao hemijskom jednom prilikom, jer sam pričala sa koleginicom tokom predavanja. Bila sam šokirana, ne priliči mi kao ženskoj osobi da uzvratim, nisam znala šta da uradim“, ispričala je jedna od žrtava za naš portal.

Kada su ispovesti žrtava preplavile društvene mreže i izazvale veliku pažnju javnosti, uprava fakulteta se oglasila i iznenađujuće istakla kako o slučaju prvi put saznaju iz medija. Ipak, zabrinjavajuće je da je ovaj slučaj opšte poznat među studentima, kao i da traje nekoliko godinama unazad.

„Prvi put juče u 16 sati je stigla prijava na adresu poverenika fakulteta i nije jedina, mislim da je u međuvremenu stiglo još prijava i sad fakultet ima otvoren put da postupi po službenoj dužnosti. Doneli smo odluku da komisija zameni pomenutog profesora na svim predispitnim i ispitnim obavezama i pokušamo da obezbedimo klimu da neće doći do dalje eskalacije ovakve situacije s jedne strane, a s druge da obezbedimo kontinuirano odvijanje ispitnog roka u interesu studenata. To je jedina mera koju smo mogli da primenimo dok nismo dobili prijavu“, ispričao je nedavno dekan Vladimir Lojanica.

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar