Foto:Nemanja Jovanović

Otkrivanje imanja "Jovanjica", na kome je novembra 2019. godine pronađeno skoro četiri tona marihuane, definitivno je jedna od najvećih afera koje su potresle državni vrh Srbije. Iako je "Jovanjica" navodno, slučajno otkrivena, sve je više nagoveštaja da je ceo slučaj zapravo posledica obračuna između dva klana unutar Srpske napredne stranke (SNS) - ljudi okupljenih oko bivšeg ministra policije, a sada odbrane, Nebojše Stefanovića i, sa druge strane, predsednika Aleksandra Vučića i brata Andreja.

Slučaj „Jovanjica“ od trenutka otkrivanja je u žiži javnosti, a način proizvodnje, sama organizacija, kao i činjenica da je reč o najvećoj plantaži za proizvodnju opojne droge u ovom delu Evrope, definitivno stvara uverenje da to nije moglo da se događa bez znanja najviših državnih zvaničnika.

Pročitajte još...

Ubrzo nakon otkrivanja afere pojavila se i informacija da je vlasnik pomenutog imanja Predrag Koluvija, nakon privođenja, zvao Andreja Vučića, brata predsednika Vučića, da mu pomogne. Informacija nikada nije potvrđena, a povodom nje predsednikov brat nikada nije saslušan. Kako se klupko ovog slučaja odvijalo, tako je počelo sve više da se obistinjuje ono što se u javnosti već dugo šuška – afera „Jovanjica“ je otkrivena zahvaljujući obračunu između braće Vučić i Stefanovića.

O nesuglasicama između Andreja i Stefanovića pisalo se u više navrata. Ipak, raskol između njih dostiže vrhunac u trenutku kada u javnost dospeva afera „Krušik“ i informacija da otac Nebojše Stefanovića, Branko, ima izvesnu ulogu u kupovini oružja. Da su sukobi uveliko uzeli maha govori i činjenica da se Stefanović nije nalazio na listi SNS na prethodnim izborima, a na pobedničko slavlje došao je na samom kraju.

Upravo zbog sukoba koji tinja duže vreme, javnost u Srbiji stekla je utisak da je „Jovanjica“ zapravo odgovor Stefanovića na aferu „Krušik“. Dodatne sumnje u sve ovo podrila je i nedavna Koluvijina odbrana. Koluvija je istakao da su mu policajci MUP, sektora kojim je u trenutku afere rukovodio Stefanović, nudili da lažno optuži Andreja i kontroverznog biznismena s Kosova Zvonka Veselinovića.

Andrej Vučić Foto:E-Stock_milos_rafailovic

Potom je istakao i da su mu policajci u jednom trenutku rekli: „Zovi Stefanovića dok još možeš.“

Rotacije u MUP-u

Glasine o sukobu dodatno su podrile i nedavne smene u MUP. Tako je aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin dosad smenio gotovo sve načelnike policijskih uprava u Srbiji, a koji su postavljeni u vreme Stefanovića.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Čistke“ u vrhu srpske policije aktuelne su već nekoliko meseci, a dosad su smenjeni načelnik SBPOK-a Ilija Hodoba, načelnica Policijske Uprave Kragujevac Jasmina Rajković, pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije Srećko Lazić, načelnica PU Zaječar Sanja Dimitrijević, načelnik PU Pančevo Nikola Popovac, bivši zamenik načelnika SBPOK-a i porodični kum bivšeg ministra Goran Papić, načelnik Sektora unutrašnje kontrole Svetozar Radić.. Kako praksa pokazuje, kraj se ne nazire.

Afera „državni udar“

Poslednja u nizu afera, takozvano prisluškivanje predsednika, nije zaobišla glasine o sukobu. Naime, predsednik Vučić nedavno je ukazao na to da ima saznanja da ga pojedine bezbednosne službe prisluškuju, a u javnosti provejava sumnja da je ovo samo predstava i sklanjanje pažnje sa afere „Jovanjica“, koja je trenutno u fokusu interesovanja javnosti.

Sa druge strane, spekuliše se i da iza prisluškivanja stoje policajci koji su ostali naklonjeni Stefanoviću, iako on više ne šefuje pomenutim sektorom.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare