Foto: Ivan Dinić/Nova S

Prisluškivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne predstavlja državnu udar već zamajavanje javnosti, skretanje pažnje sa onoga što se dešava u zemlji, a cela priča predstavlja strašno poniženje za pravosuđe, ukazali su večeras gosti "Utiska nedelje" Momir Stojanović, Vladimir Beljanski i Miroslav Aleksić.

General u penziji i bivši direktor VBA Momir Stojanović, ukazao je da ovo nije jedini državni udar i afera vezana za Aleksandra Vučića, ali da se do sada nijedan državni udar nije ni dogodio.

On je napomenuo da ni u jednoj drugoj zemlji nije zabeležen takav slučaj da se aktuelni predsednik zemlje i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost obraća narodu da ga prisluškuju.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Sama ta činjenica govori da nešto nije u redu sa Sektorom bezbednosti ili da se neko otgao i sam radi, što je velika šteta po naše društvo i zemlju“, rekao je Stojanović, upitavši ako je Vučić izašao kao predsednik sa informacijom da ga prisluškuju godinu i po dana i time uznemirio javnost, kako da se onda u bezbednosnom smislu oseća običan građanin.

Prema njegovom mišljenju, najverovatnije je da je Vučić „uspostavio telefonski kontakt sa osobom za koju je odobrena mera prisluškivanja“, ali da je reakcija predsednika bila veoma čudna.

Stojanović kaže da ne veruje da je to prisluškivanje naručio sadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović, a nekadašnji ministar policije, ali da je uveren da je u pitanju „rat između njega i Aleksandra Vučića“.

On smatra da su afere „Krušik i Jovanjica“ međusobno povezane i ukazuje da je Stefanović „kroz aferu Krušik, u koju je umešan njegov otac, poljuljan i degradiran tada kao minisatr MUP-a“.

„Jovanjica je osveta za Krušik“, kaže Stojanović, napominjujući da je reč o borbi frakcija unutar SNS i da će toga biti sve više kako se budu približavali naredni izbori.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je i otkrio aferu Jovanjica, smatra da je najnovija afera oko prisluškivanja Vučića način da režim skrene pažnju sa dešavanja u zemlji, konkretno sa suđenja Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjice“ na kome je zaplenjeno 650 kilograma marihuane i 65.500 stabljika ove biljke.

„Vučić je nervozan jer ne kontroliše slučaj Jovanjica. To je toliko veliki i važan slučaj jer vlast zna da bi na njemu mogla da padne, što je već trebalo da se dogodi da je Srbija iole uređena država“, rekao je Aleksić.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Ovo je spin kako bi se skrenula pažnja sa navoda Koluvije u slučaju Jovanjice i pretnji njegovog advokata novinarki N1 Jeleni Zorić“, rekao je Aleksić, dodajući da „SNS danas brani kriminalce, a napada policajce koju su ih uhapsili i tužioca koji je pripremio optužnicu“.

Aleksić je rekao da je zvanična politika SNS „da zaštite Koluviju“, navodeći da na zvaničnom sajtu stranke prenose saopštenja advokata Predraga Koluvije Zore Nikodinović Dobričanin.

Radi se o tome, kako dodaje, da se javnost bavi prisluškivanjem, a ne suštinom a to je da danas hoće da ove policajce koji su otkrili Jovanjicu, koje treći put šalje na poligraf, diskredituju, da ih smene i uruče im otkaze, da zataškaju da se ne dođe do onih koji su stvarno umešani u tu aferu i da vrše pritisak na policijace i tužioce koji su učestvovali u hapšenjima u slučaju Jovanjice.

Ti policajci i tužioci su zdravo tkivo ovog društva, ima ih dosta, ali tu je SNS koji preti da sve te delove zdravog tkiva ukloni i da Srbijom upravlja kartel, a na to građani ne smeju da ćute, istakao je Aleksić.

„Ono što nije pošlo za rukom Zemuncima, da upravljaju Srbijom, čini mi se da će sada poći za rukom nekom drugom klanu“, rekao je Aleksić.

Prema mišljenju advokata Vladimira Beljanskog, postoji mogućnost da se radilo o legalnom prisluškivanju.

Kod prisluškivanja predsednika radi se o tome da je sud određeno lice stavilo na mere, odnosno dozvolio da se neko lice prati i prisluškuje i da je to lice bilo u vezi sa Vučićem.

„Informacije kojima raspolažemo su one koje je izneo Vučić, zatim Đukanović i Vulin. Iz moje analize, zaključio sam da se verovatno radi o tome da je sud doneo naredbu kojom je dozvolio tajni nadzor komunikacije za određeno lice, a to lice je bilo u kontaktu sa Vučićem. Sud može da donese naredbu o tajnom nadzoru komunikacije i to je legalno prisluškivanje, za teška krivična dela“, objasnio je Beljanski.

Na pitanje da li je Stefanović, kao ministar policije, bio dužan da Vučića obavesti da je prisluškivan, Beljanski kaže da nije, „možda po prijateljskoj liniji“, ali da bi tada načinio krivično delo odavanje državne tajne

Foto: Ivan Dinić/Nova SKomentarišući priču o državnom udaru, on je rekao da smo to čuli od Vladimira Đukanovića, advokata, narodnog poslanika, člana SNS, Visokog saveta sudstva, kao i Državnog veća tužilaca.

„Ne radi se o običnom građaninu nego visokom državnom funkcioneru koji treba da zna šta je državni udar“ rekao je Beljanski i upitao kako je moguće da nas neko iz vrha vlasti ubeđuje da je tako.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare