advokat Ivan Simić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Poznati advokat Ivan Simić u razgovoru za portal Nova.rs pričao je o temi koja je proteklih meseci aktuelna u Srbiji, odnosno krivičnom delu - silovanje.

Advokat Simić osvrnuo se na to kako zakon gleda na ovo krivično delo, odnosno kakve su kazne zaprećene za silovanje, kao i to da li ima razlike kada su u pitanju maloletna, odnosno, punoletna lica.

Razgovor s advokatom Simićem možete pogledati OVDE.

„Ako želimo da osnažimo žrtve, moramo da jačamo pravni poredak. Da li je dovoljan iskaz žrtve, ne mogu da tvrdim da jeste. Uvek je potrebno da se sprovede istraga. Iskaz potencijalne žrtve nije dovoljan da se donese presuda“, kaže Simić i nastavlja:

advokat Ivan Simić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ukoliko se osećate ugroženim treba prijaviti, nema sramote, ne postoji ta osuda javnosti da nešto ne prijavite. Nema tog moćnika, koliko god da je moćan, ne postoji alternativa vašem dostojanstvu“, kaže advokat.

Ističe da se ne treba povlačiti.

„Ne sme da postoji razlog zbog kojeg biste se povukli“, navodi on. Na pitanje kakav je tretman prema silovateljima u zatvoru kaže:

„Bilo kakav alternativni vid kažnjavanja nije prihvatljiv. Naš cilj je jačanje pravnog poretka. Ne podržavam altrernativno kažnjavanje. Taj će provesti svoju kaznu u zatvoru. Bio bih uzdržan kada dajem komentare na nešto što nije u skladu sa zakonom. Njihov tretman je takav kakav jeste, ali nemojmo da na takav način podstičemo bilo kakvo ponašanje koje nije kako treba. Treba biti korektan i imati pravnu državu, jer je to ideal“, kaže Simić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar