Foto: arhiva

Vladimir Gajić advokat i predsednik Advokatske komore Beograda objavio je juče na svom Tviter nalogu procenu da bi suđenje za slučaj "Jovanjica" moglo da traje 10 godina, ako se u obzir uzme da je tužilac u ovom slučaju predložio saslušanje čak 115 svedoka.

Vladmir Gajić juče je na Tviteru objavio da tvita o slučaju „Jovanjica“ i najavi suđenja koje počinje 7. oktobra i izneo pesimističnu procenu koliko će trajati suđenje u aferi koja je potresla Srbiju, kada je u novembru prošle godine uhapšen vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Predrag Koluvija i zaplenjen rekordni zasad marihuane na imanju pored Beograda.

„Suđenje u slučaju Jovanjica počinje 7. oktobra, optužnica na oko 400 strana. Tužilac na ispomoći u Tužilaštvu za organizovani kriminal predložio je 115 svedoka. Znači da je obezbedio da se sudi 10 godina“, napisao je Gajić.

Ubrzo zatim Gajić je dodao i novi tvit u kome je napisao:

„Imajući u vidu broj optuženih i broj advokata, jedva tri svedoka u jednom danu suđenja mogu da se saslušaju i to je optimistička prognoza. Realno dva. Znači 60 sudećih dana samo za svedoke. To je bar 2,5 godine samo za svedoke, ako se održi suđenje svakog meseca“, napisao je ovaj beogradski advokat.

Inače, početak suđenja Predragu Koluviji, većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“, na kome je novembra prošle godine zaplenjeno gotovo četiri tone marihuane, i još devet osoba, zakazano je za 7., 8., i 9. oktobar 2020. godine, uvodnim izlaganjem.

Podsetimo, za ovu aferu srpska javnost saznala je krajem prošle godine kada je narodni poslanik Miroslav Aleksić, na konferenciji u Narodnoj skupštini, ukazao na to da se MUP Srbije nije oglasio povodom rekordne zaplene droge pronađene kod Stare Pazove.

“Jovanjica” je svetlost dana ugledala tek dve nedelja nakon hapšenja Koluvije, a ubrzo su isplivale i nove činjenice, ali i sumnje u ovom slučaju. Tako je Aleksić ukazao i na navodne veze predsednika države Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa vlasnikom “Jovanjice”. On je tada istakao i da ima saznanja da je uhapšeni Koluvija nakon privođenje zvao brata predsednika Srbije. Ipak, ovaj informacija nije potvrđena. Staviše, navodno veštačenje Koluvijinog telefona naknadno je i potvrdilo da nije bilo bilo komunikacije između njih dvojice. U medijima se u više navrata govorilo i da bi zbog ovog trebalo saslušati braću Vučić, međutim, na spisku svedoka tužilaštva, na kome je više od 100 imena, ne nalaze se ni predsednik država, a ni njegov brat.

Inače, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Ova afera od samog otkrivanja izaziva velike kontroverze u javnosti. Tako su pojedini mediji otkrili da je “Jovanjica” dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra. Nove sumnje u to da ova afera nije mogla da prođe bez znanja državnog vrha potkrepila je i činjenica da su imanje “Jovanjica” često posećivali pojedini politički funkcioneri, među kojima  i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zatim Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić, koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Sumnje nisu utihnule ni u mesecima nakon otkrivanja afere, pa je tako, u nastavku istrage slučaja “Jovanjica”, uhapšeno pet pripadnika BIA i MUP, A. T, B. R, R. B, Milan K. i Z. B. Uhapšeni Milan K. je, inače, bivši šef obezbeđenja nekadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare